Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.2° 33.2°
3 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
34°C
35.0° 31.5°
2 BF
40%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
34°C
33.8° 33.0°
1 BF
38%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
36°C
36.3° 35.9°
3 BF
32%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
33°C
33.2° 31.6°
3 BF
40%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.5° 29.4°
0 BF
25%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.1° 29.1°
2 BF
30%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 28.8°
5 BF
51%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
32.9° 31.6°
2 BF
40%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 29.8°
4 BF
37%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
34°C
33.7° 32.3°
0 BF
52%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
34°C
33.9° 33.9°
3 BF
49%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
33.9° 32.4°
2 BF
26%
Λαμία
Αίθριος καιρός
31°C
31.5° 31.5°
0 BF
29%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
4 BF
62%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
34.9° 33.4°
2 BF
18%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 29.3°
2 BF
44%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
33°C
34.7° 33.1°
2 BF
39%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.8° 27.8°
2 BF
37%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
augi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι συμβαίνει τελικά με την «Αυγή»

Ποιος πιστεύει ότι θα κλείσει το καθημερινό φύλλο της «Αυγής» χωρίς να γίνουν και απολύσεις στην εφημερίδα; Ουδείς θα έλεγα. Και σίγουρα δεν το πιστεύουν οι εργαζόμενοι εκεί. Γι' αυτό και βρίσκονται σε απεργία από την προηγούμενη Τρίτη, «νεκρώνοντας» το site τους avgi.gr αλλά και το κυριακάτικο φύλλο που θα έβγαινε αύριο. Είναι λύση η απεργία; Μάλλον όχι, αλλά και τι να κάνουν κι αυτοί με τον Στέφανο Κασσελάκη που έμπλεξαν.

Διότι ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε να «αποκαλύπτει», μεταξύ πολλών άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρθηκε να παραχωρήσει τις μετοχές του στην «Αυγή» στους εργαζομένους της, ώστε να εκδίδουν εκείνοι την εφημερίδα, αλλά η πρόταση δεν βρήκε ανταπόκριση. Είναι αλήθεια αυτό; Η συνέλευση εργαζομένων της «Αυγής» το αρνήθηκε κατηγορηματικά βγάζοντας ψεύτη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ποτέ δεν μας έγινε σχετική πρόταση από τη Διοίκηση και ουδέποτε μπήκαμε σε μία τέτοια συζήτηση», αναφέρουν σε post τους στη σελίδα που έχουν δημιουργήσει στο facebook. Και συνεχίζουν: «Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παρά τις διαδοχικές εκκλήσεις μας για συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε σχέση με το μέλλον της εφημερίδας -ήδη μήνες πριν από το αιφνιδιαστικό κλείσιμο- εκείνος ουδέποτε ανταποκρίθηκε».

Χθες Παρασκευή είχαμε απεργία και στον μεσοτοιχία «105.5 Στο Κόκκινο», «μετά από απόφαση της συνέλευσης των δημοσιογράφων και των διοικητικών του σταθμού ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους που εργάζονται στην “Αυγή”», όπως αναφέρουν η ΕΣΗΕΑ και η ΕΠΗΕΑ σε ανακοίνωσή τους. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επίσης απέστειλε επιστολές προς τον Στέφανο Κασσελάκη και τη Ράνια Σβίγκου με τις οποίες ζητεί συνάντηση το συντομότερο.

«Μια ιστορική εφημερίδα, που επέζησε σε πολύ δυσκολότερες εποχές, δεν μπορεί να αναστέλλει τη λειτουργία του καθημερινού της φύλλου χωρίς διαβούλευση αλλά και χωρίς την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από τον κύριο μέτοχο που θα καλύπτει τις απαιτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων», λέει η ΕΣΗΕΑ.

Tο ταμείο είναι μείον στον ΣΥΡΙΖΑ κρίνοντας από το mail που έστειλε η οικονομική διεύθυνση του κόμματος σε βουλευτές και ευρωβουλευτές ζητώντας τους να συνδράμουν, είτε με δωρεά είτε δίνοντας δάνειο, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις Ιουνίου των ΜΜΕ του κόμματος - 199.197 ευρώ για την «Αυγή» και 175.949 ευρώ για τον «105.5 Στο Κόκκινο».

Την αρχή την έκανε πρώτος ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δωρίζοντας στο κόμμα 20.000 ευρώ, το μέγιστο ποσό που επιτρέπει ο σχετικός νόμος. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσκάλεσε κι άλλους στο κόμμα να δώσουν χρήματα: «Παρακαλώ ειλικρινά όσους συμμετέχουν στα όργανα του κόμματος και τους βουλευτές μας να κάνουν και εκείνοι το ίδιο, το κατά δύναμιν, όπως μπορούν».

Τέλος και η αθλητική «Metrosport»

Αυτή την εβδομάδα εκτός από την «Αυγή» όμως είχαμε και απόφαση για διακοπή έκδοσης και ακόμα μιας εφημερίδας, της αθλητικής «Metrosport» από τη Θεσσαλονίκη. Ο εκδότης της, Παύλος Ανδρώνης, εξηγεί στο site τους με κείμενό του τους λόγους για τους οποίους η «Metrosport» κλείνει ως «παραδοσιακή» εφημερίδα και, δυστυχώς για όλους μας, είναι αρκετά πειστικός.

Γράφει: Η εφημερίδα, με την κλασική έντυπη μορφή της, έπαψε προ πολλού να αποτελεί ανάγκη για την ενημέρωση του πολίτη. Κι αυτό αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Η εξοικείωση μικρών και μεγάλων με το διαδίκτυο και η ιλιγγιώδης εξάπλωση των ιστοσελίδων και των social media ευνοούν, πολύ λογικά και φυσιολογικά, τη δωρεάν ενημέρωση, η οποία, μάλιστα, είναι πολύ πιο άμεση. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, η ύπαρξη καθημερινών εφημερίδων κατέστη απαγορευτική. Η μία μετά την άλλη ανέστειλαν την κυκλοφορία τους και έμεινε μόνο η Metrosport να προσπαθεί, κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες, να καλύψει την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού της Βόρειας Ελλάδας. Ενός κοινού, ωστόσο, που, μοιραία, μειώνεται συνεχώς και που δεν μπορεί να βρει την πρωινή (υποτίθεται) εφημερίδα του πριν από τις... 12.30 μετά το μεσημέρι.

Κι αυτό γιατί στη Θεσσαλονίκη, εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπάρχει ούτε ένα κυλινδρικό (ταχείας εκτύπωσης) πιεστήριο, με αποτέλεσμα η Metrosport να εκτυπώνεται στην Αθήνα, να αποστέλλεται στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια να διανέμεται στην πόλη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, έκρινα ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να μεμψιμοιρούμε ενόψει του αναπόφευκτου «θανάτου» του εντύπου, ούτε να υποβάλλεται ο Ομιλος Metromedia σε ζημιογόνες οικονομικές θυσίες απλώς για να απευθύνεται η Metrosport σε λίγες εκατοντάδες αναγνωστών, όπως, άλλωστε, συμβαίνει με όλες τις αθλητικές (και όχι μόνο) εφημερίδες που έχουν και πανελλαδική εμβέλεια.

Αντίθετα, θεώρησα ότι ήρθε η στιγμή για την ολοκληρωτική προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες που έχουν επιβάλει οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τι συμβαίνει τελικά με την «Αυγή»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας