• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.8°C / 20.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 20.5°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.0°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 14.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 15.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.7°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 21.7°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  60%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοσία της αγέλης

 • A-
 • A+
Παράδειγμα ασθένειας που εξαλείφθηκε από την ανοσία της αγέλης είναι η ευλογιά, που ενώ υπήρξε μάστιγα για τους ανθρώπους από την αρχαιότητα το 1977 εξαλείφθηκε μέσω εμβολιασμού.

Το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας ορίζει κατά κυριολεξία την αγέλη ως «πλήθος ζώων του ίδιου είδους, που ζουν και μετακινούνται μαζί», και μεταφορικά / μειωτικά ως κάθε «ανοργάνωτο, άβουλο και ισοπεδωτικά απρόσωπο πλήθος ανθρώπων» - οι λέξεις «μπουλούκι» και «μάζα» είναι συνώνυμες της αγέλης (από το «άγω», δηλαδή «οδηγώ») και το ωραίο στον ορισμό είναι τα παραδείγματα: (αγέλη) οπαδών ή ψηφοφόρων, λέει το Λεξικό, και ήδη οι πρώτοι συνειρμοί έχουν αρχίσει να γεννιούνται στο μυαλό μας.

Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο αστεία, όταν, λίγο παραπάνω, το μάτι πέσει στην ετυμολογία της λέξης «αγελάδα», που βέβαια παράγεται από την «αγέλη». Το Λεξικό αναφέρει πως η έκφραση «αγελαία βους», δηλαδή «θηλυκό βόδι που ανήκει σε αγέλη» συνέβαλε στη δημιουργία της λέξης «αγελάς», που αντικατέστησε την αρχαία λέξη «βους», το θηλυκό βόδι.

Τώρα, η ανοσία αγελαίων ζώων, ή ανθρώπων, είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Η ανοσία είναι η ικανότητα του οργανισμού να αντιστέκεται ή να ξεπερνά μια μικροβιακή ή παρασιτική εισβολή, λέει το Λεξικό.

Η λέξη, που η αρχική της σημασία ήταν «να μην πάσχει κανείς από κάποιο νόσημα», παράγεται από το α+νοσία, από το «νόσος» (δηλαδή «ασθένεια», αγνώστου ετύμου) και είναι η απόδοση του αγγλικού όρου immunity.

Η Γουικιπίντια λέει πως η «ανοσία της αγέλης» (επίσης «φαινόμενο αγέλης, ανοσία κοινότητας, ανοσία πληθυσμού ή κοινωνική ανοσία») είναι μια μορφή έμμεσης προστασίας από μολυσματικές ασθένειες, που συμβαίνει όταν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει γίνει άνοσο σε μια μόλυνση, είτε μέσω προηγούμενων μολύνσεων, είτε μέσω εμβολιασμού, παρέχοντας έτσι έναν βαθμό προστασίας σε άτομα που δεν είναι άνοσα. Οσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία των ατόμων με ανοσία σε μια κοινότητα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα τα μη άνοσα άτομα να έρθουν σε επαφή με μολυσματικό, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των μη ανοσοποιημένων ατόμων από τη μόλυνση.

Η ανοσία της αγέλης αναγνωρίστηκε ως φυσικό φαινόμενο το 1930, όταν παρατηρήθηκε πως οι νέες μολύνσεις των παιδιών από ιλαρά μειώθηκαν όταν σημαντικός αριθμός παιδιών ήταν ήδη άνοσα. Παράδειγμα ασθένειας που εξαλείφθηκε από την ανοσία της αγέλης είναι η ευλογιά, που ενώ υπήρξε μάστιγα για τους ανθρώπους από την αρχαιότητα, με εκατοντάδες εκατομμύρια θυμάτων, το 1977 εξαλείφθηκε μέσω εμβολιασμού.

Ωστόσο, το να περιμένει κανείς πως η επιδημία του κορονοϊού θα εξαλειφθεί μέσω της ανοσίας της αγέλης είναι μάταιο, για να μην πω εγκληματικό, εάν αναχθεί σε επίσημη πολιτική αντιμετώπισης του Covid-19. Ο δρ Αντριου Πόλαρντ, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε πρόσφατα πως η «ανοσία της αγέλης είναι μια μυθική έννοια...».

Ο καθηγητής επισήμανε πως ο εμβολιασμός αναμφίβολα επιβραδύνει τη διαδικασία μετάδοσης, αλλά δεν σταματά την εξάπλωση της νόσου, μια και είναι αναπόφευκτο να εμφανιστούν μεταλλάξεις ακόμα πιο ανθεκτικές στα εμβόλια. Συμφωνώντας, ο Γερμανός επιδημιολόγος Χέντρικ Στρικ είχε αναφέρει πως «έτσι κι αλλιώς δεν θα έχουμε ανοσία αγέλης, επειδή το εμβόλιο απλά δεν προστατεύει πλήρως από τον ιό. Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει πολύ καλά είναι να μας προστατεύσει από τη νοσηλεία ή ακόμη και από τον θάνατο».

Γεγονός είναι πως εάν καταρρακώνεις δολίως το Σύστημα Υγείας περιμένοντας πως μόνο με τον εμβολιασμό θα εξαλείψεις μια μολυσματική νόσο, τότε είναι πρόδηλο πως αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως άβουλα, αγελαία ζώα, ως βόδια, αρσενικά και θηλυκά, που δεν σε νοιάζει εάν πεθάνουν και κάμποσα από δαύτα, για να αποκτήσει ανοσία η αγέλη τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τι να περιμένουμε;
Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι όσον αφορά την Covid-19, πάντα θα υπάρχουν νέες παραλλαγές, όπως υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τι να περιμένουμε;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Υποστήριξη των ατόμων ή διακοπή τού εγώ;
Οι αντιλήψεις γύρω από την ευθανασία διαφέρουν ανάμεσα σε έθνη, θρησκείες και πολιτισμούς με την κουλτούρα θανάτου να αντανακλά, δηλαδή, μια κουλτούρα ζωής.
Υποστήριξη των ατόμων ή διακοπή τού εγώ;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τροφές που ενισχύουν τα όργανα
Για την ανατολίτικη διάγνωση το σώμα είναι η υλική εκδήλωση της ψυχής και ταυτόχρονα η έκφραση και το σύμβολο του πνεύματος.
Τροφές που ενισχύουν τα όργανα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μετά τα 50
Ο μισός αιώνας ζωής είναι σταθμός για την υγεία. Για να προλάβετε τα όποια προβλήματα υγείας μετά τα 50 χρειάζεται να φανείτε πιο έξυπνοι από την ηλικία σας.
Μετά τα 50
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό αφού λόγω Covid-19 τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού εμφανίζουν πτώση 70% και είναι απαραίτητο ο εμβολιασμός των παιδιών να πραγματοποιηθεί κανονικά.
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
ΝΗΣΙΔΕΣ
SOS για τον παιδικό εμβολιασμό
Επικίνδυνη παράπλευρη απώλεια του «Μένω Σπίτι», που επιβλήθηκε λόγω πανδημίας, η πτώση παιδικού εμβολιασμού ● Ποιες νόσους προλαμβάνει ο παιδικός εμβολιασμός.
SOS για τον παιδικό εμβολιασμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας