Πριν από λίγες ημέρες, ρεπορτάζ της ισραηλινής Haaretz αποκάλυπτε το προφανές: ότι δηλαδή ο ισραηλινός στρατός (IDF) έλαβε διαταγές να πυροβολεί σκοπίμως άοπλους και άμαχους Παλαιστίνιους κοντά σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ακόμη και όταν δεν υπήρχε απειλή για τους στρατιώτες.
Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ομολόγησε πλέον, με περίσσια κυνικότητα, ότι στρατιώτες πυροβόλησαν Παλαιστίνιους κοντά στα κέντρα του GHF (του αμφιλεγόμενου φορέα που είναι υπεύθυνος για τη διανομή βοήθειας), αναγνωρίζοντας ότι σκοτώθηκαν άμαχοι σκοτώθηκαν λόγω «ανακριβών και απρόσεκτων» πυρών. Συνεχίζοντας το ίδιο προκλητικά, ο IDF ανακοίνωσε ότι εξέδωσε «νέες οδηγίες» και τις διένειμε στα στρατεύματα, με βάση τα «μαθήματα που αντλήθηκαν» από τα εν λόγω περιστατικά.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε, λοιπόν, ότι Παλαιστίνιοι «έχουν υποστεί βλάβη», καθώς και ότι τα περιστατικά «εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές».
Όλα αυτά τη στιγμή που περίπου 600 άμαχοι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη σκοτωθεί, ενώ άλλοι 4.000 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινές δυνάμεις κοντά στα κέντρα του GHF, μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός.
Την ώρα λοιπόν που συνεχίζεται αμείωτη η γενοκτονία στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου η βοήθεια στους εξαθλιωμένους Παλαιστινίους δίνεται με το σταγονόμετρο, ο ισραηλινός στρατός προβαίνει σε μια ανακοίνωση που προσεγγίζει σε απροκάλυπτη παραδοχή διάπραξης εγκλημάτων πολέμου. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν θα αντιδράσει δυναμικά η Δύση στην παραπάνω κυνική ομολογία, τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι στενός σύμμαχος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και που η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διχασμένη και περιορίζεται σε νουθεσίες και συστάσεις, παρά τις ηχηρές φωνές που την καλούν να παρέμβει με αποτελεσματικό τρόπο.
Δεκάδες νεκροί και τη Δευτέρα, επαφές ΗΠΑ – Ισραήλ
Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ συνεχίζει τον αδιάκοπο βομβαρδισμό της Γάζας, με δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους να εγκαταλείπουν τα ανατολικά τμήματα της πόλης. Περίπου 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το πρωί της Δευτέρας, μεταξύ των οποίων και άμαχοι που σκοτώθηκαν από πυρά κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας.
Εν μέσω κλιμάκωσης της βίας στη Λωρίδας της Γάζας, οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυξάνονται, τη στιγμή που οι ηγέτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ φέρεται να συζητούν μια πιθανή εκεχειρία. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες στην Ουάσινγκτον για μια νέα προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός από τις ΗΠΑ, οι οποίες πάντως είναι αυτές που τροφοδοτούν τον πόλεμο, παρέχοντας όπλα στον ισραηλινό στρατό.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι παρατείνει σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και ότι εμποδίζει την πρόοδό τους, προκειμένου να διασφαλίσει τη δική του πολιτική επιβίωση, με τη συνέχιση του πολέμου.
