• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.8°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.9°C / 4.1°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 9.0°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / 0.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 3.4°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.0°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.4°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.5°C / -0.7°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -2.5°C / 6.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.0°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -1.2°C / 4.9°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 4.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ethnofest: «Από την καρδιά στην κάμερα»

 • A-
 • A+
Το Ethnofest παρουσιάζει ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο που καταγράφουν και αναδεικνύουν την ανθρώπινη εμπειρία στις κοινωνικές, πολιτισμικές αλλά και πιο ενδόμυχες εκφράσεις της.

Το 12ο Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου ξεκίνησε ήδη από προχθές Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στις 5/12. Ξεκινάμε το κείμενο με αυτό το τυπικό, πραγματολογικό στοιχείο, καθώς πρόκειται πραγματικά για ένα σημαντικό και ιδιαίτερο φεστιβάλ, το οποίο αξίζει να μπει στον προγραμματισμό κάθε κινηματογραφόφιλου.

Το Ethnofest παρουσιάζει ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο που καταγράφουν και αναδεικνύουν την ανθρώπινη εμπειρία στις κοινωνικές, πολιτισμικές αλλά και πιο ενδόμυχες εκφράσεις της. Αυτή τη χρονιά, το Φεστιβάλ θα γίνει και διά ζώσης (έως 29/11, στο σινεμά ΑΣΤΟΡ και στο Ινστιτούτο Γκαίτε) και μετά θα συνεχίσει διαδικτυακά (ethnofest.gr).

Από τις πολλές ενότητες του Φεστιβάλ επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τις ταινίες του Κέντρου Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας «Καρπός», ο οποίος φιλοξενείται σήμερα. Πρόκειται για έναν οργανισμό υπό μορφή ΜΚΟ, ο οποίος δραστηριοποιείται τουλάχιστον τα 15 τελευταία χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης πάνω σε ζητήματα εικόνας, κινηματογράφου, τηλεόρασης κ.ά.

Πριν από λίγο καιρό, καθώς υπήρχε και ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση, οι άνθρωποι του «Καρπού» είχαν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι που ναι μεν ήδη έκαναν, αλλά τώρα μπορούσε να γίνει πιο οργανωμένα, συστηματικά και διευρυμένο χρονικά: να μάθουν και να εκπαιδεύσουν προσφυγόπουλα ηλικίας 14-29 ετών πάνω σε ζητήματα φωτογραφίας και βίντεο.

Αποτέλεσμα αυτής της εκπαιδευτικής δράσης ήταν η δημιουργία 11 ταινιών μικρού μήκους, που θα παρουσιαστούν σήμερα 18.00-20.00 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ (Σταδίου 28, Στοά Κοραή). Θα ακολουθήσει συζήτηση με κάποιους από τους δημιουργούς και θα βραβευτούν και οι τρεις καλύτερες ταινίες.

Συνομιλήσαμε με τη Μαρία Λεωνίδα, ντοκιμαντερίστρια αλλά και συνιδρύτρια του «Καρπού»: «Οι ταινίες των παιδιών έχουν βαθιά ανθρωπολογικό χαρακτήρα. Και μάλιστα οι περισσότερες καταπιάνονται με ζητήματα που αφορούν τη γυναίκα. Αυτό μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση καθώς ανάμεσα στους νέους αυτούς σκηνοθέτες υπάρχουν και αγόρια και τα ίδια επέλεξαν τα θέματά τους και γυναίκες ως πρωταγωνίστριες στις ταινίες τους. Ταινίες που αποτυπώνουν την πορεία της φυγής, την πορεία της επιβίωσης.

Τα περισσότερα παιδιά είναι από Αφγανιστάν, Συρία, Ιράν και Κονγκό. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η πρώτη μεγάλη δυσκολία ήταν η γλώσσα, καθώς δεν γνωρίζουν όλα αγγλικά. Ακόμη μία σημαντική δυσκολία ήταν η ευαλωτότητα των παιδιών σε σχέση με το τραύμα που φέρουν από τη μια, αλλά και με τον ίδιο τον χώρο από την άλλη. Καθώς είναι ή αναγκάζονται σε διαρκή μετακίνηση, από το ένα καμπ στο άλλο, δεν έχουν κάποια σταθερή οικία – κάτι δύσκολο να το καταλάβουμε όσοι ζούμε κάπου σταθερά.

Οσα παιδιά τελικά μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, κατ’ αρχάς είδαμε ότι το καταχάρηκαν – πράγμα πολύ σημαντικό για τα ίδια. Επιπλέον βρήκαν έναν ασφαλή χώρο, που τους δίνει καινούργια ερεθίσματα και ξεφεύγουν από τις δυσκολίες. Ωστόσο δεν ήταν λίγα και τα παιδιά που είδαν και μια μετέπειτα επαγγελματική ενασχόληση με τον χώρο. Μαζί μας κι εμείς μαζί τους, όλοι ανακαλύπταμε καινούργιους κόσμους!».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να κάνει την υπέρβαση»
Στο 11ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος επιλέγει ταινίες για το Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο του Φανταστικού
«Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να κάνει την υπέρβαση»
ΝΗΣΙΔΕΣ
10ο Athens Open Air Film Festival
Το Athens Open Air Film Festival, ο πολυαγαπημένος καλοκαιρινός κινηματογραφικός θεσμός θα βρίσκεται κοντά μας κανονικά και αυτό το καλοκαίρι, σε ανοιχτούς επιλεγμένους χώρους της Αθήνας, πάντα με ελεύθερη...
10ο Athens Open Air Film Festival
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το 1ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της «Εφ.Συν.» έγινε πραγματικότητα
Για τα 7α γενέθλια της «Εφ.Συν.» δημιουργήσαμε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ: το 1ο EFSYNEMA - 7η Χρονιά, 7η Τέχνη. Τώρα ήρθε η στιγμή τα τέσσερα μέλη της οργανωτικής ομάδας να κάνουν τη δική τους προσωπική...
Το 1ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της «Εφ.Συν.» έγινε πραγματικότητα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Από τη Δράμα στο «Τριανόν»!
Ξεκίνησε από προχθές Πέμπτη και θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη. Το Φεστιβάλ Δράμας ήρθε στην Αθήνα και ο πρώτο σταθμός της περιοδείας του είναι ο κινηματογράφος «Τριανόν».
Από τη Δράμα στο «Τριανόν»!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο
Το Ηellas Filmbox Berlin (24-28 Ιανουαρίου 2018, στο Urban Spree στο Βερολίνο), φέτος, την 3η χρονιά λειτουργίας του, πρόκειται να φιλοξενήσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα αφιερωμένο στον νέο κυπριακό κινηματογράφο...
Το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο
ΝΗΣΙΔΕΣ
1o Eν Λευκό φεστιβάλ κινηματογράφου: 26/04-3/05/2017
Η φετινή άνοιξη μας επιφυλάσσει ένα νέο, πλούσιο κινηματογραφικό ραντεβού στην καρδιά της Αθήνας από τις 26 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου 2017. Tο 1o En Lefko Film Festival εγκαινιάζει μια νέα, ανοιξιάτικη...
1o Eν Λευκό φεστιβάλ κινηματογράφου: 26/04-3/05/2017

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας