Η προγραμματισμένη αναχώρηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς για το Ισλαμαμπάντ έχει καθυστερήσει για αρκετές ώρες, καθώς η ηγεσία του Ιράν παραμείνει διχασμένη σχετικά με το αν θα συμμετάσχει σε έναν νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην πρωτεύουσα του Πακιστάν. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Axios, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους και πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.
Η αναβολή του ταξιδιού έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή η (δύο εβδομάδων) εκεχειρία που έχουν συμφωνήσει ΗΠΑ και Ιράν εκπνέει σε λίγες ώρες (στις 02:50, ώρα Ελλάδας, τα ξημερώματα της Τετάρτης).
Προηγουμένως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επαναλάβει ότι δεν θέλει παράταση της κατάπαυσης του πυρός με το Ιράν και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση, εκφράζοντας εκ νέου την αισιοδοξία του πως θα καταλήξουν σε μία πολύ καλή συμφωνία. Δεν παρέλειψε να εξαπολύσει νέες απειλές κατά της Τεχεράνης, πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στο Ιράν αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, επισήμανε ότι η Τεχεράνη δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Πακιστάν. Ο Μπαγαεΐ τόνισε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ σε βάρος δύο ιρανικών πλοίων ισοδυναμούν με «πειρατεία στη θάλασσα και κρατική τρομοκρατία» ενώ αμφισβήτησε κατά πόσο η Ουάσινγκτον βλέπει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή, με αντικρουόμενα μηνύματα, απειλές και προειδοποιήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς και με διάχυτο το έλλειμμα εμπιστοσύνης.
Νωρίτερα, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι αναμένει μια επίσημη απάντηση από το Ιράν σχετικά με την επιβεβαίωση της αποστολής αντιπροσωπείας του για τον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Πάντως, πληροφορίες από το Associated Press αναφέρουν πως πραγματοποιούνται ύστατες προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθούν τελικά οι συνομιλίες.
⇒ Οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν να διευρύνουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, ώστε να συμπεριλάβουν όσους ευθύνονται για τον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ, δήλωσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας.
