Στο Κάιρο σκοπεύει να ταξιδέψει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου για να υπογράψει συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου στην Αίγυπτο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αποκάλυψαν οι Times of Israel.
Μια ανώτερη αμερικανική διπλωματική πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες του σχεδίου του Νετανιάχου ανέφερε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εργάζονται τις τελευταίες ημέρες για να οργανώσουν την προγραμματισμένη επίσκεψη, σε συντονισμό με ανώτερους Αμερικανούς διπλωμάτες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι για να συζητήσουν τη συμφωνία φυσικού αερίου. Επιδιώκει επίσης να «επιτύχει μια σημαντική διπλωματική και δημοσιογραφική πρόοδο πριν από τις ισραηλινές εκλογές και να αποσπάσει την προσοχή από τα πιεστικά εσωτερικά ζητήματα».
Το Γραφείο του Πρωθυπουργού δήλωσε στους Times of Israel ότι «δεν έχουμε καμία γνώση αυτού».
Πώς εμπλέκονται οι ΗΠΑ
Τις τελευταίες εβδομάδες, δημοσιεύματα έχουν δείξει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του Σίσι και του Νετανιάχου στη Φλόριντα αργότερα αυτόν τον μήνα.
Οι Times of Israel αποκάλυψαν ότι ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Γεχίελ Λέιτερ, ηγείται των προσπαθειών για την οργάνωση αυτής της τριμερούς συνόδου κορυφής. Ο Λάιτερ ανέλαβε τον ρόλο του κύριου συνδέσμου του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αραβικά κράτη μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ τον περασμένο μήνα.
Ο Νετανιάχου είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο δύο φορές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του εκλιπόντος Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Η τελευταία επίσημη επίσκεψή του ήταν τον Ιανουάριο του 2011, ενώ οι άλλες επισκέψεις ήταν «μυστικές», σύμφωνα με την εφημερίδα.
Οι… τεταμένες σχέσεις Ισραήλ – Αιγύπτου
Οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ είναι τεταμένες από την έναρξη της γενοκτονίας στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023. Οι διπλωματικές επαφές διακόπηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου για δύο χρόνια, με εξαίρεση τον συντονισμό ασφαλείας και πληροφοριών σχετικά με τους ομήρους.
Διαφωνίες έχουν επίσης προκύψει τους τελευταίους μήνες για διάφορα ζητήματα, όπως η διαχείριση του περάσματος Ράφα στη νότια Γάζα στα αιγυπτιακά σύνορα, η άρνηση του Καΐρου να δεχτεί πρόσφυγες από τη Γάζα και η πιθανή συμμετοχή του στη διεθνή δύναμη σταθεροποίησης που σχεδιάζεται για τη Λωρίδα της Γάζας.
Η συμφωνία φυσικού αερίου περιγράφεται ως μια μακροπρόθεσμη συμφωνία 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν εξέφρασε ανησυχία ότι οι εξαγωγές θα εξαντλήσουν τα αποθέματα του Ισραήλ και θα βλάψουν την εγχώρια ενεργειακή του ασφάλεια, οπότε ανέβαλε τη συμφωνία.
Ο Κόεν δήλωσε νωρίτερα στους Times of Israel: «Δεν θα επιτρέψω στον Νετανιάχου να υπογράψει καμία συμφωνία μέχρι να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων διαφωνιών ασφαλείας μεταξύ ημών και των Αιγυπτίων».
-980x552.png)