• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.2°C
  5 BF
  17%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 32.1°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.2°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 30.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.6°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 33.2°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 26.5°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.3°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 29.9°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.2°C / 30.4°C
  4 BF
  13%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  60%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λίγη συντροφιά

 • A-
 • A+

Αρχικά δεν με κοίταζε στα μάτια ενώ περιέγραφε τι έπαθε εκείνο το βράδυ που πίστευε ότι συνέβαλε στο να πάρει βάρος. Αναφερόταν σε γενικότητες, όπως, π.χ., «μου την έδωσε κάτι και έτρωγα αηδίες» ή «κάτι έβλεπα στην τηλεόραση και κάτι έπαθα κι άρχισα να τρώω».

«Δηλαδή;» τη ρώτησα.

Γύρισε και με κοίταξε κατάματα και μου είπε ξεκάθαρα: «Εβλεπα στην τηλεόραση ένα έργο που με επηρέασε και αισθάνθηκα μόνη και είχα ανάγκη να έχω γεύση κι έτρωγα ξηρούς καρπούς [...]»

Θαύμασα το θάρρος της και την ξεκάθαρη ματιά μέσα της.

Είχε αποφασίσει να εκτεθεί.

«Ξέρετε, η συντροφικότητα έχει να κάνει με τη συντροφιά τού ‘‘συν-τρέφομαι’’», της αποκρίθηκα. «Η τροφή είναι μεγάλη παρέα, δεν έχετε άδικο, είναι ωφέλιμο που το βλέπετε και το μοιράζεστε».

Η Στάβη είχε περάσει ένα ολόκληρο Πάσχα σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, με πολλές συγγενικές συνευρέσεις. Επειδή ανήκε σε μεγάλο σόι, βοήθησε μητέρα, θείες -αδελφές της μάνας- στα τραπεζώματα, έπλυνε πολλά πιάτα, άκουσε πολλές ιστορίες, έπληξε και νύσταξε ουκ ολίγες φορές και έτσι όπως διατέθηκε, πάντα πρόθυμη και φιλότιμη, επέστρεψε σπίτι της κατακουρασμένη αλλά και με μια αίσθηση άδειας μπαταρίας, μιας και στον απολογισμό που έκανε των γιορτινών ημερών καμία χαρά δεν αποκόμισε [...]

Μάλλον μόνο με υποχρεώσεις ξέμεινε.

Παρόλο που ως άνθρωπος διέθετε αρκετή δύναμη και αυτοπειθαρχία, δεν είχε καταφέρει να απαλλαγεί από το τσιμπολόγημα, το ακατάστατο φαγητό και τις ανεξέλεγκτες ποσότητες τροφής όταν την έπιανε η «λύσσα», όπως έλεγε.

Με αυτούς τους τρόπους και τις εναλλαγές διαθέσεων ήταν σίγουρη ότι είχε τσιμπήσει τουλάχιστον δύο κιλά και είχε ακόμα παραπάνω νεύρα. Η Στάβη ήταν στενοχωρημένη. Είχε μάθει να καταπνίγει τη στενοχώρια της, να μην αφήνει τον εαυτό της να την αισθάνεται. Ευτυχώς που υπήρχε η τροφή. Εστω με αυτόν τον τρόπο έβρισκε μια διέξοδο.

Στο βιβλίο των Bernard Golse και Paul Messerschmitt, «Το παιδί σε κατάθλιψη»*, στο κεφάλαιο 1. Η τάση για κατάθλιψη, αναφέρεται το εξής:

«Υπάρχει βέβαια ένας αριθμός υποκειμένων και παιδιών που χωρίς να παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη κλινική κατάθλιψη, με τη συμπτωματολογική έννοια του όρου, εξωτερικεύουν και αισθάνονται μόνιμα μια λίγο πολύ ελαφρά οδυνηρή δυσφορία που εντείνεται από μια διακριτική διαπίστωση υποτίμησης του εαυτού τους, αλλά χωρίς φανερή ενοχή ή ντροπή.

Αυτή η θυμική κατάσταση εμποδίζει ολόκληρη την περασμένη και παρούσα ιστορία και δυσχεραίνει όλες τις προβολές στο μέλλον. Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει εδώ τους όρους της προκατάθλιψης ή της προδιάθεσης στην κατάθλιψη [...].

[...] Ορισμένα από αυτά τα υποκείμενα έχουν με το καταθλιπτικό συναίσθημα μια οδυνηρή και μη ανησυχητική οικειότητα, γιατί έμαθαν να συμβιώνουν με μια εσωτερική ρωγμή που ξέρουν να κρύβουν προσεκτικά [...].

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, η τρωτότητα αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί συγχρόνως σε μία ειδική ψυχολογική ιδιοσυγκρασία και σε μια μητρική ελλιπή λειτουργία μέσα στη διάσταση του περιέχοντος και της ασφάλειας του παιδιού».

Η Στάβη προσπάθησε πάρα πολύ να πλησιάσει τον εαυτό της. Τις φορές που τον είχε σε απόσταση ανάμεσά τους υπήρχε η τροφή, τότε η Στάβη ίσως να ένιωθε μέσα από το φαγητό και όχι βιώνοντας ό,τι αισθανόταν.

Αρχισε να ασχολείται με τον εαυτό της, όχι μόνο με τα γεύματά της και τη θρέψη, που είχε να κατοχυρώσει με τις κατάλληλες τροφές. Αρχισε να μαγειρεύει, και ενώ αυτή δεν έμπαινε ποτέ στην κουζίνα, ανακάλυψε μέχρι και συνταγές, ασχολήθηκε με την οργάνωση της διασκέδασής της και έβαλε στόχους την καθημερινή κίνηση και το περπάτημα. Ηξερε ότι είχε πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα για να μειώσει το βάρος της, όμως αποδέχτηκε τις πολυφαγίες της κι άρχισε να φλερτάρει την ιδέα να επισκεφθεί κάποιον ψυχοθεραπευτή.

Αρχισε να χαμογελά [...]

*Bernard Golse, Paul Messerschmitt, «Το παιδί σε κατάθλιψη», μτφρ. Ιουλιέττας Ράλλη και Ροδόλφου Ράλλη, εκδόσεις Χατζηνικολή, 1987


Βότανα για γεύση και καλή υγεία

Τα βότανα προσφέρουν πολλά περισσότερα από το να προσθέτουν απλώς γεύση στα φαγητά και να βελτιώνουν την υγεία.

Καλέντουλα (Calendula officinalis)

Η καλέντουλα αποτελεί κοινό αγριολούλουδο και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να αντιμετωπίσει δερματικούς ερεθισμούς, όπως μελανιές, ουλές, εκζέματα και γρατζουνιές. Λέγεται ότι συνεισφέρει στην ευτυχία, την αγάπη, την ευημερία, την ψυχική δύναμη και την αρμονία.

Δάφνη (Laurus nobilis)

Οι αρχαίοι Ελληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη δάφνη για να στεφανώνουν τους νικητές διάφορων αγώνων. Η δάφνη συνδέεται με την επιτυχία, τη σοφία και το μέλλον. Μπορείτε να βάλετε ένα φύλλο δάφνης κάτω από το μαξιλάρι σας και εκτός από υπέροχο, γλυκό άρωμα, θα σας προσφέρει καθοδήγηση στο πώς να εκπληρώσετε τον στόχο σας.

Οι πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα «Εναλλακτική Δράση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ατελείωτη γεύση…
Δεν ήταν από τις περιπτώσεις που δεν έβλεπες τα παραπάνω κιλά, αλλά το επιπλέον βάρος της συνοδευόταν και από την καρτερία της. Σαν να ήταν γεμάτη καρτερία, κιλά και υπομονή.
Ατελείωτη γεύση…
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η τιμωρία της λιμοκτονίας
Ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους όσο περισσότερο μιλάει, τόσο λιγότερο τρώει, τόσο λιγότερα καταπίνει και μαθαίνει να εκφράζει σε λέξεις αυτό που αισθάνεται.
Η τιμωρία της λιμοκτονίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δεν χωράει τίποτα άλλο στο στομάχι μου
Στο πρόβλημα βάρους θα συναντήσουμε πανομοιότυπες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως την ακατάσχετη ανάγκη κατάποσης τροφής και την απογοήτευση που έπεται.
Δεν χωράει τίποτα άλλο στο στομάχι μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Χαλαρώνω με το φαγητό…
O άνθρωπος που κάνει διατροφή για να αδυνατίσει, δεν πρέπει να αισθάνεται ότι επιτηρείται από τον ειδικό, αλλά ότι κάνει πρόγραμμα διατροφής από καθαρά δική του βούληση και επιλογή.
Χαλαρώνω με το φαγητό…
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αγκινάρες μου…
H αγκινάρα, ιθαγενές φυτό της Αφρικής, είναι στις δέκα πρώτες πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές.
Αγκινάρες μου…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας