Η Χαμάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει διαβουλεύσεις με άλλα παλαιστινιακά κινήματα αναφορικά με την πρόταση εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η Πολιτική Προστασία ανέφερε 40 νέους θανάτους την Παρασκευή από ισραηλινά πυρά και επιδρομές.
Η ανακοίνωση της Χαμάς έρχεται πριν από την επίσκεψη τη Δευτέρα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιέζει για εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος έχει σχεδόν ισοπεδωθεί μετά από σχεδόν 21 μήνες πολέμου.
«Διεξάγουμε διαβουλεύσεις με επικεφαλής παλαιστινιακών παρατάξεων σχετικά με την πρόταση» που έστειλαν οι μεσολαβητές, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή, αυτή η πρόταση «περιλαμβάνει εκεχειρία 60 ημερών» κατά την οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει τους μισούς από τους υπόλοιπους Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς δήλωσε την Πέμπτη, ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ζήτησε να της παρασχεθούν εγγυήσεις ότι η πρόταση αυτή θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να οριστικοποιήσει τους όρους της εκεχειρίας, και κάλεσε τη Χαμάς να την αποδεχτεί, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι κοντά.
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του στον πολιορκημένο παλαιστινιακό παράκτιο θύλακα όπου, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων πέντε από πυρά ενώ περίμεναν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Women and children weep during the funeral of Palestinians killed in Israeli strikes on the southern Gaza Strip the previous day, outside the Nasser Hospital in Khan Younis on Fridady;
Gaza’s civil defence agency had reported that more than 70 people were killed in Israeli… pic.twitter.com/AEJLMypqVI
— Gulf Today (@gulftoday) July 4, 2025
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι άλλοι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές σε καταυλισμούς γεμάτους σκηνές που στέγαζαν εκτοπισμένους κοντά στο Χαν Γιούνις.
Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει τις συγκεκριμένες επιθέσεις λόγω έλλειψης ακριβών συντεταγμένων, αλλά πρόσθεσε ότι «διεξάγει επιχειρήσεις για τη διάλυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».
Την Τετάρτη, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι θα εξοντώσει τη Χαμάς. «Δεν θα υπάρχει Χαμάς. Δεν θα υπάρξει Χαμαστάν. Δεν θα γυρίσουμε πίσω σ’ αυτό. Τελείωσε», είπε ο Νετανιάχου μετά τη δήλωση Τραμπ για τη συμφωνία του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας.
Israel’s Prime Minister insisted: “There will not be a Hamas. There will not be a Hamastan. We’re not going back to that. It’s over. We will free all our hostages.”
“We will eliminate them down to the ground,” Mr Netanyahu added.
Out of 251 hostages seized by Palestinian… pic.twitter.com/QmSY8MHXqw
— KokChoy (@KokChoyW) July 4, 2025
