• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 31.6°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 31.6°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.1°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.1°C / 28.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 30.1°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.0°C / 31.8°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 29.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είναι θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα το υγιές φυσικό περιβάλλον;

 • A-
 • A+
Να κηρύξουν ως θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα το υγιές φυσικό περιβάλλον ζήτησε η BirdLife International από τα Ηνωμένα Εθνη (Η.Ε.), στέλνοντας ανοιχτή επιστολή στον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την Ημέρα της Γης που φέτος έκλεισε τα πενήντα χρόνια εορτασμού. Αν το αίτημα γίνει δεκτό από τα Η.Ε. θα είναι μια πράξη συνειδητοποίησης, καθαρής πολιτικής θέσης, που θα αναδείξει την πραγματικότητα (με αφορμή πάντα την πανδημία του Covid-19) της απόλυτης πλέον ανάγκης προστασίας και διατήρησης των οικοσυστημάτων της Γης στην πρώτη θέση των θεμάτων που θα χαράξουν τις πολιτικές του μέλλοντος.

«Τολμηρή, ιερή πράξη, όπως ιερή είναι και η Γη» χαρακτηρίζει την πιθανή αναγνώριση από τα Η.Ε. ως θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα το υγιές φυσικό περιβάλλον, η μεγαλύτερη παγκόσμια οργάνωση για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους, BirdLife International, στην επιστολή της προς τον γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Είναι απαίτηση παράλογη ή αίτημα απολύτως λογικό που απορρέει από την επίγνωση της καινούργιας πραγματικότητας της ζωής μας; Οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν παράκληση, λέξη που επιλέχθηκε καθόλου τυχαία, αφού μέσα της εμπερικλείει την ικεσία για βοήθεια, μια ύστατη προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι στέκεται ακόμη όρθιο από το περιβάλλον, ικεσία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής πάνω στον πλανήτη Γη.

Τι ζητά; Να δημιουργηθεί ένα ακόμη άρθρο (άρθρο 31) στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, «κατοχυρώνοντας έτσι το οικουμενικό δικαίωμα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, το οποίο θα εγγυάται η δημόσια πολιτική των κρατών και θα διέπεται από τις αρχές της βιωσιμότητας και από την επιστημονική γνώση, αλλά και την παραδοσιακή κοινοτική σοφία».

Στον αντίποδα της ικεσίας για την προστασία της φύσης, εμείς εδώ τι κάνουμε; Η κυβέρνηση των αρίστων πώς γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης και πώς απαίτησε σεβασμό σε αυτήν;

Εν μέσω πανδημίας και άδειων εδράνων της Βουλής προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» -που μόνο αυτό δεν είναι-, παρά τις αντιρρήσεις 23 περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολλών ακόμη φορέων που ζήτησαν μάταια -όπως αποδείχτηκε από την αρνητική απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διά στόματος Κωστή Χατζηδάκη- παράταση της προθεσμίας διαβούλευσης.

«Ενα από τα πιο οξύμωρα σημεία του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της ουσίας της προστασίας των περιοχών Natura 2000 [...] Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στη θεσμοθέτηση τεσσάρων ζωνών κλιμακούμενης προστασίας στις περιοχές Natura (Απόλυτης προστασίας της φύσης, Προστασίας της φύσης, Οικοτόπων και ειδών και Βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων) στις οποίες ανοίγεται η δυνατότητα δραστηριοποίησης βαρέων επενδυτικών δραστηριοτήτων, όπως μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, καθώς και της τουριστικής και εμπορευματικής “αξιοποίησής” τους. Ετσι, στο πλαίσιο ενός ακραίου παραλογισμού, οι ζώνες αναζήτησης, έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων μπορούν να επεκτείνονται στις ζώνες “Οικοτόπων και ειδών”».

Μάλιστα, στην αρχική έκδοση του νομοσχεδίου, όπως αυτή αναρτήθηκε στο opengov, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είχαν συμπεριληφθεί μέσα στις ζώνες «Απόλυτης προστασίας της φύσης», κάτι που αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις, αλλά είναι ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργείου («Εφ.Συν.», 24/4/20, «Περιβαλλοντική πανδημία σπέρνει τώρα ο Κωστής Χατζηδάκης»).

«Η κυβέρνηση κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή, που λειτουργεί μόνο για κατεπείγοντα, νομοσχέδιο που καταργεί πολύ σημαντικές διατάξεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ανοίγοντας τον δρόμο στην άλωση της φύσης, ενώ παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις. Με απλά λόγια, καταργεί σχεδόν κάθε δικλίδα θεσμικής προστασίας του περιβάλλοντος» («Εφ.Συν.» 26/4/2020).

Στην πρώτη επιστολή τους προς τον κ. Χατζηδάκη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σημείωναν για τις ενστάσεις του επιστημονικού κόσμου απέναντι στο νομοσχέδιο: «Η κοινή αγωνία αυτών των ενστάσεων είναι ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας».

Ενώ στην κοινή τους επιστολή, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον υπουργό, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της φύσης και η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», λένε τα πράγματα έξω από τα δόντια: «[...] Ολα αυτά συγκλίνουν, δυστυχώς, σε ένα και μόνο συμπέρασμα: ότι η κατάθεση ενός νομοσχεδίου που προωθεί ριζικές και μη αναστρέψιμες αλλαγές στην κατάσταση και την εποπτεία του περιβάλλοντος στη χώρα μας, και για το οποίο έχουν εκφραστεί σοβαρές αντιρρήσεις από πάρα πολλές πλευρές, πραγματοποιείται με βιασύνη που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις σημερινές συνθήκες. Τόσο η περιορισμένη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τους άμεσα εμπλεκόμενους όσο και η μεθόδευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου στις τρέχουσες κοινοβουλευτικές συνθήκες, μόνο τη διαφάνεια και τον ουσιαστικό διάλογο δεν προασπίζουν».

Βασιζόμαστε στη φύση για την επιβίωσή μας

«Η υγεία μας εξαρτάται από την υγεία του πλανήτη μας. Εμείς οι άνθρωποι βασιζόμαστε στη φύση για την επιβίωση και τη διατήρηση της πνευματικής και ψυχικής σταθερότητάς μας, οι ενέργειές μας όμως έχουν διαταράξει τη φυσική ισορροπία της Γης» δηλώνει η Patricia Zurita, γενική διευθύντρια της BirdLife International.

«Υπήρξαν και στο παρελθόν προσπάθειες να συμπεριληφθεί το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον», λέει η Melanie Heath, διευθύντρια Επιστήμης και Πολιτικής της BirdLife International. «Σήμερα ελπίζουμε ότι η βαρύτητα της πανδημίας αποτελεί ένα αρκετά δυνατό σοκ αφύπνισης για τα Ηνωμένα Εθνη και τους πολίτες του κόσμου, ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αποκαταστήσουν τη φύση και να μας προστατέψουν από παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον».

«Το Αρθρο 31 θα αποτελέσει ένα δώρο για τον κόσμο και τις γενιές του μέλλοντος» δηλώνει η Asunción Ruiz, γενική διευθύντρια της SEO/BirdLife, Εταίρου της BirdLife στην Ισπανία. «Αντί να διδαχτούν από την κρίση του κορονοϊού, ορισμένοι ηγέτες την χρησιμοποιούν κυνικά ως δικαιολογία για να ανατρέψουν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Η κατοχύρωση ενός υγιούς φυσικού περιβάλλοντος ως ιερό ανθρώπινο δικαίωμα θα αποτελέσει ένα επίτευγμα που θα ευεργετήσει την ανθρωπότητα για τους επόμενους αιώνες – και είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ».

Πώς τίμησαν τα Ηνωμένα Εθνη την Παγκόσμια Ημέρα της Γης; «Αξιοποιώντας τη δύναμη που έχει η φύση για να θεραπεύει τον εαυτό της», τιτλοφορείται το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους (https://stories.undp.org/on-earth-day-harnessing-the-power-of-nature-to-heal-herself), όπου και αναδεικνύονται οι οικοσυστημικές λειτουργίες που προσφέρει αφιλοκερδώς η φύση ως το καλύτερο μέσο για την προστασία της υγείας όχι φυσικά μόνο του πλανήτη αλλά και των ανθρώπων, μέσα από παραδείγματα χωρών που αξιοποιούν τη δύναμη της Μητέρας Γης για την αυτοθεραπεία της - πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας των οικοτόπων που φιλοξενούν στα εδάφη τους-, προκειμένου να προστατεύσουν τις κοινωνίες τους από τις επιπτώσεις των παγκόσμιων κρίσεων, όπως και αυτή που αντιμετωπίζουμε του Covid-19.

«Η μητέρα φύση μας έχει δώσει όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε την ανθρωπότητα από τη βίαιη και απειλητική για την ανθρώπινη ζωή εξάπλωση ιογενών πανδημιών, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, τους υποβαθμισμένους οικοτόπους, τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και άλλες ακόμη καταστροφές που δημιούργησε η απόλυτη πλεονεξία, απληστία του ανθρώπινου είδους. Αν ακούγαμε.. Ενα από τα καλύτερα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας είναι τα ίδια οικοσυστήματα που καταστρέφουμε», καταλήγει ο προλογισμός.

Τζέιν Γκούντολ

Η γνωστή για το εξαίρετο έργο και προσφορά της, Τζέιν Γκούντολ, πρωτευοντολόγος ανθρωπολόγος που από το 1960 μελετά στο πεδίο την συμπεριφορά πρωτευόντων θηλαστικών και είναι υπεύθυνη για τη διάσωση και προστασία ιδιαίτερα των χιμπαντζήδων της Τανζανίας, στα 86 χρόνια της, ενώ και αυτή βιώνει την αναγκαστική απομόνωση στο σπίτι της, χαιρέτισε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με την πρεμιέρα του καινούργιου ντοκιμαντέρ - απολογισμό του έργου της, «Jane Goodall: The Hope» (Παραγωγή National Geographic στο Nat Geo, Nat Geo WILD and Nat Geo Mundo) που φέρει το όνομά της και μια λέξη ακόμη που χαρακτηρίζει την πορεία της. Hope, ελπίδα. Σε συνέντευξή της (στην Jessie Wade του IGN) δηλώνει:

«Δουλειά μου είναι τώρα να προσπαθώ να αφυπνίσω τους ανθρώπους, να τους βοηθήσω να καταλάβουν το γεγονός ότι, αν συνεχίσουμε να ψηφίζουμε υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, τότε καταστρέφουμε το μέλλον μας. Θα εξαφανιστούμε ως είδος αν συνεχίσει να υφίσταται η υπερθέρμανση του πλανήτη».

Η καταστροφή της φύσης προκαλεί πανδημίες

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην πανδημία του Covid-19: «Μπορεί περισσότεροι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν τώρα τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τόσο κοντινή πλέον επαφή των ανθρώπων με άγρια ζώα. Μπορεί τώρα να αποδεχτούν ότι η πανδημία είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και συμπεριφοράς, την περιμέναμε, είχε προβλεφθεί και συμβαίνει γιατί καταστρέφουμε το περιβάλλον. Ζώα και άνθρωποι έρχονται σε άμεση επαφή και οι κτηνοτροφικές φάρμες, οι κρεαταγορές στην Κίνα και την Αφρική δημιουργούν πραγματικά τις συνθήκες για να μεταπηδήσουν οι ιοί από τα ζώα σε εμάς. Είχαμε στο παρελθόν τέτοιες ζωονόσους, τους Sars, Mers, τη γρίπη των χοίρων κ.α. Αλλά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Ισως τώρα να καταλάβουμε. Φοβάμαι όμως ότι με το τέλος του αναγκαστικού περιορισμού μας κατ’ οίκον, πολλοί όχι μόνο θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται όπως και πριν, αλλά θα προσπαθήσουν να καλύψουν και τον χαμένο χρόνο».

Πού βρίσκεται η ελπίδα σε αυτά που λέει αναρωτιέται κανείς.

Στο γεγονός ότι ακόμη υπάρχει χρόνος να αντιστρέψουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει, αλλά κυριότερα γιατί έχει βάλει γερά θεμέλια στις συνειδήσεις ανθρώπων με το έργο ζωής της, που ανάμεσα σε πολλά, είναι και η δημιουργία του οργανισμού Roots & Shoots (https://www.rootsandshoots.org) που από την αρχή της δημιουργίας του το 1991 μέχρι σήμερα, έχει παρουσία σε 65 χώρες της υδρογείου και είναι ένα πρόγραμμα που ενθαρρύνει τα παιδιά από την ηλικία του νηπιαγωγείου μέχρι το πανεπιστήμιο να ασχοληθούν με προγράμματα που αφορούν τη σχέση ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος.

«Χιλιάδες νέων ανθρώπων πέρασαν από αυτό το πρόγραμμα και πιστεύω ότι έχουν διατηρήσει τις αξίες του ακριβώς γιατί δεν τους λέμε τι να κάνουν, αλλά τους δίνουμε την ευκαιρία να διαλέξουν οι ίδιοι τρία πρότζεκτ, τους παρακινούμε να κινητοποιηθούν. Και η ελεύθερη επιλογή τούς εμπνέει. Οπου κι αν πάω συναντώ τέτοιες ομάδες νέων παιδιών που με χαρά μού λένε τι έχουν κάνει για να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος. Για το υπόλοιπο της ζωής μου θα προσπαθήσω να αναπτύξω το πρόγραμμα Roots & Shoots σε περισσότερες χώρες, αγωνιζόμενη για καλύτερες συνθήκες ζωής όχι μόνο των χιμπαντζήδων αλλά και άλλων πλασμάτων που βρίσκονται υπό μελέτη, προσπαθώντας να κάνω αυτό τον κόσμο λίγο καλύτερο».

Δίπλα σε αυτή την γυναίκα, επιστήμονα, ερευνήτρια, ακτιβίστρια που έχει αναγορευτεί Αγγελιαφόρος Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, βάλτε τον ξανθοκοκκινομάλλη αλαζόνα μπίζνεσμαν πλανητάρχη και δείτε τον να συστήνει «ενέσεις με απολυμαντικό» για την ίαση από τον ιό, τους δικούς μας άριστους που θέλουν να παραδώσουν τις περιοχές Natura σε βαριές μεταλλευτικές δραστηριότητες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων, για τουριστική αξιοποίηση, θέλουν να εγκαταστήσουν βιομηχανικά αιολικά πάρκα από τα Αγραφα μέχρι τις βραχονησίδες του Αιγαίου που είναι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας, αγνοώντας επιδεικτικά τις απόψεις των επιστημόνων, αποπειρώνται να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και ρέματα (ξεχνώντας τι έλεγαν για το τραγικό Μάτι) και αφήνουν ανεξέλεγκτη τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, καταστρατηγώντας το θεμελιώδες δικαίωμά μας ως πολιτών της χώρας να θέλουμε να ζήσουμε. Να ζήσουμε. Και να ζήσουμε με ευημερία σε ένα υγιές περιβάλλον.

Eίναι ξεκάθαρο το ερώτημα λοιπόν που τίθεται. Κέρδος στις τσέπες ελαχίστων, για τα λίγα ακόμη χρόνια που μπορεί να αντέξουν τα οικοσυστήματα του πλανήτη ή επιβίωση και ευημερία των κοινωνιών των ανθρώπων μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων της Γης;

Είναι καθαρά θέμα απλής λογικής, αλλά αυτή εκλείπει λόγω ακραίου καπιταλισμού και ανίκανων ηγετών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής μας.

Οι άνθρωποι δεν είμαστε οι κυρίαρχοι της Γης

«Η δομή του ηλιακού μας σύστηματος μας υπενθυμίζει ότι όπως η Γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, έτσι και οι άνθρωποι δεν είναι το κέντρο της Γης. Είμαστε συνδεδεμένοι μαζί με τον υπόλοιπο φυσικό κόσμο στον μεγάλο ιστό της ζωής», αναγράφεται στην ιστοσελίδα των Η.Ε. που αφορά τις δράσεις για την Αρμονική Συμβίωση με τη Φύση.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας στην υγεία των ανθρώπων εγείρουν έντονη ανησυχία. Συγκεκριμένοι δεσμοί συνδέουν την υγεία μας με την απώλεια βιοποικιλότητας, απώλεια που έχει σαφή αρνητικό αντίκτυπο μεταξύ άλλων και στη διατροφή, στην ιατρική έρευνα ή ακόμη και στην παραδοσιακή ιατρική, ανοίγει τον δρόμο για την εμφάνιση νέων μολυσματικών ασθενειών, δημιουργεί αλλαγές στην κατανομή των ειδών (φυτών και ζώων), παθογόνων, ακόμη και των ανθρώπινων κοινωνιών. Η κλιματική κρίση επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Παρά τις προσπάθειες, η βιοποικιλότητα σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφει απίστευτες απώλειες, πρωτοφανείς στη μέχρι τώρα ανθρώπινη ιστορία. Εχοντας τη γνώση αυτή στο μυαλό μας σε συνδυασμό με την πανδημία, ναι μεν η άμεση προτεραιότητά μας είναι να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε τέλος στην απώλεια των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας.

Σε αυτή τη μάχη συμμαχούμε με τη Μητέρα Γη, τη Μητέρα μας».

■ Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για τη διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιότοπους για την επιβίωσή τους

Γνωρίζετε ότι:

● Κάθε 4 μήνες, μια νέα μολυσματική ασθένεια εμφανίζεται στις ανθρώπινες κοινωνίες. 75% όλων των νεοαναδυόμενων ασθενειών είναι ζωονόσοι, μεταδίδονται δηλαδή από τα ζώα (σπονδυλωτά) στους ανθρώπους.

● Ενα υγιές οικοσύστημα μας βοηθά να προφυλαχτούμε από τέτοιες ζωονόσους. Η βιολογική ποικιλομορφία καθιστά δύσκολη την ταχεία εξάπλωση των παθογόνων

● Ενα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών περίπου απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση

● Αν πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και σταματήσουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας υιοθετώντας βιώσιμης διαχείρισης μοντέλα, θα βοηθήσουμε όχι μόνο τη Γη να ανακάμψει αλλά θα διασφαλίσουμε και την ανθρώπινη υγεία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα βραβεία της ζωής
Τα βραβεία LIFE Awards 2020 απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας με την Σλοβενία, Πορτογαλία και Ουγγαρία να διακρίνονται.
Τα βραβεία της ζωής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η φύση είναι η θεραπεύτριά μας
Η παραμονή σε φυσικά περιβάλλοντα για συγκεκριμένο χρόνο την εβδομάδα προάγει την υγεία, μειώνει τα επίπεδα του στρες και επιταχύνει τη θεραπεία των ανθρώπων, επισημαίνουν επιστημονικές έρευνες.
Η φύση είναι η θεραπεύτριά μας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι πανδημίες δεν είναι θεία δίκη, είναι ανθρώπων έργα
Οι επιδημιολόγοι χρόνια τώρα βροντοφωνάζουν ότι οι άνθρωποι παίζουν με τη φωτιά καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα, εισβάλλοντας και αποψιλώνοντας τα τροπικά και τα παρθένα δάση.
Οι πανδημίες δεν είναι θεία δίκη, είναι ανθρώπων έργα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Και τώρα με τι θα σκοτώνω τις κατσαρίδες;
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σχεδόν αδύνατον να εξολοθρεύουμε τις κατσαρίδες μόνο με χρήση εντομοκτόνων, λένε Αμερικανοί επιστήμονες που διεξήγαγαν τις σχετικές έρευνες χωρίς δυστυχώς επιτυχία.
Και τώρα με τι θα σκοτώνω τις κατσαρίδες;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Να φυσήξει λίγο καθαρό αεράκι
«Η χαλιναγώγηση της κλιματικής αλλαγής βαδίζει χέρι χέρι με τις δράσεις πρόληψης των θανάτων που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση», είναι το συμπέρασμα ερευνών που καταγράφουν τα προβλήματα ζωής των...
Να φυσήξει λίγο καθαρό αεράκι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πονοκέφαλος η τηλεργασία
Ολο και περισσότερα προβλήματα με τη μέση, τον αυχένα, τα πόδια και τους ώμους αναφέρονται παγκοσμίως από τηλεργαζόμενους την εποχή του κορονοϊού.
Πονοκέφαλος η τηλεργασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας