• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 36.3°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 33.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 37.0°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 23.0°C / 29.6°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.2°C / 25.9°C
  4 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 34.4°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 36.0°C
  3 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.5°C / 31.3°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%

Ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου φωτογραφίζεται για το project #FreeSpeech. Τη φωτογράφιση έκανε ο Παναγιώτης Σιμόπουλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηθική Μόδα

 • A-
 • A+
H Ηθική Μόδα δεν έχει να κάνει με πουριτανικές αρχές, αλλά επιδιώκει να προαγάγει έναν προβληματισμό. Οι φωτογραφίες του Δημήτρη Γραμματικογιάννη «μιλάνε» για την κρίση, την κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, το γυναικείο κίνημα.

Μοιάζει με ξωτικό. Είναι αεικίνητος, δημιουργικός, ανατρεπτικός, βαθύς, διεισδυτικός και συνάμα γεμάτος χάρη. Είναι από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που ξέρω – και σίγουρα ο μοναδικός από τη βαριά βιομηχανία της μόδας, αλλά ο Δημήτρης Γραμματικογιάννης δεν είναι ένας συνηθισμένος στιλίστας.

Βαθιά πολιτικοποιημένος, με στραμμένο το βλέμμα και τη δουλειά του στην κοινωνία, εδώ και 20 χρόνια ασχολείται με εκείνο το σημείο όπου η μόδα τέμνεται με την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Ετσι, μέσα από τα κόνσεπτ που δημιουργεί οι φωτογραφίες που επιμελείται ως στιλίστας «μιλάνε» για την κρίση, την κλιµατική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, το γυναικείο κίνημα.

Τα τελευταία χρόνια –μετά μια συναρπαστική πορεία με σπουδές στη Φλωρεντία και στο Λονδίνο και αμέτρητες συνεργασίες με περιοδικά, διαφημιστικές εταιρείες, music video clips και διαφημιστικές καμπάνιες εταιρειών– έχει δημιουργήσει το site www.ethicalode.com όπου παρουσιάζει κοινωνικά και οικολογικά προσανατολισμένες καμπάνιες, που στοχεύουν στην οικολογική αειφορία και τη δημιουργία του ηθικού καταναλωτή που θα επιλέγει μαζί με τα ρούχα του μια στάση ζωής: να ντύνεται δηλαδή με ρούχα που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον, δεν στηρίζονται στην εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας και προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Ο Δημήτρης Γραμματικογιάννης είναι ο «πρέσβης» ενός παγκόσμιου κινήματος στην Ελλάδα: της Ηθικής Μόδας.

● Τι σχέση έχει η μόδα με την ηθική; Και πώς μπορεί να κάνει πολιτική το life style;

H Ηθική Μόδα εννοιολογικά δεν έχει να κάνει καθόλου με πουριτανικές αρχές, αλλά επιδιώκει να προαγάγει ένα κοινωνικό, πολιτιστικό και οικολογικό προβληματισμό. Με απασχόλησε πολύ νωρίς αν μπορεί αυτό που καλούμε life style να κάνει πολιτική. To life style και η μόδα έχουν πολλές εκφάνσεις. Συνήθως στην Ελλάδα έχουμε τη μόδα συνυφασμένη με το glamour επειδή αυτό προβάλλεται από περιοδικά και τηλεοπτικά μέσα και επειδή η χώρα είναι ακόλουθος στις διεθνείς τάσεις και δεν καθορίζει τις δικές της ανάγκες και προτεραιότητες. Ο τρόπος που ντυνόμαστε ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουμε ή δεν το επιδιώκουμε δείχνει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, βιοτικό και οικονομικό επίπεδο, προτιμήσεις, ακόμη και πολιτικές τοποθετήσεις.

Για παράδειγμα, το Pussy Hat (σ.σ. χειροποίητο πλεκτό ροζ καπέλο) κυριάρχησε στις πορείες της Ουάσινγκτον ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ρητορικής μίσους προς τις γυναίκες από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετά εμφανίστηκε σε μεγάλες επιδείξεις μόδας και σήμερα κατέχει περίοπτη θέση στο μουσείο Victoria and Albert ως σύμβολο αγώνα, αλληλεγγύης και πολιτικού ακτιβισμού. Μπορώ να θυμίσω ακόμη τα «κίτρινα γιλέκα», που από τα τέλη του 2018 μέχρι και σήμερα φοριούνται για να διεκδικήσουν οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Στην επίδειξη του οίκου Βalenciaga το 2020 οι καλεσμένοι παρακολούθησαν το show από την τρίτη σειρά και μετά, γιατί οι πρώτες θέσεις ήταν πλημμυρισμένες – η κλιματική κρίση είναι εδώ και η επίδειξη είχε στόχο να αναδείξει το πρόβλημα.

● Εσύ πώς άρχισες να ασχολείσαι με όλα αυτά;

Η ευκαιρία να ασχοληθώ με την ηθική μόδα μού δόθηκε το 2001, όταν η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και η κήρυξη πολέμου του τότε προέδρου Μπους έδειχναν ξεκάθαρα ότι μπαίναμε σε μια νέα εποχή. Γυναίκες και παιδιά είναι πάντα τα θύματα, χωρίς να εξαιρώ βέβαια και τους άντρες που σύρονται στον πόλεμο, και τουλάχιστον στην ελληνική μυθολογία, γυναίκες διεκδίκησαν δυναμικά την ειρήνη.

Ετσι, θέλησα να κάνω μια φωτογραφική παραγωγή που να εμπλέξω γυναίκες από όλα τα μέρη και πλάτη της Γης και να παρουσιάσω πώς αντιμετώπισαν τον πόλεμο μέσα από τις εικόνες μιας φωτογράφησης μόδας. Ηταν πολύ ριζοσπαστικό και καινοτόμο εκείνη την εποχή – και όχι μόνο για τα δεδομένα των ελληνικών περιοδικών. Πολλές φορές μετά ασχολήθηκα με κοινωνικά θέματα, όπως τις φωτιές στην Πελοπόννησο το 2007, που με τον φωτογράφο Στέφανο Πάσχο δημιουργήσαμε μια σειρά εικόνων για να κινητοποιήσω την κοινωνία για την κλιματική αλλαγή.

● Είσαι «eco stylist», δηλαδή τι δουλειά κάνεις; Τι ακριβώς είναι το «ethicalode.com»;

Το ζητούμενό μου ως eco stylist ήταν πάντα τα ρούχα και οι προτάσεις που γενικά κάνω να μην έχουν ζητούμενο τις τάσεις –κάτι που η Μόδα κάνει, και γι’ αυτό μετά το τέλος της τάσης εκατομμύρια τόνοι ρούχα καταλήγουν στις χωματερές–, αλλά να προωθώ όσο το δυνατόν τοπικούς σχεδιαστές και εταιρείες που έχουν μια οικολογική αντίληψη και νοοτροπία. Το ethicalode.com είναι το εργαλείο, θα μπορούσα να πω, για να έχω μια φωνή που μέσω της μόδας να υπερασπίζομαι τα γυναικεία ζητήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα και τη δημοκρατία.

Το ethicalode.com ήταν το πρώτο site παγκόσμια που ρώτησε «μετά την εποχή του Covid-19, τι γίνεται;», σε μια προσπάθεια να κινήσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας προς την οικολογία. Εχει κάνει φωτογραφικές εκστρατείες υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ, φορώντας μάσκες συμβολικά, σε αναγνωρίσιμους ηθοποιούς αλλά και απλούς πολίτες (πριν οι μάσκες γίνουν υποχρεωτικές) με τυπωμένο το μήνυμα #freeAssange, #freeSpeech, #GreeksforAssange, για την απελευθέρωσή του και πολλές φορές έχει υπερασπιστεί από ρατσιστικές επιθέσεις όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον μεσογειακό Νότο. Θέλω να τονίσω ότι το site ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει επιδοτηθεί από κανέναν κρατικό ή μη φορέα.

● Η βιομηχανία της μόδας είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη. Μπορεί να συναντηθεί με την αειφορία;

Ναι, ακριβώς. Νέες τεχνολογίες που ανακυκλώνουν πλαστικά μπουκάλια και παράγουν νέα συνθετικά υφάσματα, βαμβάκι που παράγεται με λιγότερο νερό και χωρίς χημικές επιβαρύνσεις, δυστυχώς όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε σε ένα μηδενικό αποτύπωμα ή στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Το πρόβλημα των μικροϊνών-microfibers είναι κάτι που θα μας απασχολήσει πολύ σύντομα. Σκεφτείτε ότι κάθε παιδί που γεννιέται το έχει πλέον στο DNA του, ακόμη και στον πλακούντα μπορούμε να το βρούμε.

Τα ρούχα μας, επειδή είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους συνθετικά, παράγουν μέσω του πλυσίματός τους εκατομμύρια μικροΐνες που χύνονται σε ποτάμια και ωκεανούς και ήδη έχουν περάσει στην τροφική μας αλυσίδα, π.χ. στα ψάρια. Υπολογίζεται ότι το 35% των μικροϊνών και μικρομορίων που βρίσκονται στους ωκεανούς προέρχεται από τα ρούχα. Αξιο απορίας είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση στην κοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η κομμουνιστική κοινότητα των δέντρων
Ο Ηλίας Μπουργιώτης παρουσιάζει την τελευταία δουλειά του με τίτλο «Εγώ, το δέντρο» και μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη ζωή και την εμπειρία του μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.
Η κομμουνιστική κοινότητα των δέντρων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μνήμες και όνειρα σε απόκοσμες φωτογραφίες
Στις γκαλερί της Ακαδημίας στο Πικαντίλι παρουσιάζονται περίπου 90 εικόνες με περισσότερα από 20 έργα 12 αρχιτεκτόνων, που καλύπτουν δημιουργίες από όλη την καριέρα της Hélène Binet.
Μνήμες και όνειρα σε απόκοσμες φωτογραφίες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Από τον Ηλιο στον Πλούτωνα κι ακόμα πιο πέρα...
Μια εκπληκτική φωτογραφική έκθεση, μέρος των εκδηλώσεων για το «Ετος του Διαστήματος 2021», από τη Γεωλογική Εταιρεία στη βρετανική πρωτεύουσα μας ταξιδεύει στο ηλιακό μας σύστημα.
Από τον Ηλιο στον Πλούτωνα κι ακόμα πιο πέρα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είδε τίποτα
Ενα κάλεσμα στα social media μετατράπηκε σε διεθνές κίνημα για το προσφυγικό στην Ευρώπη ● Εκατοντάδες γραφίστες μεταμόρφωσαν φωτογραφίες από τη Μόρια σε αφίσες, που θα εκτεθούν σε μεγάλα μουσεία της Ευρώπης...
Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είδε τίποτα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το κορίτσι με το Ασπεργκερ
Δέκα χρόνια μετά την έκδοση του «Ρέκβιεμ...» του Χάμιλτον για το ανθρώπινο είδος, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, μια 16χρονη με σύνδρομο Ασπεργκερ, έμελλε να σηκώσει στους ώμους της την «πράσινη επανάσταση».
Το κορίτσι με το Ασπεργκερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας