Τη βαθιά του ανησυχία για τις επιθέσεις που δέχονται τα εμπορικά πλοία, και για τις αναφορές που καταγράφονται για το θάνατο ενός ναυτικού και τον τραυματισμό πολλών άλλων, εξέφρασε τη Δευτέρα με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Αρσένιο Ντομίνγκεζ.
«Καμία επίθεση σε αθώους ναυτικούς ή σε πλοία δεν δικαιολογείται ποτέ. Αυτά τα πληρώματα απλώς κάνουν τη δουλειά τους και πρέπει να προστατεύονται από τις επιπτώσεις ευρύτερων γεωπολιτικών εντάσεων» τόνισε και πρόσθεσε ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς ναυτικού δικαίου και πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, χωρίς καμία εξαίρεση.
Έκανε γνωστό ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προέτρεψε όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες να επιδεικνύουν τη μέγιστη προσοχή και όπου είναι δυνατόν, τα πλοία να αποφεύγουν τη διέλευση από την πληγείσα περιοχή μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες. Κάλεσε δε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να παραμένουν σε εγρήγορση, έναντι της παραπληροφόρησης και να βασίζονται μόνο σε επαληθευμένες, έγκυρες πηγές κατά τη λήψη αποφάσεων πλοήγησης.
«Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Η ασφάλεια και η ευημερία τους αποτελούν ύψιστη προτεραιότητά μας και ο ΙΜΟ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη και τους εταίρους για να υποστηρίξει την ασφαλή ναυσιπλοΐα και να τηρήσει την αρχή ότι οι πολίτες ναυτικοί δεν πρέπει ποτέ να τραυματίζονται» επισήμανε.
