• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.0°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 29.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.2°C / 32.1°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.0°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.2°C / 30.2°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 30.1°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  0 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπάρχει ελπίδα;

 • A-
 • A+

Ο καρκίνος είναι η συχνότερη νόσος με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων παγκοσμίως. Παρόλο που, από το 1990 μέχρι τις ημέρες μας, η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο μειώθηκε κατά 25%.

Τέσσερις στους δέκα συνανθρώπους μας θα διαγνωστούν με καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Εξι στους δέκα (65%), στις αναπτυγμένες χώρες, επιβιώνουν περισσότερα από πέντε χρόνια. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι από καρκίνο. Οι τέσσερις συχνότερα αντιμετωπιζόμενοι καρκίνοι είναι εκείνοι του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Στη χώρα μας τρεις στους δέκα (27%) θανάτους οφείλονται στον καρκίνο. Τέσσερις στους δέκα θανάτους νέων ανθρώπων, πριν από το 65 έτος, οφείλονται επίσης στον καρκίνο. Ταυτόχρονα, ένα εκατομμύριο επιζώντες χρειάζονται συνεχιζόμενη ιατρική, συναισθηματική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί που δημοσιοποίησαν με αφορμή τα εικοστά γενέθλια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (4η Φεβρουαρίου) η Παγκόσμια Ενωση κατά του Καρκίνου (UICC), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Υπάρχει ελπίδα; #IAmAndIWill. Με ένα μήνυμα που αντιπροσωπεύει τη δύναμη της ατομικής δράσης, που αναλαμβάνεται τώρα, στο σήμερα, για να επηρεάσει το μέλλον, η UICC καλεί την παγκόσμια ογκολογική κοινότητα, αλλά και όλη την κοινωνία, σε μια δέσμευση για τον έλεγχο του καρκίνου.

Εκτιμάται ότι 3,7 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές μπορούν να σωθούν εάν δράσουμε. Οι πιθανότητες διάγνωσης με καρκίνο είναι και στο χέρι μας. Τρεις στις δέκα διαγνώσεις θα είχαν προληφθεί αν αντιμετωπίζονταν παράγοντες όπως: παχυσαρκία, κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή - σωματική αδράνεια, συγκεκριμένες λοιμώξεις.

Ελλάδα: παρατηρητής των εξελίξεων

Παρά τις κοσμογονικές εξελίξεις που συντελούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου -με την προσωποποιημένη φροντίδα από το screening έως τη μακρόχρονη παρακολούθηση, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαχείριση δεδομένων μεγάλου όγκου, τα μητρώα ασθενών, τα στοιχεία που συλλέγονται από την υλοποίηση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων κ.ά.- στην Ελλάδα παραμένουμε παρατηρητές.

«Η χώρα μας ανήκει στη μειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχουν ανανεώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενώ θεσμοθετήθηκε από την πολιτεία το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών που θα είχε και συμβουλευτικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός τέτοιου σχεδίου, δεν έχει λειτουργήσει για αδιευκρίνιστους λόγους. Ετσι πορευόμαστε στα τυφλά, δίχως οραματικό σχεδιασμό για τον καρκίνο», επισημαίνει ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της ΕΟΠΕ.

Ολιστική αντιμετώπιση

«Σήμερα, η προσυμπτωματική διαλογή (screening tests) και οι διαγνωστικές μέθοδοι που ακολουθούνται είναι καλύτερες παρά ποτέ», επισημαίνει ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας με την ιδιότητα του καθηγητή Ογκολογίας-Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του προέδρου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Η ραγδαία εξέλιξη των βασικών επιστημών, εξηγεί, μεταφράζεται σε προηγμένες χημειοθεραπευτικές επιλογές και ανοσολογικές θεραπείες, καθώς και σε δυνατότητες εφαρμογής της ιατρικής ακρίβειας. «Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι σημαντικός αριθμός ασθενών να ιώνται από τον καρκίνο και σε ένα σημαντικό ποσοστό ο καρκίνος να μετατρέπεται σε χρόνια νόσο. Ο “cancer survivor”, δηλαδή το άτομο που ζει μετά τον καρκίνο, είναι μια νέα κατηγορία που αυξάνεται, με τις δικές της ανάγκες», μας λέει.

Η ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου είναι στόχος που μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί, υπογραμμίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και προσθέτει: «Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπευτική αντιμετώπιση, η αποθεραπεία, η επανένταξη, η υποστήριξη όλης της οικογένειας και η εξάλειψη του στίγματος του καρκίνου πρέπει να είναι στόχοι σε κάθε κοινωνία».

Ανισότητες και ανεπάρκειες

Στη χώρα μας οι ασθενείς με καρκίνο συνεχίζουν να βιώνουν ανισότητες και ανεπάρκειες του Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Η απουσία εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και τα επακόλουθα προβλήματα στην ογκολογική περίθαλψη παραμένουν σοβαρά για μεγάλη μερίδα των ασθενών, που βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες στην προσπάθειά τους να ιαθούν:

◾ Συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων – ακυρώσεις θεραπειών
◾ Υποστελέχωση των ογκολογικών νοσοκομείων και κλινικών – ελλείψεις σε υποδομές και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
◾ Καθυστερήσεις στη διάγνωση που πολλές φορές φτάνουν τους 3 μήνες
◾ Μεγάλες καθυστερήσεις και αναμονές στις ακτινοθεραπείες
◾ Φραγές στην εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών
◾ Ταλαιπωρία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
◾ Ελλειψη δομών ανακουφιστικής φροντίδας
◾ Πλήρης απουσία ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης των ασθενών εντός του συστήματος υγείας
◾ Μεγάλες δυσκολίες στην επανένταξη στην εργασία και στο κοινωνικό σύνολο
◾ Δεν αναγνωρίζεται ο κοινωνικός και οικονομικός ρόλος των άτυπων φροντιστών ασθενών με καρκίνο, συνήθως γυναικών μέσης ηλικίας
◾ Ανυπαρξία κάθε πρόβλεψης για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης, φροντίδας, παρακολούθησης του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού επιβιωσάντων από τον καρκίνο.

Μηδέν στην ανακουφιστική φροντίδα

Στην Ελλάδα η ανακουφιστική φροντίδα είναι ανύπαρκτη. Με τον όρο ανακουφιστική φροντίδα (palliative care) σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εννοείται εκείνη που στοχεύει στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, που αντιμετωπίζουν μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια μέσα από την πρόληψη και την ανακούφιση από τον πόνο.

Τέσσερις στους δέκα ασθενείς στη χώρα μας (37%) που έχουν ανάγκη ανακουφιστικής φροντίδας είναι καρκινοπαθείς. Γι' αυτούς η ανακουφιστική φροντίδα στοχεύει στη διαχείριση των παρενεργειών και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων του καρκίνου και της θεραπείας του, εξηγεί η Σοφία Αγγελάκη, γενική γραμματέας της ΕΟΠΕ, και προσθέτει πως αποτελεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα αναπόσπαστο μέρος ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας της ΕΟΠΕ για την ανακουφιστική φροντίδα, 120.000 έως 135.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους χρειάζονται σχετικές υπηρεσίες ετησίως, ενώ περισσότεροι από το 95% αυτών θα μπορούσαν να λαμβάνουν φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιλέγω υγιεινό τρόπο ζωής
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι η υποκινητικότητα και η παχυσαρκία ευθύνονται για 3-4 στους 10 καρκίνους του στήθους, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του νεφρού.
Επιλέγω υγιεινό τρόπο ζωής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το χάσμα στην περίθαλψη
Ο πλανήτης έσπασε ένα νέο απογοητευτικό φράγμα για το 2021, καθώς εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο και 10 εκατομμύρια πέθαναν.
Το χάσμα στην περίθαλψη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο καρκίνος θεραπεύεται
H έγκαιρη ανίχνευση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο.
Ο καρκίνος θεραπεύεται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο πιο συχνός καρκίνος
Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου ιδιαίτερα στις χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία.
Ο πιο συχνός καρκίνος
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Δεν θα μας κλειδώσουν μέσα»
Το φετινό μήνυμα της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αρθρίτιδας είναι σαφές: «Τα ρευματικά και μυοσκελετικά προβλήματα δεν θα μας κλειδώσουν μέσα».
«Δεν θα μας κλειδώσουν μέσα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γήρανση: σύμμαχος ή αντίπαλος του καρκίνου;
Η σχέση μεταξύ γήρανσης και καρκίνου μπορεί να είναι πιο στενή και περίπλοκη απ' ό,τι πιστεύαμε. Στην πραγματικότητα κάποιες πτυχές της γήρανσης των κυττάρων μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου!
Γήρανση: σύμμαχος ή αντίπαλος του καρκίνου;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας