«Αφήστε με να μιλήσω εγώ. Για μένα. Για την ιστορία μου. Για τα τραγούδια μου. Για το αντίτιμο που πλήρωσα ή δεν πλήρωσα. Το θέλω. Να πω αλήθειες. Αφήστε με… να μιλήσω… να τραγουδήσω… με τον δικό μου τρόπο…».
Τα λόγια αυτά της Δαλιδά μεταφέρει στη σκηνή στου Μεγάρου Μουσικής η Εύα Κοτανίδη, που δεν υποδύεται τη Δαλιδά, αλλά μεταφέρει στον θεατή την ουσία και την τραγικότητα της ύπαρξης μιας από τις πλέον διάσημες γυναίκες, που ήθελε ν’ αφήσει την τελευταία της πνοή πάνω στη σκηνή (εξ ου και ο τίτλος της παράστασης).
Στην παράσταση, η μυθική ντίβα, η μοναδική περφόρμερ, η Ιταλοαγυπτιώτισσα που πολιτογραφήθηκε Γαλλίδα, η τραγουδίστρια με τους 170 εκατομμύρια δίσκους, η πρώτη καλλιτέχνις που στήριξε δημόσια τους ομοφυλόφιλους, η τραγική σύντροφος ανδρών που χάνονταν από τη ζωή (της), η Γιολάντα Κριστίνα Γκιγκλιότι, κατά κόσμο Δαλιδά, συνδιαλέγεται με το κοινό μέσα από τα τραγούδια της, κάνοντας εξομολογήσεις, απολογισμό της ζωής και της καριέρας της, για να αποκαταστήσει αλήθειες, να ξανασυστηθεί, ξεδιπλώνοντας τη διττή της φύση που την ταλαιπώρησε, την απογείωσε καλλιτεχνικά αλλά και την εξουθένωσε.
Η παράσταση που ανέβηκε 35 χρόνια μετά τον θάνατο της μοναδικής αυτής προσωπικότητας, η μόνη που έχει ανέβει ποτέ στην Ελλάδα για τη Δαλιδά, παρουσιάστηκε ήδη τον Δεκέμβριο στο Μέγαρο και επανέρχεται και πάλι. Η Ελληνογαλλίδα Εύα Κοτανίδη είναι απίστευτη επί σκηνής: τραγουδά, ερμηνεύει, παίζει, συνομιλεί. Τα κείμενα είναι δικά της και η σκηνοθεσία ανήκει στη Νεκταρία Γιαννουδάκη.
? Η μουσικοθεατρική παράσταση «Dalida. Τραγουδώντας μέχρι το τέλος» («En chantant jusqu’ au bout») ανεβαίνει ξανά στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα διδασκαλίας της Μουσικής βιβλιοθήκης, Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής»), Δευτέρα 28 έως και Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 21.00. Εισιτήρια (14, 18, 20€) στο: Ticket Services (Πανεπιστημίου 39 και ticketservices.gr) και στο 2107234567.
▶ Θέατρο
Εσύ είσαι της Χαρίκλειας;
Η παράσταση «Χαρίκλεια Καβάφη» είναι η ζωή της μητέρας του Κων/νου Καβάφη, για την οποία ξέρουμε ελάχιστα: κάποιες επιστολές του ποιητή, καθώς και ένα τετραδιάκι με δικές της πολίτικες συνταγές έχουν βρεθεί μόνο!
? Κάθε Σάββατο (18.00) και Κυριακή (21.00), στον Πολυχώρο VAULT, Μελενίκου 26, Γκάζι. Σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με την Ασπασία Κράλλη στον ομώνυμο ρόλο
▶ Συναυλία
Ο Ιαν επιστρέφει στο Half Note
Μαζί με άλλους τέσσερις μουσικούς επί σκηνής, ο Ιαν Στρατής επιστρέφει στο Half Note, έναν χώρο που ταιριάζει απόλυτα στο ίδιο και στην ιδιαίτερη μουσική του «ματιά».
? Εως και τις 28/3. Σάββ. 22.00, Κυρ., Δευτ. 21.30. Στο Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλέφωνο: 210 9213310 Προπώληση: www.viva.gr, artinfo.gr
▶ Εικαστικά
Η Ναυσικά στα χρόνια της Βιέννης (1956-1963)
Η Ναυσικά Πάστρα (1921-2011) συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων Ελληνίδων εικαστικών και η έκθεση γλυπτικής αναδεικνύει την «περίοδο αθωότητας» της ίδιας, όπου ήταν στη Βιέννη, πειραματιζόμενη με τις ιδέες της Αναγκαιότητας και της Φύσης.
? Κάθε Δευτ. και Σάββ. 11.00-15.00, Τρ.-Παρ. 11.00-19.00. Στο Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι. Εως 30/4
▶ Μόνο για παιδιά
Ερχεται το πρώτο Kids Dream Festival
Ηταν μια ιδέα της αγαπημένης ηθοποιού Μαρίας Παπαλάμπρου που θα γίνει πράξη: ένα φεστιβάλ μόνο για παιδιά. Μια ολοκληρωμένη εμπειρία χαράς και γνώσης, επαφή με την τέχνη, τη φύση, το παιχνίδι, τη χαρά της δημιουργίας!
?Μόνο για τρεις μέρες (17, 18, 19 Ιουνίου), στο Αλσος Στρατού στου Γουδή. Περισσότερα στο www.robin4arts.com
