▶ Θέατρο
Τι κάνει ο Εντουάρ Λουί στην ΠΛΥΦΑ;
Ηταν πλεκτήρια, υφαντήρια. Μεγάλα κτήρια, βιομηχανικές μονάδες. Η βιομηχανία, ωστόσο, έχει σχεδόν πεθάνει στη χώρα μας, όλες οι μεγάλες εργοστασιακές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη. Η ΠΛΥΦΑ, από εν λειτουργία βιομηχανικό πάρκο, έγινε χώρος πολιτισμού (ευτυχώς): εικαστικά δρώμενα, μουσικές σκηνές, φεστιβάλ, συναυλίες και, φυσικά, θέατρο. Και, μάλιστα, πολύ καλό θέατρο. Οχι τυχαία: μόνο τυχαίες δεν είναι οι παραστάσεις που ανεβαίνουν εκεί. Είναι από νέα παιδιά, ταλαντούχα, γεμάτα όραμα και δύναμη. Που φέρνουν (ναι, φέρνουν) νέες προτάσεις και άλλον αέρα στις συντηρητικές σκηνές που ξεπηδούν θεατρικά, ειδικά φέτος.
Οι Γιώργος Κισσανδράκης και Ντένης Μακρής είναι δύο από αυτά τα παιδιά. Ταλαντούχα φουλ, χαμηλών τόνων ως άτομα, υψηλών προσδοκιών ως ηθοποιοί. Μαζί τους ο σκηνοθέτης Χρήστος Θεοδωρίδης και η κινησιολόγος/χορογράφος Ξένια Θεμελή, πήραν το εξαιρετικά προσωπικό (αυτοβιογραφικό) όσο και πολιτικό έργο του Εντουάρ Λουί «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» και το απογείωσαν. Ο γνωστός συγγραφέας καταγράφει τη σχέση του με τους γονείς του, την ιστορία του πατέρα του, το πώς μεγάλωσε ως γκέι αγόρι σε μια εργατική γειτονιά, καθώς και ποιοι επέδρασαν ώστε ο ίδιος να περάσει πολύ δύσκολα μεγαλώνοντας. Οι ακραίες κοινωνικές συνθήκες που ζουν πατέρας και γιος οδηγούν αναπόφευκτα στη βία, με αποτέλεσμα «ο πατέρας να στερείται τη δυνατότητα να αφηγηθεί την ίδια του τη ζωή και ο γιος να θέλει μια απάντηση που δεν θα λάβει ποτέ».
Οι δύο ηθοποιοί μεταφέρουν την ιστορία, αλλάζοντας συνεχώς ρόλους, ακόμα και μέσα στην ίδια φράση (εκεί φαίνεται η πολύ καλή σκηνοθεσία του Χρ. Θεοδωρίδη) και μεταφέρουν σώματα και λόγια επί σκηνής, από την αεικίνητη ροή στην ακινησία και τη σιωπή. Το να βιώνεις δραματικά μια ιστορία που συνέβη πριν από χρόνια, σε μια άλλη χώρα, λες και σε αφορά προσωπικά, είναι επίτευγμα. Ασε που, ενώ ακούς για εργοστάσια και σκληρές συνθήκες εργασίας, βρίσκεται πραγματικά μέσα σε έναν εργοστασιακό χώρο -θα πρέπει να είναι πολύ περήφανος ο Λουί για την παράσταση αυτή.
? «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» του Εντουάρ Λουί. Στο βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ (Κορυτσάς 39, Βοτανικός). Παραστάσεις: 30/12, 6, 7, 8/01 και 13, 14, 15/01 στις 21.00 (διπλή παράσταση, 18.30, 21.00 τις Κυριακές 8 και 15/01). Εισιτήρια: 5, 12, 15 ευρώ (προπώληση www.viva.gr). Το βιβλίο (όπως και όλα του Λουί) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες.
▶ Για παιδιά
«Σώσε τα Χριστούγεννα»
![Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας [30.12.2022-7.1.2023]](https://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/inline-images/paidia-sose_ta_xristougenna.jpg)
Ενα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 10-13 ετών διοργανώνει το Ιδρυμα Ευγενίδου, όπου μέσω γρίφων και προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, τα παιδιά ψάχνουν να βρουν τη λύση σε ένα επείγον πρωτοχρονιάτικο πρόβλημα!
? Συμμετοχή δωρεάν (απαραίτητη κράτηση στο www.eef.edu.gr). 30/12 και 2, 3, 4, 5/1 στις 10.30
▶ Χορός
«My Mind Like The Sky»
![Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας [30.12.2022-7.1.2023]](https://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/inline-images/parastasi-my_mind_like_the_sky.jpg)
Η χορογράφος Ιρις Καραγιάν επιστρέφει με τη νέα της παραγωγή My Mind Like The Sky, ένα σόλο προσωπικό και υπαρξιακό, σχεδόν ψυχαναλυτικό, που ερμηνεύει η Ιωάννα Παρασκευοπούλου. Σκέψεις, αισθήσεις και εικόνες -όλα ζωντανεύουν μέσω της σωματικής (και ενσώματης) διάστασης.
? 3, 4/01 στις 21.00, στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ (Κορυτσάς 39, Βοτανικός). Μουσική: Νίκος Βελιώτης
▶ Εκθεση
«Greek Καλειdoscope»
![Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας [30.12.2022-7.1.2023]](https://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/inline-images/ekthesi-kaleidoskopio.jpg)
Επιλεγμένα έργα Τέχνης του επιχειρηματία Χρύσανθου Πανά εκτίθενται στο ΙΜΚ. Η συλλογή αριθμεί πάνω από 200 έργα καλλιτεχνών. όπως οι Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Takis, Αλέξης Ακριθάκης κ.ά. Τα επιλεγμένα έργα είναι Ελλήνων καλλιτεχνών και αποτελούν τον πυρήνα της συλλογής.
? Εως 15/01, Δευτέρα έως Κυριακή, 18.00-22.00 (24, 31/12 κλειστά). Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Είσοδος ελεύθερη
▶ Θέατρο
«Αριστερόχειρες»
![Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας [30.12.2022-7.1.2023]](https://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/inline-images/parastasi-aristeroxeires.jpg)
Η ομάδα 4frontal παρουσιάζει το υπέροχο κείμενο της Νεφέλης Μαϊστράλη «Αριστερόχειρες», ένα κείμενο για τον Εμφύλιο και τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης, γραμμένο από ένα νέο κορίτσι, που παίζεται από νέα παιδιά… Καλέ, γίνονται αυτά;
? Κάθε Δευτ., Τρ. στις 21.00 στο θέατρο Μπέλλος (Κέκροπος 1, Πλάκα, 2103229889). Παίζουν: Ε. Βλάχου, Τ. Δημητρόπουλος, Χ. Κρεμμύδας, Ν. Μαϊστράλη, Π. Τοψίδης. Σκηνοθεσία: Θ. Ζερίτης
![Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας [30.12.2022-7.1.2023]](https://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2022/12/parastasi-edward-lui.jpg)