Αθήνα, 6°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
6°C
6.9° 4.5°
2 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
5°C
6.2° 3.3°
0 BF
64%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
8°C
8.2° 4.4°
4 BF
38%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
-1°C
-1.1° -1.1°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
5°C
5.2° 5.2°
2 BF
51%
Βέροια
Αίθριος καιρός
3°C
3.2° 3.2°
1 BF
59%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
-2°C
-1.6° -1.6°
1 BF
47%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
2°C
2.4° 2.4°
1 BF
57%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.8° 8.3°
5 BF
66%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
6°C
6.5° 6.1°
2 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 9.4°
6 BF
53%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
9°C
9.1° 9.1°
2 BF
48%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 9.4°
2 BF
62%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
1°C
1.4° 1.4°
1 BF
83%
Λαμία
Αίθριος καιρός
2°C
2.3° 1.7°
2 BF
91%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
9.8° 6.0°
5 BF
38%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
2°C
2.2° 2.2°
2 BF
75%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
7°C
6.6° 6.6°
1 BF
54%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
5°C
4.7° 4.7°
2 BF
63%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
-1°C
-0.9° -0.9°
0 BF
63%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025
kryogoniki
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κρυογονική

«Κοροϊδεύοντας» τον θάνατο με 200.000 $

«Ηδη λειτουργούν τρία ειδικά εξοπλισμένα ασθενοφόρα με το πρώτο υπερσύγχρονο εργαστήριο κρυογονικής της Ευρώπης, του οποίου η αποστολή είναι να παγώσει, σχεδόν άμεσα, τους ασθενείς μετά τον θάνατο και μια μέρα να τους επαναφέρει στη ζωή».

Μια γερμανική νεοσύστατη εταιρεία κρυογονικής προσφέρει μια ευκαιρία για μια δεύτερη ζωή με κόστος περίπου ίσο με αυτό ενός σούπερ σπορ αυτοκινήτου σχολιάζει στις στήλες τεχνολογίας το BBC και θέτει το ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτή σήμερα η κρυογονική ή αν εξακολουθεί να συνιστά μια υπόσχεση κενή περιεχομένου. Το άρθρο τονίζει ότι η εν λόγω εταιρεία, Tomorrow.Bio, έχει μετασκευάσει και λειτουργεί τρία ειδικά εξοπλισμένα ασθενοφόρα με το πρώτο υπερσύγχρονο εργαστήριο κρυογονικής της Ευρώπης, του οποίου η αποστολή είναι να παγώσει, σχεδόν άμεσα, τους ασθενείς μετά τον θάνατο και μια μέρα να τους επαναφέρει στη ζωή με κόστος 200.000 $.

Επικεφαλής της είναι ο Εμίλ Κεντζιόρα, ο συνιδρυτής τής Tomorrow.Bio. Πρώην ερευνητής του καρκίνου, άλλαξε καριέρα αφού βρήκε την πρόοδο στη θεραπεία της νόσου «πολύ αργή». Ετσι ενώ το πρώτο εργαστήριο κρυογονικής στον κόσμο άνοιξε στο Μίσιγκαν σχεδόν πριν από μισό αιώνα -προκαλώντας μια διαρκή διαίρεση μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και άλλων που το απορρίπτουν-, ο Κεντζιόρα εμφανίζεται αισιόδοξος. Μέχρι στιγμής έχουν «παγώσει» τρία ή τέσσερα άτομα και πέντε κατοικίδια, ενώ άλλα 700 άτομα περιμένουν στη σχετική λίστα της εταιρείας που φέτος θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της καλύπτοντας το σύνολο των ΗΠΑ.

Οπως πάντως επισημαίνει το BBC, ουδείς μέχρι σήμερα «αναστήθηκε» επιτυχώς μετά από κρυοσυντήρηση και ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε, το πιθανό αποτέλεσμα θα ήταν να «ξαναζωντανέψει» με σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Το ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία απόδειξη ότι οργανισμοί με δομές εγκεφάλου τόσο περίπλοκες όσο οι άνθρωποι μπορούν να αποκατασταθούν επιτυχώς εκθέτει την «ανάσταση» ως «παράλογη», υποστηρίζει ο Κλάιβ Κοέν, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο King's College του Λονδίνου.

Πώς λαμβάνει χώρα όμως η πρωτοποριακή της μέθοδος;

Μόλις ένας ασθενής εγγραφεί στην εταιρεία και ένας γιατρός επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται στις τελευταίες ημέρες της ζωής του, η εταιρεία αποστέλλει ένα ασθενοφόρο στον χώρο του. Οταν διαπιστωθεί νόμιμα ο θάνατός του, ο ασθενής μεταφέρεται άμεσα στο ασθενοφόρο της Tomorrow.Bio, όπου ξεκινά πάραυτα η διαδικασία της κρυογονικής χωρίς τις καθυστερήσεις των προηγούμενων μεθόδων. Κατά τη διάρκεια της κρυογονικής διαδικασίας τα σώματα ψύχονται, ελάχιστα λεπτά μετά τον θάνατο σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και τροφοδοτούνται διαρκώς με κρυοπροστατευτικό υγρό. Η πρωτοφανής ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώνεται η όλη διαδικασία συνιστά μια παγκόσμια ελπιδοφόρα πρώτη, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της.

«Μόλις κατεβείτε κάτω από τους μηδέν βαθμούς, δεν θέλετε να παγώσετε το σώμα, θέλετε να το κρυοσυντηρήσετε. Διαφορετικά θα είχατε παγοκρυστάλλους παντού και ο ιστός θα καταστρεφόταν» εξηγεί ο Κεντζιόρα. «Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, βάσει της νέας μεθόδου αντικαθιστούμε όλο το νερό και ό,τι μπορεί να παγώσει στο σώμα με τον κρυοπροστατευτικό παράγοντα».

Πρόκειται για ένα καινοτόμο διάλυμα του οποίου τα κύρια συστατικά αποτελούνται από διμεθυλοσουλφοξείδιο (DMSO) και αιθυλενογλυκόλη, που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως το αντιψυκτικό. «Μόλις γίνει αυτό, το σώμα ψύχεται με μια πολύ συγκεκριμένη καμπύλη ψύξης πολύ γρήγορα ώς τους περίπου -125 βαθμούς Κελσίου και μετά πολύ αργά από τους -125 C στους -196 C». Στην τελευταία θερμοκρασία (-196 βαθμοί) ο ασθενής μεταφέρεται σε μια ειδική μονάδα «αποθήκευσης» στην Ελβετία όπου περιμένει την… ανάστασή του, όπως λέει ο Κεντζιόρα. Υποστηρίζει δε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η ιατρική τεχνολογία θα έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε ο νεκρός να τεθεί με επιτυχία στη διαδικασία κρυοσυντήρησης και να επανέλθει μελλοντικά στη ζωή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Κοροϊδεύοντας» τον θάνατο με 200.000 $

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας