«Σεξ και μουσική» λοιπόν και ομολογώ πως η μουσική με ενδιαφέρει τα μάλα, όπως προφανώς θα γνωρίζετε πολύ καλά οι αναγνώστες.
Για το σεξ δεν ξέρω τι να σας πω, ας μιλήσουν οι πιο ειδικοί, ας το αφήσουμε προς το παρόν αναπάντητο, πού ξέρετε, μπορεί κάποιοι να παρασυρθούν. «Σεξ και μουσική» λοιπόν, μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ που θα προβάλει η ΕΡΤ 3 σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, σήμερα και τα επόμενα τρία Σάββατα, ακριβώς τα μεσάνυχτα. Τέσσερα ωριαία επεισόδια με συγκεκριμένη θεματολογία
Απόψε: Από τα χάπια στην απόλαυση [From pills to thrills]
Η χρονική περίοδος μεταξύ της άφιξης του αντισυλληπτικού χαπιού και του AIDS ήταν μια χρυσή εποχή για τη μουσική. Ποια τραγούδια και ποιοι στίχοι καθοδήγησαν αυτή την επανάσταση; Πώς η ποπ μουσική βοήθησε στη χειραφέτησή μας;
21 Ιανουαρίου: Η ρευστότητα των φύλων [Blurred Genders]
Ποιος είναι άνδρας και ποια είναι γυναίκα; Οι νέοι, μιμούμενοι τους κορυφαίους ποπ σταρ (Μικ Τζάγκερ, Ντέιβιντ Μπόουι κ.ά.), άλλαξαν την εμφάνιση, τα μαλλιά, τα ρούχα και τις συμπεριφορές τους σε σημείο απόλυτης σύγχυσης, σε ένα υπερ-δημιουργικό και όλο έξαψη κίνημα. Τι συνέβη και τα φύλα δεν είναι πια ίδια;
28 Ιανουαρίου: Σεξ, πόνος και ροκ εν ρολ [Sex, Pain and Rock ’n’ Roll]
Στο παρελθόν, το S&M ήταν μόνο για τη μειοψηφία, αλλά τώρα έχει γίνει δημοφιλές. Κάποιοι φοράνε δερμάτινα, άλλοι φοράνε λάτεξ ή αλυσίδες. Η S&M αισθητική βρίσκεται σε όλη την ποπ κουλτούρα.
Η πανκ και το χέβι μέταλ είναι συνυφασμένα με το S&M με έναν ήχο τόσο δυνατό που πρέπει να πονάει. Από τους The Velvet Underground και τη Lady Gaga, πολλοί συνέβαλαν στο να εμποτιστεί η κοινωνία μας με το S&M και τον φετιχισμό.
4 Φεβρουαρίου: Από κυριαρχούμενες, κυρίαρχες [Dominated, now dominating]
Μερικές δεκαετίες πίσω, οι τραγουδίστριες βρίσκονταν στο παρασκήνιο, κάτι που έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Οι θαυμάστριες χρησιμοποίησαν τη μουσική για να χειραφετηθούν, να ενδυναμωθούν και να αποκτήσουν σεξουαλική απελευθέρωση.
Η Τίνα Τάρνερ, η Μαντόνα και το Riot Grrrl ίσως έκαναν περισσότερα από την Γκλόρια Στάινεμ για να βοηθήσουν τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
SURVIVOR και ξερό ψωμί
Θυμάστε που μέχρι πριν από μερικές ημέρες ήταν πολύ χαμηλά ο ΣΚΑΪ στην τηλεθέαση;
Ξεχάστε το, άλλαξαν τα δεδομένα. Πλέον είναι πρώτος. Ενεκα του ξεκινήματος του Survivor φυσικά, όχι γιατί ο κόσμος γοητεύτηκε από την ενημέρωση που προσφέρει το κανάλι του Φαλήρου.
Την Κυριακή, στην πρεμιέρα του, το ριάλιτι επιβίωσης του ΣΚΑΪ σημείωσε 39,2% στο σύνολο του κοινού και 40,3% στις ηλικίες 18-54. Τη Δευτέρα έπεσε λίγο με 31,5% στο σύνολο και 34,3% στο 18-54. Και την Τρίτη έκανε 32,4% στο σύνολο και 34,7% στο δυναμικό κοινό. Και όλα αυτά μέσα στο τρίωρο του prime time, την ώρα δηλαδή που βλέπει τηλεόραση ο περισσότερος κόσμος – prime time είναι το 9 με 12 το βράδυ. Αποτέλεσμα, η εκτόξευση του ΣΚΑΪ στους πίνακες της τηλεθέασης.
Λόγω Survivor λοιπόν, ο ΣΚΑΪ βρέθηκε από την 5η θέση στην κορυφή. Βέβαια, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν «κουφή» για τα υπόλοιπα κανάλια, μια και λόγω των διακοπών των γιορτών έχουν αποσύρει το βαρύ πυροβολικό τους, τα σίριαλ. Από αύριο και τη Δευτέρα επιστρέφουν Σασμός, Γη της Ελιάς και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Εκεί θα κριθούν όλα.
Οχι ότι θα υποχωρήσει πολύ το Survivor, απλώς θα δούμε πού θα «κάτσει».

Εκδήλωση μνήμης για τον Γιώργο Σαββίδη και τον Βασίλη Μουλόπουλο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) τιμά τον Βασίλη Μουλόπουλο και τον Γιώργο Σαββίδη, τους εμβληματικούς και άξιους συναδέλφους που διετέλεσαν πρόεδροι στην Ομοσπονδία, αφήνοντας το αποτύπωμά τους, ο καθένας με τον δικό τους τρόπο.
Η εκδήλωση μνήμης θα γίνει την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, στην Αθήνα.
Για τους εκλιπόντες θα μιλήσουν τα παιδιά τους, Δορίνα Μουλοπούλου και Χάρης Σαββίδης, καθώς και συνάδελφοι και φίλοι, οι οποίοι θα αναφερθούν στη δράση και την προσφορά τους στον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο.
Ειδικότερα, για τους δύο αξέχαστους συναδέλφους μας θα μιλήσουν οι Νίκος Φίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πρώην υπουργός, Δημήτρης Κουμπιάς, γενικός γραμματέας ΕΔΟΕΑΠ, πρώην πρόεδρος ΠΟΕΣΥ, Κώστας Τσουπαρόπουλος, πρώην πρόεδρος ΤΣΠΕΑΘ, Αντώνης Καρακούσης, δημοσιογράφος, Δέσποινα Κονταράκη, δημοσιογράφος, Γιάγκος Ανδρεάδης, πανεπιστημιακός.
Και το International Press Institute υπέρ της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Παρέμβαση από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute – IPI) για την αγωγή του Αλέξη Κούγια κατά της «Εφ.Συν.» και του Δημήτρη Αγγελίδη για τη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης Λιγνάδη. Χαρακτηρίζει την αγωγή ανησυχητική για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Η αγωγή είχε προγραμματιστεί να δικαστεί προχθές Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά αναβλήθηκε για τις 4 Μαΐου.
Η «Εφ.Συν.» υπερασπίστηκε το ρεπορτάζ της και δήλωσε ότι καταγράφηκαν «με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα λόγια και η στάση του συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη, όπως επιτάσσει το καθήκον της ενημέρωσης». Απαντώντας στην αγωγή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) καταδίκασε την αγωγή ως αβάσιμη και κατήγγειλε, όπως είπε, «τις απόπειρες του δικηγόρου Αλέξη Κούγια να στοχοποιήσει δημοσιογράφους που ερευνούν ή καλύπτουν δικαστικές υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, εξαπολύοντας μια πρωτοφανή βιομηχανία προσωπικών χαρακτηρισμών, απειλών, μηνύσεων και αγωγών».
