Ακονίζουν εκ νέου τα «μαχαίρια» τους κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών εθνικής εμβέλειας που έχει ξαναμπεί στις «ράγες» με την εμπλοκή πλέον και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας έβαλε εναντίον του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ο οποίος χθες, μετά την προσφυγή στο ΣτΕ της ΕΙΤΗΣΕΕ, του STAR και του ΣΚΑΪ που ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις για τις επτά άδειες και τα 35 εκατ. ευρώ ως τιμή εκκίνησης για καθεμία, αν κι αυτές προέρχονται έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Χαρακτήρισε τον Ν. Παππά «αποτυχημένο υπουργό-καναλάρχη», καλώντας τον να απολογηθεί πρώτα για τον «αντισυνταγματικό του νόμο». Επισήμανε ότι η Ν.Δ. έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αδειοδότηση, την έχει υποβάλει στο ΕΣΡ και «περιλαμβάνει πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, σύμφωνα με τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής είναι απολύτως σεβαστές, όπως «σεβαστά είναι και τα δικαιώματα άμυνας όλων».
Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος σημείωσε ότι οι χαρακτηρισμοί της Ν.Δ. είναι «οι ίδιοι, μονότονοι και προβλέψιμοι». Στις αναφορές για «πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος» και ότι «το ΕΣΡ θα κρίνει» σχετικά, απάντησε ότι «πρέπει να ενημερώσουμε τη Ν.Δ. πως η Ανεξάρτητη Αρχή έχει ήδη κρίνει». Κάλεσε μάλιστα τη Ν.Δ. να είναι πιο προσεκτική στις αναφορές περί «αντισυνταγματικότητας» του ν. 4339/2015, καθώς στηρίζει πλέον «την πλειονότητα των άρθρων του», για να καταλήξει: «Δεν ζητήσαμε από την ίδια να μας πει τι σέβεται και τι όχι.
Ζητάμε εκ νέου να μάθουμε εάν υποστηρίζει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και να καταβληθεί τίμημα. Απλά, καθαρά και ξάστερα. Και ας προσθέσει όσους χαρακτηρισμούς επιθυμεί». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί τη Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει τη θέση της και προσθέτει: «Η προσφυγή των καναλαρχών εναντίον της ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποδεικνύει τον εθισμό τους στο τζάμπα και την ασυδοσία».
Oι καναλάρχες στο ΣτΕ
Η προσφυγή πάντως ΕΙΤΗΣΕΕ, ΣΚΑΪ και STAR δημιούργησε εύλογες απορίες, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για αποφάσεις του ΕΣΡ. Η σεναριολογία όμως έχει ήδη φουντώσει για τα καλά. Ορισμένοι σημειώνουν ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να… φρενάρει νομικούς και μέλη του ΕΣΡ, τα οποία θα μπορούσαν να ζητήσουν αναμονή μέχρι την εκδίκαση των προσφυγών από το ΣτΕ. Κάτι που θα οδηγούσε σε νέα αναβολή τη διαδικασία και θα πήγαινε ακόμα πιο μακριά τη βαλίτσα της αδειοδότησης.
Αλλοι όμως τονίζουν ότι αυτά έχουν απαντηθεί από το ΕΣΡ, ήδη προχωράει η συγγραφή της προκήρυξης, οπότε θα δημιουργούσε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα μια τέτοιου τύπου απόφαση. Αναμένονται πάντως εξελίξεις, αφού οι καναλάρχες έκαναν μόνο την αρχή, δείχνοντας τις προθέσεις τους για τα… προσεχώς.
