Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.7° 18.2°
5 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.6° 10.9°
4 BF
60%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.3° 16.6°
4 BF
73%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.2° 14.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αίθριος καιρός
13°C
15.5° 11.2°
0 BF
74%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.4° 9.0°
2 BF
54%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
74%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.2°
3 BF
66%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.5°
3 BF
82%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
19.8° 19.4°
4 BF
55%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 17.3°
2 BF
56%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
72%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
18.4° 14.9°
2 BF
63%
Λαμία
Αίθριος καιρός
18°C
19.5° 18.4°
2 BF
52%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.9° 19.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
19°C
20.3° 18.4°
4 BF
42%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 15.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
12°C
15.7° 12.0°
2 BF
77%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.0° 10.0°
2 BF
66%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η Βασιλική Γραμματικογιάννη διαπραγματεύεται το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας των μελών του Π&Μ με τους επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που κλήθηκε να τους αντιμετωπίσει

Το κουμπί… και η δημοκρατία

Το Πράσινο & Μωβ είναι μια πολιτική συμμαχία έξι κομμάτων και ενός οικοφεμινιστικού κινήματος που σύντομα θα μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα. Πρόκειται για μια συμμαχία που αποτελείται από το ευρύτερο πολιτικο-ιδεολογικό φάσμα της χώρας με αρκετές ιδεολογικές διαφορές.

Ωστόσο όπως στη φύση υπάρχει μια πλούσια βιοποικιλότητα και όλα τα είδη είναι απαραίτητα και σημαντικά, το ίδιο συμβαίνει και στην κοινωνία. Υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αποχρώσεις που είναι εξίσου απαραίτητες για τη δημοκρατία. Τα κόμματα λοιπόν που απαρτίζουν το Π&Μ άφησαν στην άκρη τις διαφορές, βρήκαν αυτά που τους ενώνουν και συμφώνησαν σε ένα κοινό πρόγραμμα που βασίζεται στις ιδέες της πολιτικής οικολογίας, της φιλοζωίας και του οικοφεμινισμού.

Πάρα πολλοί άνθρωποι παράτησαν τις δουλειές τους και δούλεψαν με αυταπάρνηση και με χαρά ώστε το Π&Μ να κατέβει στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Να «βάλει χρώμα στη Βουλή», «να βάλουμε τις ελπίδες μας και όχι τους φόβους μας» όπως έλεγαν τα συνθήματά μας.

Ωστόσο ο αποκλεισμός από τον Αρειο Πάγο για ένα τεχνικό λάθος σκότωσε όλα τα όνειρα και όλες τις ελπίδες. Αποκάλυψε όμως και την ιδιωτικοποίηση του κράτους που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς στη χώρα μας, αφού το Π&Μ στην ουσία δεν το απέκλεισε ο Α.Π. αλλά η πλατφόρμα μιας ιδιωτικής εταιρείας επειδή δεν πατήθηκε το τελικό κουμπί της υποβολής, στερώντας από 249 υποψηφίους σε 59 Περιφέρειες της χώρας το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι, και από μερίδα του ελληνικού λαού το δικαίωμα να εκφραστεί με την ψήφο του όπως εκείνο ήθελε.

Ενα τεχνικό λάθος υπερίσχυσε του Συντάγματος

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να αποκλειστεί μόνο από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και για πάρα πολύ σημαντικούς λόγους (ποινικά αδικήματα) και όχι για τυπολατρικούς ή γραφειοκρατικούς. Μέχρι τώρα ο Α.Π. ενημέρωνε -όπως ήταν υποχρεωμένος να κάνει- τα πολιτικά κόμματα εάν υπήρχε κάποιο λάθος στην υποβολή της υποψηφιότητάς τους ώστε αυτό να διορθωθεί έγκαιρα. Σε αυτές τις εκλογές αυτό δεν συνέβη.

Επιπλέον το Π&Μ, πριν προβεί στην ηλεκτρονική υποβολή, είχε καταθέσει στον Α.Π. εγγράφως τη συμμετοχή της συμμαχίας στις εκλογές και είχε λάβει αριθμό πρωτοκόλλου από την Εισαγγελία του Α.Π. Οταν κατά την επίσκεψη διαμαρτυρίας μας στον διευθυντή του γραφείου της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών το αναφέραμε, το αντιμετώπισε ως ένα σημαντικό στοιχείο για την επανεξέταση της ένστασής μας. Ωστόσο ο αριθμός πρωτοκόλλου της Εισαγγελίας του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας αποδείχτηκε ανίσχυρος μπροστά στον αριθμό πρωτοκόλλου της ιδιωτικής πλατφόρμας που ποτέ δεν πήραμε αφού δεν πατήσαμε το αναθεματισμένο κουμπί.

Επίσης στην επιμονή μου ότι η Συμμαχία απορρίφθηκε από μια ιδιωτική πλατφόρμα ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού μού απάντησε ότι η πλατφόρμα είναι ιδιοκτησία του Α.Π. και όχι της ιδιωτικής εταιρείας που την κατασκεύασε. Ως εκ τούτου ο χειριστής της πλατφόρμας είναι δικαστικός υπάλληλος του Α.Π. Την πληροφορία αυτή όμως διέψευσε η υπάλληλος του Α.Π. στην οποία απευθυνθήκαμε, λέγοντας ότι η πλατφόρμα είναι ιδιωτική και ο χειριστής είναι υπάλληλος της εταιρείας και όχι του Α.Π. Οταν το κράτος λοιπόν απεμπολεί τα δικαιώματά του και τα παραχωρεί στους ιδιώτες, τότε το κράτος ιδιωτικοποιείται και η δημοκρατία είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί.

Ο Ρουσό έλεγε ότι «οι θεσμοί αποτελούν την εγγύηση της δημόσιας ελευθερίας, διασφαλίζουν την ηθική της κυβέρνησης και της πολιτικής κοινωνίας και θεμελιώνουν το βασίλειο της δικαιοσύνης». Δυστυχώς σήμερα οι θεσμοί στην Ελλάδα δεν λειτουργούν και δικαίως οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται.

Ο δημοκρατικός μας ψευδόκοσμος

Από την ιδιωτικοποίηση του χωρικού σχεδιασμού, της υγείας, της παιδείας, των τρένων, του νερού, της ενέργειας μέχρι και την ιδιωτικοποίηση της διεξαγωγής των εκλογών, γινόμαστε μάρτυρες της συγχώνευσης των ομίλων και του κράτους. Αυτή τη συγχώνευση την προστατεύει το κράτος με τα μέσα καταστολής. Από την ειρηνική διαμαρτυρία για τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, που την έπνιξαν στα χημικά, μέχρι την ειρηνική διαμαρτυρία μελών του Π&Μ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών υπό την επίβλεψη μιας διμοιρίας των ΜΑΤ, κάθε συνάθροιση ανθρώπων -στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία- σιωπηρά απαγορεύεται. Δήμος+κράτος= εξουσία του λαού. Ισχύει αυτό σήμερα στη χώρα μας;

Για να έχουμε δημοκρατία πρέπει να είμαστε δημοκράτες. Και για να γίνουμε δημοκράτες χρειαζόμαστε καθημερινή άσκηση. Ωστόσο το σύστημα έχει φροντίσει να έχουμε ένα φορτωμένο πρόγραμμα για να μην έχουμε χρόνο να κάνουμε αυτή την άσκηση.

Πάμε για δουλειά, πάμε στο γυμναστήριο, πάμε σινεμά, πρέπει να διασκεδάσουμε, γυρνάμε σπίτι, κοιμόμαστε ή χαλαρώνουμε στον καναπέ, οργιζόμαστε με τους πολιτικούς, ξεσπάμε ενάντια στη γνώμη του άλλου και πάλι τα κεφάλια μέσα. Τακτοποιημένες ζωές χωρίς τάξη όμως, χωρίς ιδέες, χωρίς όραμα. Τόσο ευτυχισμένες και συνάμα τόσο δυστυχισμένες. Τόσο γεμάτες και τόσο άδειες. Τόσο σημαντικές και τόσο ασήμαντες. Τόσο ελεύθερες και τόσο ανελεύθερες…

Παραδώσαμε τη δημοκρατία, παραδώσαμε την ελευθερία μας για την οικονομική ευημερία μας. Τώρα που δεν την έχουμε ούτε αυτή, ας αφεθούμε να μας γοητεύσει και να μας εμπνεύσει η ρήση του Ντοστογιέφσκι. «Οι άνθρωποι θέλουν την ελευθερία μάλλον παρά το ψωμί».

*Δημοσιογράφος, αρθρογραφεί στην «Εφ.Συν.» και είναι συν-επικεφαλής του Π&Μ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το κουμπί… και η δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας