Ο Λάκης Λαζόπουλος ξαναχτυπά μεγαλοβδομαδιάτικα. Απόψε, Μεγάλη Τρίτη, στήνει το «Τσαντίρι» του στο θέατρο Βέμπο και ξαναδίνει ραντεβού μέσα από τον ALPHA στις 21.00. Να δούμε αν και με ποιον τρόπο θα θίξει τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες με τα χρωστούμενα των καναλιών στο Δημόσιο, τους καταλογισμούς από τον υπουργό Επικρατείας, την απάντηση της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και πάει λέγοντας. Ο Λάκης Λαζόπουλος βέβαια αναμένεται να εστιάσει και στις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις με το δικό του ανατρεπτικό χιούμορ, τα καυστικά του σχόλια, τις δολοφονικές ατάκες. Το «Αλ Τσαντίρι επιστρέφει» για να «περιποιηθεί», κι απ’ την καλή και απ’ την ανάποδη, όσους και όσα προκαλούν το γέλιο, το δάκρυ, τον θυμό και τα νεύρα μας.
Ελληνες στη Σμύρνη
Από τη σφαγή του 1922 μέχρι την πρόσφατη οικονομική κρίση, οι Ελληνες ούτε που σκέφτονταν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα της Ιωνίας, στη Σμύρνη. Μόνο λίγοι Κωνσταντινουπολίτες προσπάθησαν να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Ομως, τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότεροι Ελληνες ριζώνουν στη Σμύρνη, προσπαθώντας να ξεκινήσουν και πάλι τη ζωή τους. Κι εκεί εστιάζει τον φακό της εκπομπής της «360ο» η Σοφία Παπαϊωάννου αύριο στον ALPHA (24.00). Η δημοσιογράφος ταξιδεύει στην πατρίδα του ξεριζωμού και καταγράφει το ελληνικό στοιχείο που ξαναγεννιέται στην κάποτε κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα. Νέα παιδιά και παλιοί Σμυρνιοί μιλούν για τις σχέσεις, τους έρωτες και τις δυνατές φιλίες που δημιουργούνται στα παράλια της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ιερά Σινδόνη
Ενα ιταλικό ντοκιμαντέρ με τη σφραγίδα της RAI (παραγωγή 2012) θα μεταδώσει τη Μεγάλη Πέμπτη η ΝΕΡΙΤ. Πρόκειται για το «La Notte Della Sindone», «Η Νύχτα της Ιεράς Σινδόνης», που θα προβληθεί στις 23.15 από τη Ν ΕΝΑ. «Το έγκλημα ολοκληρώνεται». Αυτά τα λόγια ειπώθηκαν από τον καρδινάλιο Αναστάζιο Μπαλεστρέρο, όταν ήταν φύλακας της Ιεράς Σινδόνης, μόλις λίγα λεπτά μετά τη λήψη δειγμάτων λινού που κόπηκαν από την Ιερά Σινδόνη για ραδιοχρονολόγηση. Τι εννοούσε με αυτή τη φράση; Ποτέ δεν θα μάθουμε. Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποσαφηνίσει το ζήτημα της ραδιοχρονολόγησης με βάση ένα νέο και αδημοσίευτο έγγραφο, μέσα από ένα αφηγηματικό ύφος που θυμίζει ιστορία μυστηρίου και κατασκοπίας. Ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης έφερε στο φως νέα στοιχεία για την αυθεντικότητα της αμφιλεγόμενης Ιεράς Σινδόνης.
