Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αλήθεια, πόσοι θυμόμαστε σήμερα τα πολυσυζητημένα golden boys που με έπαρση κατέθεταν τις απόψεις τους επί παντός επιστητού τη χρυσή εποχή των ευκαιριών; Πόσους από τους προβεβλημένους επιχειρηματίες που περιέφεραν την αμετροέπειά τους στα κανάλια -που έφταναν να διακόπτουν έως και δελτία ειδήσεων- για να παρουσιάσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους;

Πόσους ακόμα από τους «εστεμμένους» ως επιχειρηματίες της χρονιάς, που έλαμψαν πολλοί από αυτούς ως διάττοντες αστέρες, μια και στα δύσκολα που βιώσαμε αργότερα φάνηκε ότι οι βασιλιάδες ήταν απλά γυμνοί…

Πέρασε όμως η εποχή που το έλλειμμα αυτογνωσίας κυριαρχούσε όχι μόνο στο επιχειρείν, που στο κάτω κάτω δεν είναι αυτό που ευθύνεται αν πραγματοποιείται δίχως αρχές (όπως και η πολιτική), καθώς έλεγε ο Γκάντι.

Στις μέρες μας όταν ακούω κάποιον να μιλά για σχέδια, δουλειές και ανάπτυξη, κρατώ το μικρότερο δυνατό καλάθι προσδοκιών απέναντί του.

Τι ήταν όμως αυτό που κέρδισε το ενδιαφέρον μου όταν γνώρισα πρόσφατα έναν νέο επιχειρηματία που μου μίλησε με θερμά λόγια για όλα αυτά που ήδη πραγματοποιεί και όσα ακόμα οραματίζεται να κάνει;

Ο καθαρός λόγος και η διαφαινόμενη ειλικρίνεια των προθέσεων από μόνα τους δεν θα ήταν αρκετά αν δεν έβλεπα τη ζεστή, ανεπιτήδευτη, σχεδόν ερωτική σχέση που έχει με αυτό που λέμε επιχειρείν. Ενα επιχειρείν που τον έσπρωξε εκτός Ελλάδας αλλά προτεραιότητα παραμένει ο τόπος του.

Καθώς χιλιάδες νέοι και νέες σήμερα προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο αύριο σε ξένους τόπους, ο Δημήτρης Καλκίνης, ένας νέος επιχειρηματίας 34 χρόνων, διάβηκε τα σύνορα για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να επενδύσει στην Ελλάδα, πράγμα που ήδη κάνει με επιτυχία! Ο ίδιος σπούδασε μηχανικός, αλλά οι σημερινές του δραστηριότητες επεκτείνονται εκτός του τομέα των κατασκευών και στον χώρο των εξορύξεων πετρελαίου.

– Πώς ξεκινήσατε και πώς ήρθε τόσο σύντομα η επιτυχία;

Σπουδάζοντας πολιτικός μηχανικός και κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση και Διαχείριση Τεχνικών Εργων, έμαθα αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει έναν επαγγελματία του χώρου. Να μηχανεύεται δηλαδή τις λύσεις στα προβλήματα υλοποίησης ενός έργου.

Η μητέρα μου από την άλλη είχα την τύχη να με μπολιάσει με κάτι επιπλέον. Να έχω πάντα κατά νου ό,τι κάνω να έχει και έναν στόχο ανθρωποκεντρικό. Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό ως μεταπτυχιακός φοιτητής σε Ντουμπάι και Νέα Υόρκη δούλεψα και εισέπραξα εμπειρίες που στην πορεία μού φάνηκαν κάτι παραπάνω από χρήσιμες.

Το Ντουμπάι π.χ. μου έδωσε τη δυνατότητα της επιτυχίας, ενώ η Νέα Υόρκη τη δύναμη της επιβολής. Μιας επιβολής που έχει να κάνει με τη διαμόρφωση της προσωπικότητας.

Το σύστημα εκεί εμπιστεύεται τους νέους, αρκεί αυτοί να πείσουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δύσκολα. Για να πείσεις τους άλλους να σε εμπιστευτούν και να στηριχτούν πάνω σου πρέπει να μπορείς εσύ ο ίδιος πνευματικά και σωματικά να αντεπεξέρχεσαι στις προκλήσεις.

Πρέπει οι γνώσεις και οι συμβουλές σου να έχουν βάση και ουσία, καθώς και να έχεις αίσθημα ευθύνης τόσο για αυτούς που σε περιβάλλουν όσο και για αυτούς που ζητούν τη συμβολή σου. Για να το κάνεις αυτό πρέπει πρώτα να έχεις χτίσει μια ισχυρή προσωπικότητα. Τότε μόνο μπορείς να αισθανθείς ότι μπορείς να σηκώσεις όλο τον κόσμο στους ώμους σου! Ισως δεν είναι τυχαίο το ότι πιστεύω βαθιά τα παραπάνω να οφείλεται και στη σπαρτιάτικη καταγωγή μου.

– Μετά τη δραστηριοποίησή σας σε ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις φτιάξατε την εταιρεία «2Κ», επιχείρηση που έχει δραστηριότητα και στο εξωτερικό. Το θέμα όμως πρωτίστως σήμερα είναι το πώς θα υπάρξει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλλάδα;

Από το ξεκίνημα της εταιρείας μάς έχει αγκαλιάσει το κοινό, έχει εμπιστευτεί το έργο μας, το έχει αναγνωρίσει και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα. Αυτή η εμπιστοσύνη μάς οδήγησε στο να ανοιχτούμε και στο εξωτερικό. Ετσι, μας δίνεται η δυνατότητα να εδραιωθούμε σε μια νέα αγορά επιστρέφοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη στη χώρα μας, αφού μέσω της δικής μας ανάπτυξης στηρίζουμε την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς.

Δίνουμε ευκαιρίες και εργασία εδώ. Εστιάζουμε στον άνθρωπο και φροντίζουμε πάντα μέσα από τις συνεργασίας μας να δημιουργείται όχι μόνο μια επαγγελματική σχέση, αλλά μια σχέση ζωής που οδηγεί σε ανάπτυξη και των δύο μερών.

– Τις ημέρες αυτές είναι επίκαιρο το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. Το θέμα εκτός από την πολιτική του σημασία έρχεται σε μια στιγμή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος τα θέματα στρατηγικής στην ενέργεια. Εχετε δραστηριότητες στη Ρωσία και μεταξύ άλλων στην ενέργεια. Τι προσδοκάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί στον τομέα αυτό;

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ένας νέος άνθρωπος που ανέλαβε να τρέξει τις τύχες της χώρας σε μια δύσκολη περίοδο. Ανεξάρτητα από το πώς βλέπει κανείς αυτές του τις προσπάθειες, ένα πράγμα δεν πρέπει να παραβλέψει.

Οτι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας νέος άνθρωπος που δεν έχει δημιουργήσει «πολιτικά χρέη» και δουλεύει ασταμάτητα από τη στιγμή που ανέλαβε για να φέρει ένα αποτέλεσμα. Το στοίχημα είναι να δοθεί πάλι ελπίδα και έμπνευση στον κόσμο. Να στηρίξουμε τη χώρα μας και να στηριχτούμε επάνω της.

Στα των επαφών με τη Μόσχα θέλω να θυμίσω ότι το «πετρέλαιο είναι πολιτική». Μην το ξεχνάμε αυτό όταν μιλάμε μάλιστα για συνομιλίες με τους Ρώσους.

Εμείς ως εταιρεία ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμεθα στη Ρωσία, μια και με τον λαό αυτό έχουμε πολλά κοινά. Εχουμε αναπτύξει μέσω Γεωργίας δύο οδικά δίκτυα, ενώ πραγματοποιούμε κατασκευαστικά έργα στη Μόσχα και σε τεχνικές εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου. Στις τελευταίες δραστηριότητες βοήθησε και η προηγούμενη εμπειρία μου ως μηχανικού στις εταιρείες «Gazprom» και «Rosneft».

Ομως όλες οι δράσεις μας, σε μια περίοδο δύσκολη λόγω της κρίσης στη χώρα, που έχει οδηγήσει και αυτή ώς έναν βαθμό στην εξωστρέφεια, δεν θα πιάσουν τόπο αν δεν επιστρέψει το αντίτιμο στην Ελλάδα ώστε να στηριχτεί η παραγωγικότητα και να κρατήσουμε εδώ τα «δυνατά μυαλά» που διαθέτουμε.

Και έχουμε δυναμικό, ειδικά στις μελετητικές δράσεις, που το χάνουμε μια και δεν έχουμε αναπτύξει ούτε τις απαραίτητες δομές αλλά ούτε τις δράσεις – πολύ περισσότερο τις ευκαιρίες. Θέλω να πιστεύω ότι για να αντεπεξέλθουμε απέναντι στα προβλήματα της κρίσης θα πρέπει να βοηθήσουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα απ’ όλα τη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει δυνατότητες. Οι Ελληνες ως λαός είναι πολυμήχανος. Μας λείπει όμως η οργανωτικότητα. Περιμένουμε να μας δώσουν τις λύσεις οι ξένοι όταν αφήνουμε πράγματα -που τα ‘χουμε δεδομένα- ανεκμετάλλευτα.

Και δεν θα αναφερθώ στον πλούτο των υδρογονανθράκων που ανακαλύψαμε όψιμα, αλλά σε κλασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές όπως ο ήλιος και η θάλασσα για τον τουρισμό. Στον χώρο αυτό, το τελευταίο διάστημα «έχω τρέξει» ένα πρότζεκτ ολοκλήρωσης έντεκα ξενοδοχείων που παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης για να εξεταστούν οι σχετικοί φάκελοι ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Οπουδήποτε αλλού θα είχαν επισπευσθεί οι σχετικές διαδικασίες, αφού μόνο θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν και χρήματα θα εισέρρεαν στη χώρα με τη λειτουργία τους. Εδώ πρέπει κανείς να περιμένει πότε οι τεχνοκράτες θα πάρουν την έγκριση των πολιτικών τους προϊσταμένων για να ενδιαφερθούν. Δεν είναι όμως θέμα των πολιτικών αυτό. Ούτε περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση δύο μηνών να τρέξει με μιας όλα όσα παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ομως αν δεν δημιουργήσουμε πρώτοι εμείς τις ευκαιρίες μην περιμένουμε τους ξένους να σπεύσουν να επενδύσουν άμεσα στη χώρα μας. Γι’ αυτό και επιμένω ότι πρέπει πρώτα εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα.