• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.6°C / 35.3°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 35.5°C
  2 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.4°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 33.0°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.3°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 34.9°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  5 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 32.0°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 32.3°C
  3 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 32.8°C
  3 BF
  16%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  35%

Πάνω αριστερά: Ετσι θα φαίνονται οι ανεμογεννήτριες από το Μαράθι. Δεξιά: Ετσι θα φαίνονται οι ανεμογεννήτριες από τις Καντινελιές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελλάδα μπαταρία ή αλλιώς χωματερή της Ευρώπης

 • A-
 • A+
Ερευνα Πάρος: Μια μελέτη-όνειρο κομμένη και ραμμένη για τους επενδυτές ● Φαραωνικές εγκαταστάσεις μέσα και κοντά σε περιοχές Natura, σε Καταφύγιο Αγριας Ζωής, στον βιότοπο «Πεταλούδες», δίπλα από αρχαιολογικούς χώρους, και με το δίκτυο μεταφοράς να περνά πάνω από τα μοναδικά στον κόσμο αρχαία λατομεία της Πάρου, που διεκδικούν την ένταξή τους στον κατάλογο της Unesco ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι πλέον εμβληματικές περιοχές της χώρας, περιοχές προστατευόμενες, περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο Νatura, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ακόμη και βιότοποι απάτητοι, παραδίδονται δίχως αιδώ και τύψεις στην επέλαση των ανεμογεννητριών.

Η επικράτεια έχει τεθεί στο στόχαστρο των αιολικών σταθμών: από την οροσειρά της Πίνδου, τον ελληνικό Αμαζόνιο όπως έχει χαρακτηριστεί, τη Μάνη, την Εύβοια και το προστατευόμενο Τελέθριο όρος, τον Εβρο, τις νησίδες του Ν. Αιγαίου, τα επονομαζόμενα Γκαλάπαγκος της Μεσογείου, έως τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Βουνά, ακτές και δάση παραδίδονται, στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης και της κλιματικής κρίσης, στην κερδοσκοπία των ολίγων που θησαυρίζουν από τον αέρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τη χρονική περίοδο 2010-2019 οι κρατικές επιδοτήσεις προς τους ιδιώτες επενδυτές ανήλθαν στα 11,3 δισ. ευρώ. Την περίοδο δε 2009-2017 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 187,60%, με τη χώρα μας να κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά την ενεργειακή φτώχεια.

Ομως οι τοπικές κοινωνίες συσπειρώνονται και αντιδρούν στην καταστροφή του τόπου τους. Από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που πρόσφατα καταγράφηκαν στην Τήνο και την επιχείρηση βίαιης καταστολής τους έως τις προσφυγές ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μάλιστα μία ακόμη προσφυγή ακύρωσης κατά της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για την εγκατάσταση και λειτουργία εννέα αιολικών πάρκων στα νησιά Πάρο, Τήνο, Νάξο και Ανδρο αναμένεται να εκδικαστεί κατόπιν δέκα αναβολών την 1η Ιουλίου στο ΣτΕ. Για το ζήτημα των αιολικών πάρκων επίσης τον περασμένο Φεβρουάριο τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Καλλιστώ και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, κατέθεσαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συστηματική και κατάφωρη παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος από το ελληνικό κράτος.

Το μείζον ερώτημα που τίθεται πέραν των άλλων είναι το εξής: Η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε ως στόχο το μερίδιο της ενέργειας από ΑΠΕ να ανέλθει στο 32% έως το τέλος της νέας δεκαετίας. Ωστόσο οι στόχοι που τίθενται παραμένουν δεσμευτικοί σε επίπεδο Ενωσης παρέχοντας ευελιξία στα κράτη-μέλη. Ετσι σύμφωνα με τη διαβούλευση που διεξάγεται στην Κομισιόν, θα μπορούν τα κράτη-μέλη να χρηματοδοτούν έργα ΑΠΕ στο έδαφος άλλων κρατών-μελών και κάπως έτσι να συνυπολογίζεται η συνεισφορά τους ως προς τον εθνικό τους στόχο.

Επομένως η χώρα μας καλείται να γίνει η «μπαταρία» της Ευρώπης φυτεύοντας παντού ανεμογεννήτριες; Ή σωστότερα η χώρα μας καλείται να γίνει ο σκουπιδοτενεκές της Ευρώπης πλουτίζοντας ξένες εταιρείες και τους συνήθεις Ελληνες επενδυτές;


Φτερά στον άνεμο, περιβάλλον, αρχαία, τουρισμός

Τα αιολικά πάρκα είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και όπως κάθε βαριά βιομηχανική δραστηριότητα, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επιπτώσεις που γίνονται μη αναστρέψιμες όταν αυτά εγκαθίστανται σε ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα. Οι ανεμογεννήτριες με τυπικό ύψος άνω των 120 μέτρων, δηλαδή περίπου όσο ένα κτίριο τριάντα ορόφων, απαιτούν για την εγκατάστασή τους πυλώνες με καλώδια μεταφοράς ρεύματος, μετεωρολογικούς ιστούς, σταθμούς μετασχηματισμού, βοηθητικές υποδομές, αποψίλωση εκτάσεων καθώς και κατασκευή νέων δρόμων για τη μεταφορά και εγκατάσταση των ογκωδών υλικών.

Στα τέλη του 2014 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα εννέα αιολικά πάρκα στα νησιά Πάρο, Ανδρο, Νάξο και Τήνο. Οπως προβλέπεται, «για τις ανάγκες πρόσβασης στις θέσεις των αιολικών πάρκων έχει σχεδιαστεί νέα οδοποιία το συνολικό μήκος της οποίας είναι 52,6 χλμ.», ενώ για τη μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται η κατασκευή «υπόγειου δικτύου μέσης τάσης επί υφιστάμενης οδοποιίας μήκους 137,4 χλμ. επί νέας διανοιχθείσας μήκους 49,4 χλμ. και επί τάφρου εκτός δρόμου μήκους 2 χλμ. περίπου (σ.σ.: όλα στο περίπου τίθενται)».

Επίσης «πέντε υποσταθμών ανύψωσης τάσης... δύο υποσταθμών ζεύξεως και υπογείου δικτύου υψηλής τάσης συνολικού μήκους 117 χλμ. περίπου καθώς και υποβρύχιου δικτύου υψηλής τάσης συνολικού μήκους 158,86 χλμ.».

Η υπουργική απόφαση της έγκρισης μελέτης περιβαλλοντικών όρων στη συνέχεια λαμβάνει τον χαρακτήρα ευχολογίου: Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης, όπως σκόνη, θόρυβος, απορρίμματα, η απόθεση των πλεοναζόντων προϊόντων εκσκαφής να γίνει σε θέσεις με ήπιες κλίσεις, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διαβρώσεων των εδαφών και κατολισθήσεων και ούτω καθεξής.

Οι φαραωνικές εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εντός και πλησίον περιοχών Natura, εντός Καταφυγίου Αγριας Ζωής, στον προστατευόμενο βιότοπο «Πεταλούδες», σε απόσταση αναπνοής από αρχαιολογικούς χώρους, ενώ το δίκτυο μεταφοράς περνά πάνω από τα μοναδικά στον κόσμο αρχαία λατομεία της Πάρου, για τα οποία διεξάγεται συζήτηση σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στον κατάλογο της Unesco ως Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το ίδιο δε το νησί της Πάρου έχει χαρακτηριστεί τόπος προστατευόμενος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομική ζωή του τόπου ουδόλως απασχολούν. Πάντως την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, που σημειωτέον είχε ήδη απορρίψει η υπηρεσία Περιβάλλοντος Ν. Αιγαίου, ακολουθεί ορυμαγδός αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Στην Πάρο συστρατεύονται τόσο η περιφέρεια όσο και ο δήμος και η Εκκλησία καθώς και οι παραγωγικοί φορείς του τόπου για την αποτροπή της εγκατάστασής τους που εν τοις πράγμασι θα σηματοδοτήσει την καταστροφή του νησιού τους..

Εξάλλου, όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ Μιχάλης Δεκλερής, πρωτοπόρος νομικός και υπερασπιστής της περιβαλλοντικής θωράκισης της χώρας μας από τα αρπακτικά συμφέροντα, «οι ανεμογεννήτριες είναι εντελώς ασυμβίβαστες προς τη μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου. Τυχόν εγκαθιστάμενες στους τόπους προτίμησης των επενδυτών, συνεπάγονται καταστροφή του αντίστοιχου πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου των νησιών μας, η οποία, βεβαίως, αποκλείεται από το Σύνταγμα του 1975 με το άρ. 24 και την πάγια νομολογία του ΣτΕ για την προστασία των μικρών νησιών ως ευαίσθητων οικοσυστημάτων».

Ο πολιτιστικός σύλλογος της Πάρου «Αρχίλοχος» διά του πρώην προέδρου του Σπύρου Μητρογιάννη σημειώνει στις παρατηρήσεις επί της διάτρητης ΜΠΕ:

«Η όποια αξιολόγηση των επιπτώσεων γίνεται με γενικότητες όπως "η επίπτωση στο τοπίο είναι παράμετρος με μεγάλο βαθμό υποκειμενικότητας και δεν μπορεί να εκτιμηθεί με τρόπο αντικειμενικό…". Επίσης δεν γίνεται καμία συνεκτίμηση των επιπτώσεων του έργου σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες χρήσεις ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά), άλλα ήδη αδειοδοτημένα έργα από τη ΡΑΕ για ηλεκτροπαραγωγή, λατομικές δραστηριότητες, αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ. Ενώ δεν γίνεται καμία ουσιαστική παρουσίαση εναλλακτικής λύσης. Τα σχεδιαζόμενα Α/Π τοποθετούνται εντός Καταφυγίου Αγριας Ζωής στη νήσο Πάρο και πλησίον της περιοχής Νatura 2000 "Πεταλούδες" στην Πάρο αλλά και αντίστοιχες περιοχές ειδικής προστασίας στα υπόλοιπα νησιά. Παρά ταύτα η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων γίνεται πλημμελώς με γενικότητες και ασάφειες τόσο ως προς τη χλωρίδα όσο και ως προς την πανίδα... Δεν γίνεται αναφορά στο Καταφύγιο Αγριας Ζωής, ενώ η Πάρος όπως και τα υπόλοιπα νησιά του έργου δηλώνονται εσφαλμένα ότι βρίσκονται εκτός μεταναστευτικής διαδρομής πτηνών... Παρά το γεγονός ότι ανεμογεννήτριες χωροθετούνται εντός της περιοχής που φωλιάζει η αετογερακίνα, εντός Καταφυγίου Αγριας Ζωής και παρότι από την ίδια τη μελέτη διαπιστώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης για τον σπιζαετό και για την αετογερακίνα, δεν προτείνονται ουσιαστικά μέτρα για την αποφυγή των επιπτώσεων, παρά μόνο ένα πρόγραμμα παρακολούθησης αυτών... Δεν γίνεται καμία αναφορά στις επιπτώσεις για την προστασία του πολύ ευαίσθητου είδους πεταλούδας (μοναδικό στην Ελλάδα μαζί με αυτό της Ρόδου), όπως και στις επιπτώσεις στο δίκτυο υπόγειων σπηλαίων, στους υδροβιότοπους του νησιού... Οι αναφορές (εν γένει) είναι γενικόλογες του τύπου: "Η χωροθέτηση των εργοταξίων... πρέπει να γίνει με άξονα τη λιγότερη δυνατή όχληση του περιβάλλοντος…" ή "…Το εύρος ζώνης κατάληψης του έργου πρέπει να περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο…", χωρίς τελικά να προτείνονται ουσιαστικά και τεκμηριωμένα μέτρα για σοβαρά θέματα όπως: την καταστροφή μέρος του δικτύου μονοπατιών έκτασης μεγαλύτερης των 200 χλμ., καταγεγραμμένων στην Πάρο, τον κίνδυνο πρόκλησης ανεπανόρθωτων ζημιών στα καρστικά σπήλαια του νησιού που βρίσκονται εντός των χώρων εγκατάστασης Α/Π, τον κίνδυνο επιπτώσεων στα αρχαία λατομεία Πάρου μέσα από τα οποία διέρχεται μέρος του οδικού δικτύου που θα διανοιχθεί, τις επιπτώσεις στους διάσπαρτους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στο νησί, τον κίνδυνο μείωσης της κατείσδυσης και κατ' επέκταση μείωσης της τροφοδοσίας των υπόγειων υδροφορέων μέσω της αύξησης της επιφανειακής απορροής λόγω σημαντικής αλλαγής του ανάγλυφου από την εγκατάσταση των Α/Γ και των συνοδών έργων οδοποιίας... Πολλά από τα παραπάνω είτε δεν αναφέρονται καθόλου ή τα μέτρα που προτείνονται είναι γενικά και αόριστα, χωρίς να γίνεται καμία σαφής αναφορά στην αποκατάστασή τους. Για την αποκατάσταση μετά την παύση λειτουργίας του έργου υπάρχει μια θεωρητική αναφορά για απομάκρυνση των Α/Γ χωρίς να αναλύεται ο τρόπος που θα γίνει, το χρονικό πλαίσιο αλλά και ο τρόπος αποκατάστασης της περιοχής».

Οι πλημμέλειες βέβαια της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν λήγουν εδώ καθώς τηρείται αιδήμονα σιωπή ως προς τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του έργου. Οπως προστίθεται στις παρατηρήσεις του «Αρχίλοχου»: «Και σε αυτόν τον τομέα η μελέτη περιορίζεται σε αοριστίες όπως: "Η εγκατάσταση και λειτουργία των υπό μελέτη αιολικών πάρκων δεν αναμένεται να επιφέρει κάποια αρνητική επίπτωση στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της περιοχής, ούτε να παρενοχλήσει κάποια από τις υφιστάμενες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και χρήσεις..."».

Σαρώνουν ανεμόμυλους, πεζούλες, μονοπάτια, αλλοιώνουν το τοπίο και προκαλούν θόρυβο

«Το νησί της Πάρου, όπως και τα υπόλοιπα στα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν τα Α/Π», τονίζεται στις παρατηρήσεις, «είναι τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και παραδοσιακού χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας αυτός προστατεύεται στην Πάρο από το ΓΠΣ Πάρου και από το προεδρικό διάταγμα 732/1993 τα οποία προβλέπουν μόνο συγκεκριμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να διατηρείται αναλλοίωτος ο χαρακτήρας του νησιού. Η κύρια δραστηριότητα του νησιού είναι ο τουρισμός, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού και το λιτό κυκλαδίτικο τοπίο. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης του δικτύου μονοπατιών του νησιού, μέσω περιπατητικών ομάδων, μιας εξ αυτών και του συλλόγου μας. Μέσα στους στόχους, εκτός της προστασίας του περιβάλλοντος και της επαφής του κόσμου με τη φύση, είναι και η επέκταση της σεζόν (άνοιξη, φθινόπωρο) μέσω του περιπατητικού τουρισμού. Ο ειδικός αυτός κυκλαδικός χαρακτήρας με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους ανεμόμυλους, τις πεζούλες, τα μονοπάτια και τα διάσπαρτα μνημεία δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη από τη μελέτη. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην αντίθεση της μικρής κλίμακας του νησιού με την κλίμακα του έργου και δεν γίνεται καμία αξιολόγηση των επιπτώσεων στον παραδοσιακό χαρακτήρα του και στο ανθρωπογενές περιβάλλον γενικότερα. Δεν λαμβάνονται υπόψη καθόλου οι διάσπαρτες μεμονωμένες κατοικίες και τουριστικές εγκαταστάσεις. Δεν γίνεται καμία αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα έχει στον κύριο τομέα απασχόλησης των κατοίκων, τον τουρισμό, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον παραδοσιακό χαρακτήρα και το φυσικό κάλλος του νησιού».

Ως προς την ακουστική όχληση σημειώνεται: «Τόσο ο θόρυβος όσο και η περιοδική σκίαση αντιμετωπίζονται με τον ίδιο γενικόλογο τρόπο. Δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η ύπαρξη διάσπαρτων κατοικιών και μικρών τουριστικών μονάδων σε πολύ μικρή απόσταση από τις Α/Γ, αλλά ούτε η μικρή απόσταση από τους οικισμούς. Αντ' αυτού παρατίθενται αοριστίες όπως: "Οι νέας γενιάς ανεμογεννήτριες είναι εν πολλοίς αθόρυβες… Σε μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου, …ο θόρυβος που παράγεται από τον ίδιο τον άνεμο υπερκαλύπτει τον… θόρυβο… από τις ανεμογεννήτριες". Για δε την περιοδική σκίαση γίνεται μια γενικευμένη παραδοχή ότι "Το εν λόγω φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως στις βόρειες χώρες [...], κάτι που συμβαίνει σπανίως στην περίπτωση της Ελλάδας". Δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη πως οι Κυκλάδες είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στον κόσμο!». Επίσης «η φωτορεαλιστική απεικόνιση έχει γίνει με παραπλανητικό τρόπο και υπάρχει η παραδοχή ότι οι Α/Γ δεν φαίνονται από το οδικό δίκτυο ή τις τουριστικές περιοχές».

Και όμως, προστίθεται, «φαίνονται από όλες τις παραλίες του νησιού, από το οδικό δίκτυο και από οικισμούς, βρίσκονται πολύ κοντά σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, δεν εναρμονίζονται με το τοπίο, αντιθέτως το αλλοιώνουν σημαντικά και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα, το λιτό τοπίο και τη γραφικότητα του νησιού». Καταπέλτης εν ολίγοις!


Ψευδεπίγραφες τροποποιήσεις - Εργα ταφόπλακα για το νησί

Αντί για σταυρό μάς βάζουν ανεμογεννήτριες

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Αρχίλοχος» επανήλθε με νέες παρατηρήσεις απορρίπτοντας συλλήβδην τις τροποποιήσεις. Οπως σημειώνει με έμφαση, «στην παρούσα ΜΠΕ το μήκος της οδοποιίας εσωτερικής και πρόσβασης γίνεται 46,88 χλμ. και εμφανίζεται μια νέα παράμετρος, οι λεγόμενες βελτιώσεις υφιστάμενης οδοποιίας οι οποίες φτάνουν σε μήκος 63,37 χλμ. επιπλέον οδοποιίας...

Πρόκειται ουσιαστικά για μονοπάτια και μικρούς χωματόδρομους πλάτους από 1 μέτρο ή και μικρότερα μονοπάτια έως το πολύ 2,5 μέτρων τα οποία θα διαπλατυνθούν σύμφωνα με τη μελέτη έως και τα 4,5 μέτρα με ακτίνα καμπυλότητας 25,5 μέτρα. Πρέπει να τονιστεί ότι αναφερόμαστε σε μέρη με απότομες κλίσεις και δρομάκια με πολλές στροφές, οπότε αναγκαστικά λόγω της καμπυλότητας το πλάτος συχνά θα ξεπερνάει κατά πολύ τα 4,5 μέτρα.

Τέρατα 105 μέτρων σε κοινή θέα από παντού

Οι χωματόδρομοι αυτοί και τα μονοπάτια παρουσιάζονται ως υφιστάμενη οδοποιία, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κάτι τέτοιο καθώς σε πολλά από αυτά δεν μπορεί να διέλθει ούτε επιβατικό αυτοκίνητο. Διέρχονται μέσα από ιδιοκτησίες, καλλιεργήσιμους αγρούς ή δασικές εκτάσεις και περιστοιχίζονται από ξερολιθιές, αναβαθμίδες (πεζούλες), παλιά πηγάδια, κατοικίες, βυζαντινά εκκλησάκια και άλλα. Κάτι που αποκρύπτεται σκοπίμως ώστε να παρουσιαστεί μικρότερο το συνολικό μήκος οδοποιίας». Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «δεν λαμβάνονται υπόψη η μορφολογία του εδάφους αναφορικά με τον τρόπο μετάδοσης του ήχου μέσω των ρεματιών, των λαγκαδιών κ.λπ., καθώς και η αντήχηση που μπορεί να υπάρξει».

Επίσης «το μέγεθος των Α/Γ, 105 μέτρα με τα πτερύγια, είναι τεράστιο σε σχέση με τα υψόμετρα των περιοχών στις οποίες θα εγκατασταθούν. Μάλιστα σε κάποιες θέσεις είναι πολύ χαμηλά της τάξης των 160-250 μέτρων». Και βέβαια «οι Α/Γ είναι ορατές από το 84% του νησιού!».

«Η τροποποίηση της ΜΠΕ μένει στη βάση της η ίδια και απαράλλαχτη», επισημαίνει στις «Νησίδες» μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των Α/Γ στο νησί της Πάρου. «Επί της ουσίας μετακινούνται κάποιες Α/Γ οι οποίες ωστόσο παραμένουν πλησίον της περιοχής Natura, αλλάζουν το μήκος της οδοποιίας κάνοντας χρήση των μονοπατιών τα οποία είναι προστατευόμενα, δεν μπαίνουν στον κόπο να επαναξιολογήσουν τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στη χλωρίδα και πανίδα, στα πτηνά και στις πεταλούδες. Σχεδιάζουν Α/Γ και εντός του Καταφυγίου Αγριας Ζωής. Ολο το νησί είναι κηρυγμένο ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Εχει παραδοσιακό χαρακτήρα και χαμηλό ανάγλυφο. Οι ανεμογεννήτριες είναι ορατές από παντού και δρομολογείται η χωροθέτησή τους σε βουνά χαμηλού ύψους διπλασιάζοντας σχεδόν με τις Α/Γ των 105 μέτρων το ύψος τους. Το καλώδιο μεταφοράς περνά από τα αρχαία λατομεία της Πάρου (μοναδικά στον κόσμο), από διάσπαρτες αρχαιότητες, βυζαντινά εκκλησάκια και οριακά από το Μαράθι που είναι παραδοσιακός οικισμός. Επίσης χωρίς να αναφέρεται ρητά στη μελέτη, είναι σαφές πως θα χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Παροικιάς για τις μεταφορές των ογκωδών υλικών... Οι επιπτώσεις στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου και στον τουρισμό δεν έχουν ληφθεί υπόψη», καταλήγει το μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

Μειώνουν τις βροχοπτώσεις ενώ υπάρχουν άλλες λύσεις

Οι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα φαραωνικά έργα των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Υδρογεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ. Στουρνάρα, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το 2014 στο νησί της Πάρου.

Οπως είχε τότε επισημάνει και αναφέρουμε συνοπτικά, «οι Κυκλάδες διακρίνονται για τη μεγάλη τους ηλιοφάνεια, τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους κατά περιόδους, τις περιορισμένες βροχοπτώσεις και τη μεγάλη εξάτμιση νερού. Σε μετεωρολογικό επίπεδο οι Α/Γ έχουν αρνητικές επιρροές αφού μειώνουν τις βροχοπτώσεις λόγω της διαρκούς ανατάραξης των κατώτερων αέριων μαζών. Επίσης μειώνουν την εδαφική υγρασία καθώς μειώνονται η δρόσος και η πάχνη. Και αυτό συμβαίνει επειδή η λειτουργία των ανεμογεννητριών δεν επιτρέπει στο έδαφός τους την ανάπτυξη των υδρατμών. Η σημασία λοιπόν της δρόσου και της πάχνης είναι εξαιρετική αφού υποκαθιστούν τις βροχοπτώσεις. Επίσης τα πετρώματα στις Κυκλάδες δεν είναι αδιαπέρατα. Επιτρέπουν την είσοδο και την κυκλοφορία του νερού μέσα από ρωγμές. Η λειτουργία των Α/Γ θα μειώσει την πρωτογενή και δευτερογενή κατείσδυση, δηλαδή τη βροχή, το χαλάζι κ.λπ. που διαπερνά την επιφάνεια του εδάφους εξαιτίας της μερικής στεγανοποίησης της λεκάνης απορροής του υδρογραφικού δικτύου. Εάν δηλαδή περιοριστούν οι πυκνές λεκάνες με ισοπεδώσεις θα εμποδιστεί η κατείσδυση του νερού στο έδαφος».

Ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει στον καθηγητή η αναφορά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις πεζούλες της Τήνου ως χωραφιών εγκαταλελειμμένων.

«Τις πεζούλες σε αυτό το χειροποίητο νησί, όπως το είχε αποκαλέσει ο Καστοριάδης, τις πεζούλες που έχουν φτιαχτεί με ιδρώτα και αίμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ρίχνουν την αξία της γης διώχνουν τους τουρίστες

Η συμμετοχή του τριτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ανέρχεται στο 84,9%, διαβάζουμε στη μελέτη για τα Περιφερειακά Προγράμματα περιόδου 2014-2020. Μάλιστα το ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας από τον τουρισμό και τα ταξίδια προσδιορίζεται στο 30,9%.

Στις περιβαλλοντικές μελέτες γίνεται λόγος για νέες θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής. Ψευδεπίγραφο εν πολλοίς επιχείρημα όταν το εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται στις Α/Γ βρίσκεται στις χώρες από τις οποίες εισάγουμε τις ανεμογεννήτριες. Επομένως η δημιουργία θέσεων εργασίας αφορά έναν περιορισμένο αριθμό θέσεων κατά βάση στην περίοδο κατασκευής του έργου.

Οι συγκρίσεις επίσης με χώρες όπως η Δανία είναι έωλες καθώς, όπως σημειώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελλάδα έχει τριπλάσιο ποσοστό έκτασης της χώρας που καλύπτεται από το Δίκτυο Natura 2000, καθώς φιλοξενεί περίπου το 25-30% των αυτοφυών φυτών της Ευρώπης (με το 20% αυτών να είναι αποκλειστικά ενδημικά της χώρας – περίπου 1.450 είδη, ο υψηλότερος αριθμός στην Ευρώπη), ενώ αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά της αυτόχθονης πανίδας, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 30.000 είδη. Στη Δανία, τα ενδημικά είδη φυτών είναι λιγότερα από 10, ενώ το ποσοστό του ΑΕΠ της Δανίας από τον τουρισμό και τα ταξίδια ανέρχεται μόλις στο 8,1%.

Η οπτική και ακουστική όχληση των ανεμογεννητριών είναι επίσης έντονη. Ως εκ τούτου η αξία της γης και των ακινήτων στις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα πέφτει κάθετα, όπως έχει ήδη αποδειχθεί στις περιοχές της Ν. Εύβοιας και στη Λακωνία. Και αυτό καθώς ένα βιομηχανικό τοπίο δεν είναι σε καμία περίπτωση ελκυστικό.

Νέα ΜΠΕ ΄ή έχουμε το πάνω χέρι

Βαφτίζουν το κρέας ψάρι για να καμφθούν οι αντιδράσεις

Με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τέθηκε σε διαδικασία τροποποιήσεων. Η τελευταία τροποποίηση του 2017 ακολουθεί την πεπατημένη.

Σταχυολογούμε:

• «Η επιλογή των θέσεων εγκατάστασης έγινε ύστερα από σχολαστική εξέταση της περιοχής ώστε να ικανοποιεί όλους τους περιορισμούς της σχετικής νομοθεσίας και να μην επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον, τους υπάρχοντες οικισμούς..». Επίσης «για τον σχεδιασμό του έργου ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εξέταση θεμάτων που αφορούν το φυσικό περιβάλλον λόγω της χωροθέτησης τμήματος του έργου εντός περιοχών Νatura».

• «Για την πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή των αιολικών πάρκων θα χρησιμοποιηθούν υφιστάμενες οδοί. Η πρόσβαση στις θέσεις εγκατάστασης των Α/Γ σε ορισμένα αιολικά πάρκα απαιτεί τη διάνοιξη μικρών τμημάτων δρόμων που θα εκκινούν από υφιστάμενες οδούς... Ετσι τα έργα οδοποιίας περιλαμβάνουν τη διάνοιξη νέας δασικής οδοποιίας και τη βελτίωση υφιστάμενων δρόμων».

• «Οι νέοι δασικοί δρόμοι θα έχουν κατάλληλα χαρακτηριστικά για την κίνηση οχημάτων βαρέος τύπου... επιπλέον θα αξιοποιηθούν και υφιστάμενοι χωματόδρομοι στους οποίους θα γίνουν επεμβάσεις (κυρίως σε στροφές)».

• «Το σύνολο των εκσκαφών ανέρχεται σε 536.194,60m3 και οι επιχώσεις σε 448.762,69 m3».

• «Το έργο αναμένεται ότι θα επηρεάσει με θετικό τρόπο το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της περιοχής... καθώς και θετικές επιπτώσεις από τη δημιουργία θέσεων εργασίας... έτσι εκτιμάται ότι κατά τη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν συνολικά 500 θέσεις άμεσες, έμμεσες και συνεπαγόμενες για δύο χρόνια...».

• «Στις εργασίες οδοποιίας περιλαμβάνονται η βελτίωση υφιστάμενων δρόμων, η διάνοιξη νέας οδοποιίας καθώς και εσωτερικής οδοποιίας εντός του πολυγώνου του εκάστοτε Α/Π».

• «Οι επιπτώσεις στο τοπίο και το αισθητικό περιβάλλον στη φάση κατασκευής του έργου από την παρουσία των εργοταξίων και των μηχανημάτων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ασθενούς έντασης επιπτώσεις. Η επίπτωση αυτή εκτιμάται ως τοπικής σημασίας, λαμβανομένων υπόψη των συνοδών έργων υπογειοποιημένου δικτύου Μέσης και Υψηλής Τάσης και της οδοποιίας, αλλά επίσης προσωρινή και αναστρέψιμη».

• «Τα εργοτάξια που απαιτούνται για τη διάνοιξη της οδοποιίας, των θεμελίων, των πλατωμάτων, την εγκατάσταση των Α/Γ και την κατασκευή των υποδομών… θα παραμείνουν εγκατεστημένα για περίπου 24 μήνες... ενώ οι εργασίες κατασκευής των υποδομών για το σύνολο της υποθαλάσσιας και υπόγειας διασύνδεσης με το δίκτυο, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές και κυματικές συνθήκες στο Αιγαίο, αναμένεται να διαρκέσουν 20 μήνες περίπου».

• «Από το 16,2% του συνόλου της έκτασης της Πάρου δεν υπάρχει η δυνατότητα θέασης καμίας Α/Γ».

• «Η πιθανότητα συγκρούσεων για τα περισσότερα είδη πτηνών με τις Α/Γ κρίνεται ασθενής ώς αμελητέα. Η επίπτωση αυτή είναι μεγαλύτερης σημασίας για τον σπιζαετό στην περιοχή της Πάρου».

• «Ο θόρυβος των Α/Γ μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνο κάτω από προϋποθέσεις».

• «Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να παροπλιστούν εύκολα και γρήγορα. Παρά το γεγονός αυτό η υπόθεση του παροπλισμού και της αποκατάστασης του χώρου πρέπει να προσεγγίζεται υπεύθυνα από τους διαχειριστές του έργου, καθώς η διαχείριση και τελική αποκατάσταση της περιοχής μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία!».

Και τέλος, αν δεν σας πείσαμε (που δεν σας πείσαμε), να γνωρίζετε πως «το νέο ΓΠΣ ως χωροταξικός σχεδιασμός χαμηλότερου επιπέδου οφείλει να εναρμονίζεται με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ 2008)».

Στη Γαλλία διαφημίζουν περιοχές χωρίς ανεμογεννήτριες

«Εχω πει πως τα αιολικά πάρκα θα είναι η ταφόπλακα για το νησί μας. Η διαφορά είναι πως αντί για σταυρό θα έχει επάνω μια ανεμογεννήτρια. Μιλούν ανερυθρίαστα για οικονομικά οφέλη όταν σχεδόν όλη η παραγωγική ζωή του τόπου στηρίζεται στον τουρισμό. Οι τουρίστες που έρχονται εδώ δεν θέλουν να δουν βιομηχανικά τοπία, αλλά να ξεκουραστούν θαυμάζοντας το χαμηλό ανάγλυφο και το ήπιο τοπίο των νησιών μας εδώ στις Κυκλάδες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Γαλλία, στις καταχωρίσεις των τουριστικών περιοχών διαφημίζουν με ταμπέλες την απουσία αιολικών προκειμένου να καταδείξουν ότι ο τόπος είναι ελκυστικός για τουρισμό. Σε έναν οικισμό σχεδιάζονται σε απόσταση αναπνοής 18 Α/Γ και ομιλούν περί αμελητέας όχλησης.

Στη φωτορεαλιστική αποτύπωση που έκαναν χρησιμοποιούν πλασματικά στοιχεία και εν τέλει μας λένε πως μόνο από το 16% του νησιού δεν φαίνονται οι ανεμογεννήτριες. Εξάλλου οι ήδη εγκατεστημένες ΑΠΕ στην Πάρο καλύπτουν περίπου το 40% των ενεργειακών αναγκών του νησιού. Η πρότασή μας είναι πως αν ανακληθούν οι σημερινές άδειες θα μπορέσουμε να προωθήσουμε ένα τοπικό σχέδιο για ενεργειακή μετάβαση στα μέτρα του τόπου», σημειώνει από την πλευρά της η Σπυριδούλα Κάβαλλη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα της Πάρου.


Το μεγάλο κόλπο

Μια πολύ ακριβή πηγή ενέργειας στις πλάτες μας

Οι επιδοτήσεις προς τους επενδυτές, όπως αναφέραμε, τα τελευταία εννέα έτη ανήλθαν στα 11,3 δισ. ευρώ.

Στην ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που συντάχθηκε το 2019 τονίζονται τα εξής ενδιαφέροντα: «Διαπιστώσαμε ότι τα αρχικά καθεστώτα στήριξης χορήγησαν υπέρμετρα υψηλές επιδοτήσεις για την ανάπτυξη αιολικών, αλλά η μείωση του επιπέδου στήριξης λειτούργησε αποθαρρυντικά για δυνητικές επενδύσεις. Η στήριξη παρέχεται γενικά μέσω εγγυημένων τιμών πώλησης (εγγυημένες σταθερές τιμές, FIT) ή με πριμοδοτήσεις που λειτουργούν ως προσαύξηση. Αμφότερα τα καθεστώτα προσφέρουν την εγγυημένη τιμή/προσαύξηση για αξιοσημείωτο αριθμό ετών». Επίσης «τα κράτη-μέλη μπορούν να προσελκύουν επενδυτές προσφέροντας εγγυήσεις δανείων, δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, επιχορηγήσεις επενδύσεων και ποικιλία φορολογικών κινήτρων» (sic).

Στη συνέχεια βέβαια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τους ευνοϊκούς όρους στήριξης: «Ενδεχομένως να χρειαστεί αναπροσαρμογή των όρων στήριξης ώστε να αποφευχθούν υπερβολικές αποζημιώσεις, υψηλές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές και εξάντληση των δημόσιων οικονομικών».

Η Ελλάδα, προστίθεται, όπως και η Ισπανία και η Γερμανία «προσέφεραν για περισσότερο από μία δεκαετία εγγυημένες σταθερές τιμές για σταθμούς αιολικής ενέργειας έως και 100 ευρώ/MWh… Διαπιστώσαμε δε ότι ορισμένα από τα έργα που εξετάσαμε κάλυψαν το κόστος αρχικής επένδυσης εντός τεσσάρων έως έξι ετών». Αναφέρεται τέλος πως «οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά βρίσκονται άνω του μέσου όρου της Ε.Ε. λόγω της προσαύξησης και λόγω των απαλλαγών ορισμένων βιομηχανιών με αποτέλεσμα η απαλλαγή τους να πρέπει να καλυφθεί από όλους τους άλλους καταναλωτές». Πάντως δεν παραλείπουν να επισημάνουν πως «οι αυστηρές χωροταξικές διατάξεις που καθορίζουν την ελάχιστη απόσταση μεταξύ ενός αιολικού πάρκου και των οικιστικών περιοχών μπορεί να είναι εξαιρετικά περιοριστικές…».

Η αναθεωρημένη οδηγία για τις ΑΠΕ του 2017 (PED II) έθετε ως δεσμευτικούς τους στόχους συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ενωσιακό επίπεδο επιτρέποντας ευελιξία στα κράτη-μέλη. O υπό διαβούλευση νέος μηχανισμός θα επιτρέψει, όπως σαφώς τεκμαίρεται, στα κράτη-μέλη που συμμετέχουν να χρηματοδοτούν έργα ΑΠΕ στο έδαφος άλλων κρατών-μελών με αντάλλαγμα να υπολογίζεται η συνεισφορά τους προς τον εθνικό τους στόχο!

Το τέλος της ενεργειακής ανεξαρτησίας

Η ενεργειακή ένδεια στην Ε.Ε. πλήττει 50 εκατομμύρια άτομα, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 26%. Από ανεξάρτητη ενεργειακά στην ηλεκτρική ενέργεια επί 60 έτη έχει καταστεί πλήρως ενεργειακά εξαρτημένη, με το 20% και πλέον της κάλυψης των αναγκών της να πραγματοποιείται κυρίως από τα πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποδοτικότητα των αιολικών είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οπως επισημαίνουν, τα αιολικά πάρκα δεν παράγουν ρεύμα αλλά εγχέουν ρεύμα. Η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να αγοράζει το ρεύμα αυτό κατά προτεραιότητα. Επίσης δεν υποκαθιστούν τις συμβατικές μονάδες (ναι, αυτές τις βρόμικες). Για κάθε 1 MWh των αιολικών απαιτείται η υποστήριξη από περίπου 1 MWh θερμικής ισχύος. Η συμμετοχή των ΑΠΕ για το 2019 στο ενεργειακό ισοζύγιο προσδιορίζεται στο 24%. Πρόκειται όμως για την ονομαστική τιμή τους, όπως τονίζουν πηγές στις «Νησίδες». Η απόκλιση στην πραγματική απόδοση είναι μεγάλη και εκτιμάται μόλις στο 10%.

Οι εισαγωγές ενέργειας αυξήθηκαν στη χώρα μας από το 4% το 2013 στο 19% το 2019, ενώ την ίδια περίοδο τα αιολικά καταγράφουν αύξηση 46%. Οι αυξήσεις δε του ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ 2009-2017 ανήλθαν στο 187,60%, με την αύξηση φόρων μεταξύ 2009 και 2017 να φτάνει στο 885,50%. Το κόστος του λιγνίτη παραμένει σταθερό και κυμαίνεται γύρω στα 40 ευρώ/MWh.

To φυσικό αέριο κινείται άνω των 100 ευρώ/MWh. Ενώ η τιμή των ΑΠΕ για το 2016 προσδιοριζόταν στα 178 ευρώ, δηλαδή 330% ακριβότερη, και το 2019 σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 150 ευρώ ή 134% ακριβότερη. Στο διά ταύτα όσο μειώνεται η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο τόσο οι τιμές παίρνουν την ανιούσα στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό. Οπως αποδεικνύεται, μεταξύ του 2016 και του 2019 η τιμή ΗΕΠ αυξήθηκε κατά 48% εξαιτίας της εισαγωγής του ακριβού φυσικού αερίου.

Με δυο λόγια η κυβέρνηση έσπευσε να κάνει πράξη τη βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας και όπως τονίζουν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, «η Ελλάδα θα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από το κάρβουνο της Βόρειας Μακεδονίας από μονάδες που σε ευθεία απόσταση βρίσκονται λιγότερο από 4 χλμ. μακριά από τη Φλώρινα - με παμπάλαιες εγκαταστάσεις και κακής ποιότητας λιγνίτη... Δηλαδή λες, εγώ κλείνω την πλέον σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας και εισάγω από... απέναντι».

1η Ιουλίου η μάχη στο ΣτΕ

Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από περιβαλλοντικές οργανώσεις με επίκληση του ενωσιακού δικαίου

Το ΣτΕ στις αποφάσεις του πλέον χρησιμοποιεί τον όρο της φέρουσας ικανότητας του τοπίου. Ορολογία που σημαίνει την ικανότητα ενός τόπου να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες, πιέσεις και απαιτήσεις χωρίς να θίγονται οι πολιτιστικές του αξίες, οι φυσικοί του πόροι και η δυνατότητα αειφορίας του. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος για τη μετάβαση σε μια Ευρώπη βιώσιμης ανάπτυξης, «ο αντίκτυπος του ανησυχητικού ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη είναι τόσο καταστροφικός όσο η κλιματική αλλαγή».

Στην πολυσέλιδη αίτηση ακύρωσης που αναμένεται να συζητηθεί την 1η Ιουλίου στο ΣτΕ τονίζονται μεταξύ άλλων οι παραβάσεις που αφορούν «την τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων από γειτνιάζουσες χρήσεις γης, δρόμους και δίκτυα τεχνικής υποδομής», «του πλαισίου προστασίας της φέρουσας ικανότητας των νησιών ως προς το ποσοστό κάλυψης εδαφών από Α/Γ», «την υποχρέωση της ΑΕΠΟ να προβλέπει περιβαλλοντικούς όρους ως προς την αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση των έργων». Παράλληλα υπογραμμίζεται το γεγονός πως «η ΑΕΠΟ χαρακτηρίζεται από ασάφειες, αοριστία διατυπώσεως και έλλειψη ακρίβειας και επομένως ελεγξιμότητας και δεσμευτικότητας ως προς: τις περιοχές Νatura, τα δάση, την οδοποιία, τις εκσκαφές, τα απορρίμματα και τις απορρίψεις στη θάλασσα, τον θόρυβο, τις αρχαιότητες, τις αποκαταστάσεις…». Σημειώνεται ότι δεν τηρούνται οι εκ του νόμου οριζόμενες αποστάσεις από ακτές κολύμβησης, οικισμούς, από ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων και επισημαίνεται πως «τα νησιωτικά οικοσυστήματα του Ν. Αιγαίου είναι εύθραυστα και ασταθή. Οι εξωτερικές πιέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σύντομα στην υποβάθμιση βιότοπων και την εξαφάνιση ειδών».

Τι επισημαίνει από την πλευρά της η Ορνιθολογική; Οτι δυστυχώς στις αποφάσεις που εκδίδει το ΣτΕ για εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός περιοχών Νatura δεν συνυπολογίζει τις επιταγές των ενωσιακού δικαίου όσον αφορά τη «δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων», με αποτέλεσμα να εγκρίνει έργα με αποδεδειγμένα σοβαρές επιπτώσεις στις προστατευόμενες περιοχές!.

Και κάπως έτσι οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις επέλεξαν τον περασμένο Φεβρουάριο την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης το ισχύον Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ που χρονολογείται από το 2008 χαρακτηρίζεται παρωχημένο καθώς «δεν λαμβάνει υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης της βιοποικιλότητας παγκοσμίως και στην Ελλάδα, έχει σοβαρά προβλήματα νομιμότητας και για τον λόγο αυτόν αποτελεί τόσο αντικείμενο προσφυγής ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ όσο και αντικείμενο έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβάσεις των Οδηγιών της βιοποικιλότητας», σύμφωνα με την Ορνιθολογική.

Αντιδρούν ακόμη και στελέχη της Ν.Δ.

Οι επιχειρηματίες επιδοτούνται, οι καταναλωτές πληρώνουν

Σε πνίγει η αδικία καθώς γι' αυτά τα έργα ο επενδυτής δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη εφόσον επιδοτούνται πλουσιοπάροχα. Οι τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τις ΑΠΕ είναι εγγυημένες και σταθερές βρέξει-χιονίσει, που σημαίνει πρακτικά ότι το κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές, λέει ο Κώστας Μπιζάς, έπαρχος Πάρου

Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού που αφορά τις ΑΠΕ χαρακτηρίζεται και δημόσιας ωφέλειας. Και όταν ένα νομοθέτημα λαμβάνει αυτόν τον χαρακτηρισμό σημαίνει πως εν πολλοίς η έννοια του δικαίου αποδυναμώνεται. Σημαίνει και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, όπως και βίαιη αλλαγή χρήσεων γης.

Ο έπαρχος της Πάρου, Κώστας Μπιζάς, ο οποίος αντιτίθεται στην εγκατάσταση αιολικών, έχει κάνει λόγο επανειλημμένως για συμφέροντα που προσπαθούν να καταστρέψουν τα νησιά. Οπως έχει αναφέρει, «τα νησιά βρίσκονται στο στόχαστρο συμφερόντων που θέλουν να φυτέψουν σε αυτά ανεμογεννήτριες, γι' αυτό και οι κάτοικοί τους πρέπει ενωμένοι, με αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα να τα προστατεύσουν».

Οπως τονίζει στις «Νησίδες», «ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια και αντιτίθεται. Σε πνίγει η αδικία καθώς γι' αυτά τα έργα ο Κοπελούζος ή οποιοσδήποτε επενδυτής δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη εφόσον επιδοτούνται πλουσιοπάροχα. Οι τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τις ΑΠΕ είναι εγγυημένες και σταθερές βρέξει-χιονίσει, που σημαίνει πρακτικά ότι το κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές. Ούτε προσωπικό θα απασχολήσουν ούτε θέσεις εργασίας θα καλυφθούν, αφού οι ανεμογεννήτριες είναι κατά βάση γερμανικής προέλευσης. Και όλη αυτή η καταστροφή θα συντελεστεί χωρίς κανένα αντιστάθμισμα για τις τοπικές κοινωνίες».

Στην ερώτησή μας αν η ενεργός αυτή αντίθεσή του έχει προκαλέσει τριγμούς με το κόμμα της Ν. Δημοκρατίας με το οποίο και έχει εκλεγεί, η απάντησή του είναι σαφής: «Προτεραιότητά μου είναι να κοιτάζω στα μάτια τους συμπολίτες μου χωρίς να ντρέπομαι»!

Δεν ιδρώνει το αυτί τους

Στο κράτος εν κράτει των εταιρειών αιολικών αναφέρεται μιλώντας στις «Νησίδες» ο Πέτρος Κουσουνάδης εκ μέρους της επιτροπής αγώνα της Τήνου και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Κοινό Τηνίων». Ο κ. Κουσουνάδης είναι επίσης ένας εκ των συλληφθέντων στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο νησί κατά την επιχείρηση εγκατάστασης αιολικών. «Εν μέσω καραντίνας η εταιρεία έκανε απρόσκοπτα τη δουλειά της», τονίζει.

«Στην Τήνο καταγράφεται η περίπτωση έκτασης που έχει αγοραστεί από την εταιρεία, με την πρόσβαση όμως στην έκταση αυτή να γίνεται μόνο μέσω δημοτικής έκτασης. Εχουν γίνει άπειρα δικαστήρια και σύμφωνα με τη νομολογία δεν μπορεί ο δήμος να χάσει τη νόμιμη νομή. Και όμως δεν ιδρώνει το αυτί τους. Ο δε ρόλος των δασικών υπηρεσιών είναι τουλάχιστον παράδοξος. Με ευκολία χαρακτηρίζουν αγροτικές εκτάσεις χορτολιβαδικές για να τις παραχωρήσουν στην συνέχεια με άνεση στις εταιρείες αιολικών. Μάλιστα σε μία περίπτωση έχει καταγραφεί υπέρβαση 700 τ.μ. έκτασης που η εταιρεία κάνει χρήση. Η δασική υπηρεσία από την πλευρά της μιλά για επιβολή ενός προστίμου και όχι ανάκληση άδειας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ
Η ιστορία που ακολουθεί αποτυπώνει ανάγλυφα την απόπειρα φίμωσης ενός ανθρώπου που υπέδειξε μια κατ' εξακολούθηση παρανομία σε μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Πάρου.
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Καταστρέφουμε τους οικοτόπους»
Ο Γιάννης Σελιμάς μιλά για τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και καταπατούν τον νομό σχετικά με τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, τα Ακαρνανικά Όρη και τον Αχελώο.
«Καταστρέφουμε τους οικοτόπους»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Tο περιβάλλον στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μοντέλου
Δεν είναι λίγες οι φωνές των ειδικών που υποστηρίζουν ότι η σημερινή πανδημία είναι συνέπεια της μείωσης των φυσικών ενδιαιτημάτων (π.χ. περιοχές Natura), που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της άγριας...
Tο περιβάλλον στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μοντέλου
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Οι φυσικοί θησαυροί μας και πώς ΔΕΝ… τους προστατεύουμε
Βερλίγκα, Ροδόπη, Οίτη ● Βαθιά στην καρδιά των ελληνικών βουνών κρύβεται ένας απίθανος φυσικός κόσμος που έδωσε στη φύση την ευκαιρία να δημιουργήσει με την πάροδο των χιλιετιών το δικό της σπάνιο και μοναδικό...
Οι φυσικοί θησαυροί μας και πώς ΔΕΝ… τους προστατεύουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες που πληγώνουν
Σήμερα η Τήνος θυσιάζεται σε κάποιους τύπους που ρουφώντας τον σκληρό καπνό του Cohiba αυτοαποκαλούνται... επενδυτές από έναν πρωθυπουργό που αυτοσυστήνεται ως πιστός της Ανάπτυξης(!).
Ανεμογεννήτριες που πληγώνουν
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η βιώσιμη διαχείριση
Το τοπίο της Ευρώπης αλλάζει. Οι πόλεις και οι υποδομές τους επεκτείνονται σε παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις, κατακερματίζοντας το τοπίο σε μικρότερα τμήματα και επηρεάζοντας την άγρια πανίδα και τα...
Η βιώσιμη διαχείριση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας