• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.2°C / 19.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.0°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.0°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  60%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είμαστε τα παιχνίδια που παίζουμε

 • A-
 • A+
Η πρόσφατη πρωτοβουλία της LEGO να βάλει τέλος στα στερεότυπα των δύο φύλων μέσα από την απόφασή της να μην αφήνει τους καταναλωτές να αναζητήσουν τα προϊόντα της ανά φύλo, μπορεί να θεωρηθεί τουλάχιστον ιστορικής σημασίας.

Είμαστε τα παιχνίδια που παίζουμε

Η ανησυχία των ειδικών δεν αφορά μόνο στο ότι αυτές οι εμπειρίες μπορούν να θέσουν περιορισμούς στην ανάπτυξη των παιδιών ή να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ορισμένων δεξιοτήτων που υπηρετούν την πατριαρχική δομή της κοινωνίας, αλλά πως επιπροσθέτως διαμορφώνουν συγκεκριμένο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης της συντροφικότητας και συγκεκριμένα πρότυπα ερωτικής αγάπης, που εδράζονται στη γυναικεία υποτέλεια

Της Δήμητρας Αθανασοπούλου

Το παιχνίδι, έγραφε η Βρετανίδα ψυχαναλύτρια Μέλανι Κλάιν, γνωστή για το έργο της στην παιδική ανάλυση, είναι ο πιο άμεσος τρόπος επαφής με το ασυνείδητο των παιδιών καθώς προκαλεί λιγότερο άγχος και μικρότερες αντιστάσεις στα παιδιά από τους λεκτικούς συνειρμούς.

Αργότερα ο παιδοψυχολόγος Ντόναλντ Γουίνικοτ, υποστήριζε ότι στο «παίζειν», και ίσως μόνο στο «παίζειν», το παιδί ή ο ενήλικας είναι ελεύθεροι να είναι δημιουργικοί, να χρησιμοποιούν το όλον της προσωπικότητάς τους και να ανακαλύπτουν κατ’ επέκταση τον εαυτό τους.

Σήμερα, είναι ευρέως αποδεκτή τόσο η ψυχική λειτουργία της παιγνιώδους δραστηριότητας όσο και το ότι τα παιχνίδια ακολουθούν μια προβληματική διχοτόμηση των έμφυλων ταυτοτήτων σε αντρική και γυναικεία, αναπαράγοντας έμφυλα στερεότυπα.

Συνεπώς, η πρόσφατη πρωτοβουλία της LEGO, του μεγαλύτερου κατασκευαστή παιχνιδιών στον κόσμο, να βάλει τέλος στα στερεότυπα των δύο φύλων μέσα από την απόφασή της να μην αφήνει τους καταναλωτές να αναζητήσουν τα προϊόντα της ανά φύλo, μπορεί να θεωρηθεί τουλάχιστον ιστορικής σημασίας για τον επαναπροσδιορισμό της παιγνιώδους δραστηριότητας σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως έμφυλα υποκείμενα.

Αν λάβουμε δε υπόψη τη φουκοϊκή θεωρία, σύμφωνα με την οποία η σεξουαλικότητα υπόκειται σε σχέσεις εξουσίας, και πως η εξουσία δεν εκπορεύεται από μια κεντρική πηγή αλλά ασκείται από αμέτρητα σημεία και πως η ανάλυση της εξουσίας θα πρέπει να αρχίζει από το μικροεπίπεδο και όχι από τις καθολικές μορφές, τότε τα παιχνίδια που παίζουμε, οι σημάνσεις που έχουν πάνω τους, η θέση από την οποία παίζουμε με τους Αλλους, δεν μπορούν παρά να είναι μέρος του πλέγματος σχέσεων εξουσίας της καθημερινής ζωής. Οπως έχει επισημάνει η Ρίπον, νευροβιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The Gendered Brain», «ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να παίζουν με “αγορίστικα” πράγματα, αλλά όχι το αντίστροφο. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί τα παιχνίδια προσφέρουν “εκπαιδευτικές ευκαιρίες”.

Ετσι, αν τα κορίτσια δεν παίζουν με Lego ή άλλα παιχνίδια κατασκευών, δεν αναπτύσσουν τις χωρικές δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν αργότερα στη ζωή τους. Αν τις κούκλες τις σπρώχνουμε προς τα κορίτσια και όχι στα αγόρια, τότε τα αγόρια χάνουν τις δεξιότητες ανατροφής».

Τα παιχνίδια

Μέσα από ποιες «διαδρομές» αρχίζουμε λοιπόν να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως έμφυλα υποκείμενα και να συγκροτείται η σεξουαλική επιθυμία μας; Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των έμφυλων στερεότυπων στις σύγχρονες κοινωνίες και πώς επιδρούν τα στερεότυπα φύλου στον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας, τις σπουδές που επιλέγουμε, το επάγγελμα που ακολουθούμε, τον τρόπο που υπάρχουμε μέσα στο κοινωνικό σώμα, τη θέση που λαμβάνουμε μέσα στο οικιακό μοντέλο σχέσεων;

Αν περιηγηθούμε σε ένα παιδικό δωμάτιο θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα είδη των παιχνιδιών και αντικειμένων που έχουν τα παιδιά, ανάλογα το φύλο τους. Ενδεικτικά, στα δωμάτια των αγοριών θα συναντήσουμε περισσότερα «αυτοκινητάκια και πολεμικά παιχνίδια» ενώ στα δωμάτια των κοριτσιών περισσότερες κούκλες και είδη οικιακής χρήσης.

Σπάνια θα συναντήσουμε στα κοριτσίστικα δωμάτια οχήματα και ακόμα σπανιότερα θα συναντήσουμε κούκλες και κουζινικά μέσα στα αγορίστικα δωμάτια. Ακόμα και στα παιδικά βιβλία η αναπαράσταση των φύλων είναι συγκεκριμένη, κάτι που επιβεβαιώνει πως η σεξουαλικότητα εμπεριέχει εν τη γενέσει τις σχέσεις εξουσίας, τις συντηρεί και τις αναπαράγει.

Βάσει μιας έρευνας με σκοπό την ανάλυση του περιεχομένου των ρόλων των κοριτσιών και των γυναικών σε 33 δημοφιλή παιχνίδια της Nintendo, προέκυψε πως περισσότερο από το 40% των παιχνιδιών δεν είχαν γυναίκες χαρακτήρες παρ’ όλο που στο σύνολό τους είχαν ανθρωποειδείς χαρακτήρες.

Επιπλέον, γινόταν σαφές ακόμα και από το όνομα των παιχνιδιών πως σχεδόν όλα είχαν βασικούς χαρακτήρες άνδρες. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που τα παιχνίδια εμπεριείχαν γυναίκες χαρακτήρες, οι περισσότερες είχαν είτε τον ρόλο «θύματος» που βρισκόταν σε κίνδυνο, είτε αναπαριστούσαν «σύμβολα του σεξ» καθώς ήταν ντυμένες με σέξι ενδυμασίες.

Ο αντίκτυπος, συνεπώς, της έκθεσης των παιδιών στα βιντεοπαιχνίδια –και όχι μόνο καθώς αυτό επεκτείνεται ακόμα και στην παιδική λογοτεχνία– είναι τεράστιος όσον αφορά τη διαμόρφωση στερεοτύπων σχετικά με το φύλο και κατά συνέπεια την εκπλήρωση των έμφυλων ρόλων.

Προκαταλήψεις

Η ανησυχία των ειδικών δεν αφορά μόνο στο ότι αυτές οι εμπειρίες μπορούν να θέσουν περιορισμούς στην ανάπτυξη των παιδιών ή να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ορισμένων δεξιοτήτων, που υπηρετούν την πατριαρχική δομή της κοινωνίας, αλλά πως επιπροσθέτως διαμορφώνουν συγκεκριμένο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης της συντροφικότητας και συγκεκριμένα πρότυπα ερωτικής αγάπης, που εδράζονται στη γυναικεία υποτέλεια.

Η Lego, προτού προβεί στην κατάργηση των σημάνσεων για το φύλο πάνω στα παιχνίδια της, είχε ζητήσει από το Institute on Gender in Media να διεξαγάγει σχετική έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 7.000 γονείς και παιδιά, ηλικίας 6 έως 14 ετών από την Κίνα, την Τσεχία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, επιβεβαίωνε πόσο παγιωμένες είναι οι προκαταλήψεις γύρω από τα δύο φύλα σε όλο τον κόσμο, καθώς από τα στοιχεία προέκυπτε πως το 71% των αγοριών φοβάται ότι θα γίνει αντικείμενο χλευασμού αν επιλέξει παιχνίδια που περιγράφονται ως «κοριτσίστικα», ενώ από τον ίδιο φόβο διακατέχεται και η οικογένειά τους.

Επιπλέον, βάσει της έρευνας, οι γονείς τείνουν να ενθαρρύνουν τους γιους τους να ακολουθούν δραστηριότητες που αφορούν επιστημονικούς - τεχνολογικούς κλάδους και αθλήματα τη στιγμή που ενθαρρύνουν τις κόρες τους να ασχοληθούν με τον χορό ή τη ζαχαροπλαστική.

Τα παραπάνω συμπεράσματα μας καλούν να επανεξετάσουμε σε τι παραπέμπει το περιεχόμενο της γυναικείας ταυτότητας και σε τι παραπέμπει το περιεχόμενο του ανδρισμού.

Μπορούμε άραγε να πάψουμε, κάποια στιγμή, να εκπληρώνουμε τους έμφυλους ρόλους και να διαμορφώνουμε μια περιοριστική και στρεβλή εικόνα του εαυτού μας και του κόσμου;

Το βέβαιο είναι πως η LEGO άνοιξε τον δρόμο για να πάψει ο έμφυλος διαχωρισμός των παιχνιδιών και πως αυτό δεν μπορεί παρά να είναι αξιοσημείωτο βήμα… προς την κατεύθυνση κατανόησης και αποδοχής του δικαιώματος να «παίζουμε» απλά, ως άνθρωποι, φορείς όψεων ετερότητας…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Διαταραχή τροφής
Σε όλες τις μυθολογίες εμφανίζεται με σαφήνεια ο δεσμός μεταξύ της διατροφής και της μητρικής εικόνας με το γεύμα να είναι μια στιγμή της οικογενειακής, κοινωνικής, θρησκευτικής κοινότητας.
Διαταραχή τροφής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Παράνομες υιοθεσίες στη σκιά του πολέμου
Στόχος είναι η ανάδειξη της μετασχηματιστικής δύναμης της υιοθεσίας, δηλαδή η προσφορά νέων εμπειριών φροντίδας στο παιδί, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ψυχονοητική οργάνωσή του.
Παράνομες υιοθεσίες στη σκιά του πολέμου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σκοτώνοντας ένα παιδί
Η σημασία της φροντίδας των σκοτεινών πλευρών της μητρότητας και της πατρότητας μέσα από την οργάνωση δομών ψυχικής υγείας ενσωματωμένων στην κοινότητα είναι απαραίτητη.
Σκοτώνοντας ένα παιδί
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενα σύγχρονο βασανιστήριο
Οι θεραπείες μεταστροφής συμπεριλαμβάνουν από ψυχιατρική εκτίμηση και ψυχιατρική αγωγή μέχρι άλλη φαρμακευτική ή και ορμονική αγωγή, ψυχοθεραπεία, μέχρι συμπεριφορικές τεχνικές και σωματική βία.
Ενα σύγχρονο βασανιστήριο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εχετε σκεφτεί τι παραμύθια λέτε στα παιδιά σας;
Αν τα παραμύθια είναι πολιτισμικοί μηχανισμοί εσωτερίκευσης κοινωνικών συμπεριφορών, είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητήσουμε νέες μυθικές αφηγήσεις για να απαλλαγούμε από έμφυλα στερεότυπα.
Εχετε σκεφτεί τι παραμύθια λέτε στα παιδιά σας;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τοy Stories
Η βιομηχανία παιχνιδιών είναι ένας από τους πρώτους σταθμούς στον κύκλο ζωής ενός καταναλωτή και μια αρένα όπου δημιουργούνται και εσωτερικεύονται τα στερεότυπα των φύλων.
Τοy Stories

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας