Μεγάλη επιτυχία οι «Ορνιθες» σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη
Στην Επίδαυρο γέμισε το θέατρο. Ηταν αναμενόμενο – δεν είδαμε εξαιρετικές, ούτε καν πολύ καλές παραστάσεις Ελλήνων σκηνοθετών πάνω σε αρχαία τραγωδία ή κωμωδία (με ελάχιστες, ιδιαίτερες εξαιρέσεις, μεταξύ αυτών η Ορέστεια του Τερζόπουλου και οι Ικέτιδες της Μαριάννας Κάλμπαρη). Ο Αρης Μπινιάρης καταπιάστηκε πρώτη φορά με αρχαία κωμωδία και τα κατάφερε. Το περιμέναμε, αλλά περιμέναμε και την παράσταση «Ορνιθες» του Αριστοφάνη. Από τις πιο πολιτικές του κωμωδίες. Φανταστική πλοκή, αλλά εντελώς πραγματικές αλήθειες. Ενα έργο που ενέπνευσε δεκάδες συγγραφείς ανά τον κόσμο σε πολλά λογοτεχνικά είδη και φυσικά φιλοσοφικά δοκίμια και πολιτικές θεωρίες. Και πώς να μην το κάνει, όταν ο παμμέγιστος (και τεράστιο τσογλάνι) Αριστοφάνης έχει δημιουργήσει αυτό το έργο: δύο φίλοι (ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου στους ρόλους του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη) δεν αντέχουν τη ζωή όπως είναι και οραματίζονται μία άλλη κοινωνία. Σαν έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των πουλιών ξεκινούν την ίδρυσή της, μεταξύ ουρανού και γης. Οι άνθρωποι, ωστόσο, καταφέρνουν και παρεισφρήσουν, διεκδικώντας αυθαίρετα εξουσίες και προνόμια. Τι θα συμβεί τελικά με τη Νεφελοκοκκυγία;
Ο Αρης Μπινιάρης γνωρίζει πολύ καλά πώς να κάνει πολιτικό το προσωπικό και το πολιτικό, Τέχνη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος ούτως ή άλλως, αλλά είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που τολμούν να τον ακολουθήσουν και ακόμα λιγότεροι όσοι μπορούν να το κάνουν με τον κατάλληλο τρόπο. Οσο για τη συγκεκριμένη παράσταση, ακριβώς επειδή έχει συνδεθεί με τεράστια ονόματα του χώρου (Κουν, Χατζιδάκις, Τσαρούχης, Ζουζού Νικολούδη κ.λπ.) και ιστορικά, αξεπέραστα ανεβάσματα είναι ένα τόλμημα να σταθείς απέναντί της με νέα ματιά.
Ο Αρης τα κατάφερε. Μαζί με τους συνεργάτες του επί ή πίσω από τη σκηνή. Ωστόσο, επειδή πρόκειται εκτός από πνευματικό έργο και για μία απτή παράσταση, θα αναφερθούμε και στην παραγωγή, όπου τείνει να δημιουργήσει νέα ήθη στον χώρο και τα οποία δεν συνάδουν με την Τέχνη και τους ανθρώπους της. Προς ώρας αφήνουμε το σχόλιο εδώ και θα επανέλθουμε εφόσον τίποτε δεν αλλάξει. Ισως κάποιοι που μπήκαν στον θεατρικό χώρο με οικονομικούς όρους, ίσως θα πρέπει να παρακολουθούν πιο βαθιά τις παραστάσεις που με αδιαμφισβήτητη επιτυχία βοηθούν στο ν’ ανέβουν.
? Η παράσταση συνεχίζει σε περιοδεία. Ολοι οι σταθμοί και εισιτήρια εδώ: www.more.com/theater/ornithes-tou-aristofani-1/. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους σταθμούς (η παράσταση ξεκινάει πάντα στις 21.00): 18/8 Αρχαία Ολυμπία, 20/8 Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, 21/8 Θέατρο «Γ. Παππάς» – Αίγιο, 23/8 Ανοιχτό Θέατρο Ανδρου (μέσω www.ticketservices.gr), 25/8 Θέατρο Ορέστης Μακρής – Χαλκίδα, 28/8 Αμφιθέατρο Θαν.Βέγγος – Κορυδαλλός, 29/8 Κατράκειο κ.α. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί το τριήμερο 20-22/9 στο Σχολείο της Αθήνας, Εθνικού Θεάτρου – Ειρήνη Παππά.
Σινεμά
«Ηλέκτρα»
Η πολυβραβευμένη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ηλέκτρα» (Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ) θα προβληθεί με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο στην Αρχαία Ολυμπία, δωρεάν για όλους τους θεατές, ως μία δράση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.
? 19/8, στις 20.30, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας.
Συναυλία
Ρεμπέτικο
Ηταν το 1983 όταν ο Κώστας Φέρρης σκηνοθέτησε και παρουσίασε, σε σενάριο του ίδιου και της Σωτηρίας Λεονάρδου, την ταινία «Ρεμπέτικο», μια ταινία-ορόσημο. Τώρα, «40+1» χρόνια μετά (όπως είναι ο υπότιτλος της συναυλίας) ο Σταύρος Ξαρχάκος μεταμορφώνει τη σκηνή του Ηρωδείου, γεμίζοντάς τη μελωδίες από το ρεμπέτικο πάλκο της ταινίας. Μαζί του είκοσι τραγουδιστές και μουσικοί!
? 13/9, στις 21.00, Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Προπώληση: www.ticketservices.gr
Φεστιβάλ
Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων
Από τις σπουδαιότερες και μακροβιότερες διοργανώσεις κλασικής μουσικής στη χώρα μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων στη Σύρο συμπληρώνει φέτος δύο δεκαετίες συνεχούς παρουσίας, με εξαιρετικούς μουσικούς διεθνούς φήμης, στο στολίδι της Ερμούπολης, το ιστορικό θέατρο Απόλλων!
? 17 και 18/8 (στις 21.00) είναι οι δύο τελευταίες ημέρες του φεστιβάλ. Εισιτήρια: ticketservices.gr, τηλ: 210-7234567. Αναλυτικά: festivalcyclades.com
Θέατρο
«Βάκχες»
Η παραγωγή του Εθνικού «Βάκχες» σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου με τον εξαιρετικό Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη στο ρόλο του Διονύσου, θα παρουσιαστεί στο 10ο Φεστιβάλ Δάσους στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη τραγωδία του Ευριπίδη, από τις ελάχιστες με πρωταγωνιστή τον Διόνυσο και μηνύματα που ξεπερνούν την αλήθεια που βλέπουμε.
? 6/9 στις 21.00, στο Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου, Θεσσαλονίκη
