Μετά το μαύρο… αποχρώσεις του γκρι στην ΕΡΤ 3. Αναστάτωση και «παρεξηγήσεις» έφερε στο κανάλι η έλευση της διοικούσας που διόρισε η κυβέρνηση, καθώς άρχισαν από τις πρώτες κιόλας ώρες οι φημολογίες περί «κοψίματος» εκπομπών τις οποίες έκαναν δημοσιογράφοι και αλληλέγγυοι τα δύο χρόνια του «μαύρου».
Υπό αυτές τις συνθήκες χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Αντεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης στα στούντιο της λεωφόρου Στρατού και ακολούθησε τηλεοπτική εκπομπή όπου εκτέθηκαν όλες οι απόψεις.
«ΕΡΤ 3 για την κοινωνία, όχι για το κράτος και την εξουσία» ήταν το κεντρικό σύνθημα που επαναλήφθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.
Το θέμα στην ΕΡΤ 3 ανέκυψε καθώς μετά την τοποθέτηση διοικούσας, υπό την προεδρία του καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου (τ. πρύτανη του ΑΠΘ), άρχισαν ανεπίσημες προειδοποιήσεις για «κόψιμο» εκπομπών, με πρόσχημα τη νομιμότητα.
Οτι δηλαδή δεν μπορεί αλληλέγγυοι, δημοσιογράφοι και μη, να συνεχίζουν εκπομπές χωρίς να διατηρούν υπαλληλική σχέση με το κανάλι. Βέβαια, όλα αυτά προέρχονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, από πρόσωπα πέριξ της νέας διοικούσας και όχι από τον κ. Μυλόπουλο.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται για «παρεξηγήσεις» τις οποίες απέδωσε σε άλλα μέλη της διοικούσας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυθαιρέτησαν. «Θα χρησιμοποιήσω», είπε, «όλα τα περιθώρια που μου δίνει ο νόμος ώστε οι εκπομπές να συνεχιστούν. Βέβαια, θα υπάρξει νέο πρόγραμμα. Θα συζητήσουμε μαζί όμως πώς θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό. Σχεδιάζω, για πρώτη φορά, να εντάξουμε ειδική εκπομπή με τα κινήματα της πόλης».
Πολλοί πάντως είναι αυτοί που δεν πείθονται. Ετσι, υπήρξαν ανακοινώσεις εκατέρωθεν.
● Των εργαζομένων:
«Δέκα ημέρες μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και δύο ημέρες πριν από την ένταξη της ΕΡΤ 3 στην πολυπλεξία, η δέσμευση της ΕΡΤ απέναντι στην κοινωνία για τη φιλοσοφία και τη στόχευση του προγράμματος παραμένει ζητούμενο, την ώρα που ο νόμος περιορίζει αυτή τη συνεργασία στον διακοσμητικό ρόλο των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου, η σύσταση των οποίων ανατίθεται στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ και για τα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία διακήρυξη, προγραμματική θέση ή περιγραφή πλαισίου. Θεωρούμε εύλογη την ανησυχία της κοινωνίας για το αν και το πώς θα συνεχιστεί αυτή η άρρηκτη σχέση και για το πώς θα επεκταθεί, με τον εμπλουτισμό του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος και με άλλα στοιχεία, χαρακτηριστικά, εκπροσωπήσεις κοινωνικών ομάδων κοκ. χωρίς αποκλεισμούς».
● Της Αντεξουσιαστικής Κίνησης:
«Τώρα μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ 1 μπήκε στο στόχαστρο η ΕΡΤ 3. Το νέο διευθυντήριο προσπαθεί να ξηλώσει όλο το κοινωνικό και κινηματικό πρόγραμμα των εργαζομένων, να πετάξει έξω τους λειτουργικούς αλληλέγγυους και να ξαναμπεί ολοκληρωτικά κάτω από κρατική κηδεμονία ό,τι πραγματικά ελεύθερο και δημόσιο δημιουργήθηκε μέσα στους 20 μήνες».
● Και της διοικούσας:
«Στην πιο κρίσιμη ιστορική συγκυρία για τη χώρα και την ώρα που η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ψάχνει να βρει τον βηματισμό της, προσηλωμένη στην αποστολή της, με ευαισθησία σε ολόκληρη την κοινωνία και με γνώμονα τη νομιμότητα, αβάσιμες και αναληθείς κατηγορίες περί δήθεν λογοκρισίας για ένα πρόγραμμα που δεν έχει ακόμη παραχθεί και βγει στον αέρα, επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα. Η παραπληροφόρηση ας μη γίνει αιτία για να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στα πρώτα της βήματα».
