Πληθαίνουν οι φωνές ανθρωπιστικών οργανώσεων που αποκαλύπτουν τις φρικαλεότητες που συντελούνται στη Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης στον Παλαιστινιακό λαό, την ώρα που το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά πως υφίσταται τέτοιο θέμα.
Αυτή τη φορά οι ειδικοί της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, Integrated Food Security Phase Classification (Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας, IPC) αναφέρουν πως το «χειρότερο δυνατό σενάριο του λιμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας».
«Τα γεγονότα δείχνουν ότι η εκτεταμένη πείνα, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες προκαλούν αύξηση στους θανάτους που σχετίζονται με την πείνα», αναφέρει οι ειδικοί καθιστώντας σαφές πως η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Είναι η πρώτη φορά που η IPC δηλώνει ότι υπάρχει σε εξέλιξη λιμός στη Γάζα, λίγο καιρό μετά την τελευταία της προειδοποιήσει πως η περιοχή βρισκόταν στα πρόθυρα αυτής της κατάστασης.
Οι αναφορές αυτές έρχονται σε μια χρονική στιγμή που οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν ξεπεράσει τους 60.000, ενώ η πλειονότητα των θυμάτων είναι άμαχοι.
Η προειδοποίηση, βασισμένη στα «τελευταία διαθέσιμα στοιχεία», δεν ταξινομεί επίσημα τη Γάζα ως περιοχή σε κατάσταση λιμού. Αυτό απαιτεί πλήρη ανάλυση, η οποία, όπως ανέφερε η IPC, θα διεξαχθεί άμεσα. Ωστόσο, τα δεδομένα από τη Γάζα ήδη επιβεβαιώνουν ότι δύο από τα τρία κριτήρια πληρούνται ήδη για να χαρακτηριστεί η περιοχή σε κατάσταση συναγερμού.
Ο λιμός ορίζεται επίσημα ως μια κατάσταση όπου τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού αντιμετωπίζει ακραία έλλειψη τροφής, ένα στα τρία παιδιά είναι σοβαρά υποσιτισμένο και δύο στους 10.000 ανθρώπους πεθαίνουν καθημερινά από αιτίες που σχετίζονται με την πείνα.
Η πλειονότητα της Γάζας έχει ξεπεράσει ήδη τα όρια των κριτηρίων καθώς, «ένας στους τρεις ανθρώπους μένει χωρίς φαγητό για μέρες», αναφέρει η IPC.
Ο τρίτος βασικός δείκτης είναι οι θάνατοι που σχετίζονται με την πείνα. Είναι δύσκολο να συλλεχθούν αξιόπιστα δεδομένα σε ένα σύστημα υγείας που καταρρέει μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου, αλλά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) και η Unicef δήλωσαν από κοινού ότι αυτοί οι θάνατοι είναι «όλο και πιο συνηθισμένοι».
Η έκθεση της IPC περιγράφει πώς οι «δραστικοί περιορισμοί» του Ισραήλ στην είσοδο τροφίμων έχουν περιορίσει τις αποστολές σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες στη Γάζα, χωρίς φρέσκα τρόφιμα όπως λαχανικά και κρέας.
Ο πληθυσμός χρειάζεται περίπου 62.000 τόνους βασικών τροφίμων κάθε μήνα. Σύμφωνα με ισραηλινά δεδομένα, καμία ποσότητα τροφίμων δεν εισήλθε στη Γάζα τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, 19.900 τόνοι εισήλθαν τον Μάιο και 37.800 τόνοι τον Ιούνιο, όπως αναφέρει η IPC.
«Αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί αυτόν τον αιώνα», δήλωσε ο διευθυντής εκτάκτων αναγκών του WFP, Ρος Σμιθ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Μας θυμίζει προηγούμενες καταστροφές στην Αιθιοπία ή τη Μπιάφρα τον προηγούμενο αιώνα. Χρειάζεται άμεση δράση τώρα.»
Το Ισραήλ αρνείται ότι περιορίζει τις αποστολές βοήθειας και έχει αποδώσει τις ελλείψεις τροφίμων στον ΟΗΕ και τη Χαμάς.
Η IPC είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που συνεργάζεται με ανθρωπιστικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες του ΟΗΕ για την αξιολόγηση των επιπέδων πείνας σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια λειτουργεί με όρους θεατρικούς»
Ανταποκριτής του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας μεταδίδει πως σήμερα είναι η τρίτη ημέρα από τότε που το Ισραήλ ανακοίνωσε το άνοιγμα του «ανθρωπιστικού διαδρόμου» αλλά «αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι ότι έχει σχεδιαστεί κυρίως για θεατρικούς σκοπούς. Δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό, καθώς δεν βλέπουμε άμεσο αντίκτυπο στο έδαφος».
Μόνο 50 φορτηγά έχουν επιτραπεί να εισέλθουν τις τελευταίες τρεις ημέρες, αναφέρει το καταριανό δίκτυο, διαψεύδοντας τις ενημερώσεις του ισραηλινού στρατού περί 120 φορτηγών με τρόφιμα.
«Αυτό δεν είναι καν κοντά στο να καλύψει την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση. Ό,τι έχει καταφέρει να μπει, είτε έχει λεηλατηθεί είτε καταστραφεί. Ό,τι έχει φτάσει στην αγορά είναι είτε ληγμένο είτε εξαιρετικά ακριβό», σχολιάζει χαρακτηριστικά το Al Jazeera.
-980x552.jpg)