• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.4°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.6°C / 15.7°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.3°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.4°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.7°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 13.8°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  66%

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην κυκλική οικονομία είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν αναλυτικά τους συνέδρους για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον νέο αυτό τομέα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αναγέννηση της οικονομίας

 • A-
 • A+
Η κυκλική οικονομία είναι ο 12ος στόχος του ΟΗΕ και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 ενέκρινε τα μέτρα για τη μετάβαση των κρατών-μελών στην κυκλική οικονομία. Σε μια οικονομία που χρησιμοποιεί τους πόρους με βιώσιμο τρόπο

«Αν μπορούσαμε να στριμώξουμε τα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια της Γης σε 12 ώρες, η 12η ώρα της Γης είναι αυτή που διανύουμε τώρα. Σε αυτή την ώρα αρχικά εμφανίστηκαν τα πρώτα ερπετά. Οι δεινόσαυροι έκαναν την εμφάνιση τους πριν από 26 λεπτά, ενώ τα πρώτα ανθρωποειδή εμφανίστηκαν μόλις πριν από 36 δευτερόλεπτα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι υπάρχουν στη Γη τα τελευταία 6 δευτερόλεπτα μόνο».

Αυτή είναι μια προσομοίωση που τη χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά στον ΟΗΕ το 2015 για να δείξουν πόσο μεγάλη επίδραση έχει ο άνθρωπος το ελάχιστο διάστημα που υπάρχει πάνω στον πλανήτη σε σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το 2015 ήταν η χρονιά που ο ΟΗΕ υιοθέτησε τους 17 παγκόσμιους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τρεις μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 2015, θα ακολουθούσε η υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας.

Για να πετύχει όμως η Συμφωνία του Παρισιού πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε. Πρέπει να περάσουμε σε μια άλλη οικονομία, την κυκλική οικονομία.

Η κυκλική οικονομία είναι ο 12ος στόχος του ΟΗΕ και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ίδια χρονιά ενέκρινε τα μέτρα για τη μετάβαση των κρατών-μελών στην κυκλική οικονομία. Σε μια οικονομία που χρησιμοποιεί τους πόρους με βιώσιμο τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), η επιτροπή εκείνη που αποτελεί γέφυρα μεταξύ κοινωνίας και πολιτείας και γνωμοδοτεί για την Ε.Ε., ανέλαβε να ενθαρρύνει αυτή τη μετάβαση.

Ηδη από το 2016 δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να διευκολύνει τη στροφή στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

Ο Cillian Lohan, μέλος της ΕΟΚΕ και εισηγητής για την κυκλική οικονομία

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει τι είναι κυκλική οικονομία» θα πει ο Cillian Lohan, μέλος της ΕΟΚΕ, ανοίγοντας το συνέδριο για την κυκλική οικονομία στις Βρυξέλλες.

«Για να προχωρήσουμε τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία ο ρόλος μας είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα των πολιτών. Ποιος έχει την ευθύνη της εφαρμογής της; Η κοινωνία; η πολιτεία ή οι επενδυτές;» θέτει το ερώτημα ο Cillian Lohan στους παρευρισκομένους, αφού, όπως επισημαίνει, «έως τώρα ζητούσαμε από τους πολίτες να αλλάξουν όλη τους τη ζωή για την κλιματική αλλαγή».

«Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις αλλά έχουμε ο ένας τον άλλο» θα πει η Ladeja Godina Kosir, υπεύθυνη για την πλατφόρμα της κυκλικής οικονομίας.

Αλλωστε, όπως επισήμανε η κ. Kosir, η πλατφόρμα έχει αυτό ακριβώς τον σκοπό. Να φέρει κοντά τις επιχειρήσεις απ’ όλα τα κράτη-μέλη και να δημιουργήσει δικτύωση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών ώστε να μπορούν να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς τους και τις εμπειρίες τους, για να δημιουργηθεί η κουλτούρα της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη.

Παράλληλα η Ladeja Godina Kosir τόνισε ότι μέσα από την πλατφόρμα και οι πολιτικοί μπορούν να μάθουν τα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και την κοινωνία ώστε οι πολιτικές αποφάσεις να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στη σημασία της στενής συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των τριών πυλώνων (κοινωνίας, πολιτείας και επιχειρηματικότητας) στάθηκε η αναπληρώτρια διευθύντρια για το Περιβάλλον της Ε.Ε., Joanna Drake.

«Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία δεν θα συμβεί εκτός κι αν οι επιχειρήσεις την υιοθετήσουν, η πολιτεία την ενισχύσει και οι πολίτες την πιστέψουν. Πραγματικά πιστεύω ότι η στενή συνεργασία είναι το κλειδί για την επιτυχία» θα πει χαρακτηριστικά η Joanna Drake.

Αναφερόμενη στην πλατφόρμα της κυκλικής οικονομίας είπε ότι επιδιώκει ακριβώς αυτή τη συνεργασία.

«Η πλατφόρμα βασίζεται στη συνεργασία και στον διάλογο μεταξύ όλων. Η επιτυχία της εξαρτάται από την αποδοχή και τη συμμετοχή όλων μας» ανέφερε η Joanna Drake, ενώ προέβλεψε ότι το 2019 θα είναι «μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για την πλατφόρμα».

Η πλατφόρμα στην πράξη

Ο δρόμος προς την κυκλική οικονομία περνάει μέσα από την πράσινη επιχειρηματικότητα. Ωστόσο η κάθε χώρα λαμβάνει υπόψη της διαφορετικές παραμέτρους και κριτήρια για να καθορίσει τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Πολύ συχνά οι στρατηγικές των κυβερνήσεων των κρατών-μελών έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο σκέψης των επιχειρηματιών αλλά και με τα συμφέροντα των επενδυτών, ακόμη και της κοινωνίας.

Ολες αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις παρουσιάστηκαν στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου όπου, από την πλευρά των κρατών-μελών, εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη μεθοδολογία που ακολουθούν ώστε να επιτύχουν τη μετάβαση, ενώ από την πλευρά των εταιρειών παρουσιάστηκαν τρόποι επανασχεδιασμού των επιχειρήσεων.

Η οπτική της κοινωνίας των πολιτών παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους των ΜΚΟ, που τόνισαν την ανάγκη επανασχεδιασμού των προϊόντων, αφού και η ανακύκλωση έχει κάποια όρια.

Παράλληλα επισήμαναν ότι ο ρόλος των οργανώσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά για την επιτυχή έκβαση της μετάβασης στην κυκλική οικονομία την κύρια ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν επιχειρηματικές πρακτικές κυκλικής οικονομίας όχι τόσο σε μεγάλα μεγέθη επιχειρήσεων που τα απόβλητα της μιας επιχείρησης μπορεί να είναι η πρώτη ύλη μιας άλλης, αλλά σε μικρότερο επίπεδο οικοτεχνίας όπως ρούχα φτιαγμένα από ρετάλια ή κοσμήματα από ανακυκλώσιμα υλικά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η οικολογία αποτελεί πηγή έμπνευσης για την τέχνη και την οικονομία.

Ο Φίλιππος Σαπουνάς, Ελληνας επιχειρηματίας κεραμοποιίας από τη Λάρισα, που η εταιρεία του είναι εγγεγραμμένη στην πλατφόρμα, θα πει σχετικά.

«Η πλατφόρμα βοηθά να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Λύνει θέματα εμπιστοσύνης και μαθαίνει τη βιομηχανική συμβίωση και την καλή συνεργασία» για να επιβεβαιώσει την αφρικανική παροιμία που λέει «αν θες να πας γρήγορα προχώρα μόνος, αν θες να πας μακριά προχώρα μαζί με άλλους».

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Υποχρεωτική η εταιρική υπευθυνότητα
Την ευθύνη να εντοπίζουν και να εμποδίζουν, να παύουν ή να μετριάζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον θα έχουν οι εταιρείες στην Ε.Ε.
Υποχρεωτική η εταιρική υπευθυνότητα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση του «πακέτου Γιούνκερ»
Σταθερά στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα κατά την τελευταία διετία που έχει τεθεί σε εφαρμογή το επενδυτικό πρόγραμμα των 315 δισ. ευρώ. Για τον μήνα Ιούνιο, η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις...
Πρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση του «πακέτου Γιούνκερ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα από Νέα Υόρκη για μεταρρυθμίσεις
Το μεταμνημονιακό αφήγημα που καθιστά την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό επιχειρούν να χτίσουν στη Νέα Υόρκη, κυβέρνηση, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, στο πλαίσιο του Capital Forum. Ολα αυτά την ώρα...
Μήνυμα από Νέα Υόρκη για μεταρρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
​Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα την ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε...
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς μια συνολική στρατιωτικοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.
Ακόμα και εάν κάποιος αφήσει κατά μέρος κάθε επιπλέον χρηματοδοτική δυνατότητα που προκύπτει, μόνο η αύξηση των άμεσων κεφαλαίων προς όφελος των εταιρειών της στρατιωτικής βιομηχανίας και των θυγατρικών τους...
Προς μια συνολική στρατιωτικοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «ευγενείς» των Βρυξελλών
Τους πληρώνουμε χρυσούς παρ’ ότι έχουν προ πολλού τελειώσει τη δουλειά τους, παρ’ ότι αρκετοί εξ αυτών αμείβονται ήδη αδρά από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στις οποίες εργάζονται σήμερα. Ο λόγος για...
Οι «ευγενείς» των Βρυξελλών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας