Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Βαρύ πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων» χαρακτηρίζει η ΕΣΗΕΑ το ανελέητο κυνήγι της τουρκικής κυβέρνησης σε κανάλια της χώρας εκμεταλλευόμενη τις υπερεξουσίες που της χαρίζει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρει πως η Άγκυρα έχει κλείσει 12 τηλεοπτικούς και 11 ραδιοφωνικούς σταθμούς «προφανώς, επειδή θεωρήθηκαν απειλή για το καθεστώς».

«Σε αυτούς περιλαμβάνεται και το τηλεοπτικό δίκτυο Hayat, που πρόσφερε βήμα και έδινε φωνή στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, στους Κούρδους και τις άλλες μειονότητες της χώρας, σε όλους τους κοινωνικούς αγωνιστές». Η ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει ακόμη το εξής:

Ο απολογισμός είναι: 40.000 προσαγωγές, 20.000 προφυλακίσεις, 80.000 απολύσεις, κλείσιμο 45 εφημερίδων, 35 ραδιοφωνικών σταθμών, 30 τηλεοπτικών καναλιών, 15 περιοδικών, 29 εκδοτικών οίκων και 3 ειδησεογραφικών πρακτορείων. Έγιναν, επίσης, προσαγωγές 100 δημοσιογράφων με 37 απ’ αυτούς να έχουν κριθεί προφυλακιστέοι, ενώ σε 28 δήμους διορίστηκαν επίτροποι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης «καταγγέλλει και αυτή την επίδειξη αυταρχισμού από την τουρκική κυβέρνηση», τονίζει ότι «η Τουρκία δεν είναι και τόσο “ασφαλής χώρα” για τους δημοσιογράφους» και ζητάει:

  • Την άμεση ανάκληση των διώξεων και την επαναλειτουργία των σταθμών, καθώς και των εφημερίδων που έχουν κλείσει το προηγούμενο διάστημα.
  • Την άμεση πραγματοποίηση διαβήματος από την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες αρχές καθώς και κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να μπει φραγμός στον αντιδημοκρατικό κατήφορο στην Τουρκία.