ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιώργος Ι. Αλλαμανής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στις 2.10 τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Τεχεράνης) επτά αόρατα βομβαρδιστικά Β-2 stealth των ΗΠΑ, το ένα με πιλότο γυναίκα, έπληξαν τις τρεις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πυρηνικών εργαστηρίων του Ιράν: στη Νατάνζ, στο Ισφαχάν και, τη μεγαλύτερη, στο Φορντό. Εριξαν 12 βόμβες GBU-57, ικανές να διατρήσουν, η καθεμία, συμπαγή βράχο σε βάθος έως 61 μέτρα.

Με το που επέστρεψαν στη βάση τους στο Μιζούρι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βγήκε από το Situation Room του Λευκού Οίκου και θριαμβολόγησε χωρίς αστερίσκους. «Τα πλήγματα ήταν μια θεαματική στρατιωτική επιτυχία. Οι βασικές εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν έχουν εξαλειφθεί πλήρως και ολοκληρωτικά. Ευχαριστώ τον Μπίμπι Νετανιάχου, δουλέψαμε σαν ομάδα. Ευχαριστω το Ισραήλ», δήλωσε.

Λίγο αργότερα ο υπουργός Αμυνας Πιτ Σέγκεθ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ξεκινώντας από την… προσωπολατρία προς το αφεντικό του. «Οταν μιλάει o Tραμπ, ο κόσμος πρέπει να ακούει!» είπε. Και διαβεβαίωσε και αυτός ότι «οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν εξαφανίστηκαν».

Διεθνή μηνύματα

Ο φόβος του πολέμου πάγωσε τον πλανήτη. Από τις Βρυξέλλες, το Βατικανό και τη Μόσχα έως το Πεκίνο και το Νέο Δελχί, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων απαίτησαν να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη.

Ο ίδιος ο Τραμπ, ο ακροδεξιός πρόεδρος που εξελέγη υποσχόμενος ότι δεν θα εμπλέξει την Αμερική σε «ατέλειωτους πολέμους» και μόλις χθες έκανε ακριβώς το αντίθετο, θυμήθηκε ότι είναι επιχειρηματίας και η λέξη-κλειδί γι’ αυτόν είναι το «ντιλ».

«Υπάρχουν πολλοί στόχοι που έχουν απομείνει στο Ιράν, μπορούμε να τους χτυπήσουμε σε λίγα λεπτά», είπε. Και ξαφνικά το… γύρισε. «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είτε θα υπάρξει ειρήνη είτε θα υπάρξει τραγωδία για το Ιράν, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είδαμε τις τελευταίες οκτώ ημέρες», τόνισε και κάλεσε το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης (τόσο ο ίδιος όσο αλλά και ο Χέγκσεθ και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο) να παζαρέψει, ουσιαστικά, την παραμονή του στην εξουσία.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτίμησαν ότι πιθανώς ούτε τα πολυδιαφημισμένα στρατιωτικά πλήγματα ήταν τόσο αποτελεσματικά, ούτε η προοπτική της «αλλαγής καθεστώτος» στο Ιράν είναι ελκυστική, αφού είναι βέβαιο ότι θα συνοδευτεί από λουτρό αίματος, χάος και μεταδοτική αστάθεια σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Τι συνέβη όμως επί του εδάφους; Το «BBC Verify» εξέτασε εξονυχιστικά δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης μετά την επιδρομή στο Φορντό.

«Εξι κρατήρες δείχνουν ότι διατρήθηκαν κυρίως δύο σημεία, στις εισόδους της εγκατάστασης. Η ύπαρξη τσιμέντου στην επιφάνεια δείχνει ότι οι Ιρανοί είχαν φράξει τα τούνελ κοντά στην επιφάνεια για να μειώσουν το βάθος της διάτρησης. Είναι αδύνατον να πούμε με βεβαιότητα πόση ζημιά υπέστησαν οι χώροι με το πυρηνικό υλικό», τόνισε ο Στου Ρέι, εμπειρογνώμονας της McKenzie Intelligence Services, στην οποία απευθύνθηκε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Βρετανίας.

Στο Τελ Αβίβ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων του στο Ιράν, δηλαδή στην εξάλειψη των βαλλιστικών πυραύλων και του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Μετά όμως, το «πολύ κοντά» έγινε «όχι πολύ σύντομα».

«Δεν θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας πέρα από ό,τι χρειάζεται για την επίτευξη των στόχων μας, αλλά ούτε θα τελειώσουμε πολύ σύντομα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Παράλληλα με τα αμοιβαία πλήγματα με βόμβες και πυραύλους, τα οποία συνεχίστηκαν και χθες, μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η κυβέρνηση της Τεχεράνης διατύπωσε μια απειλή με δυνητικά σοβαρές διεθνείς επιπτώσεις.

Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, τον μικρό θαλάσσιο διάπλου, πλάτους μόλις 39 χιλιομέτρων, ανάμεσα στον Περσικό και τον Κόλπο του Ομάν. Καθώς από εκεί περνάει περίπου το 25% του θαλασσίως διακινούμενου παγκόσμιου πετρελαίου, η παύση της ναυσιπλοΐας εκεί μπορεί να εκτοξεύσει την τιμή των καυσίμων και να προκαλέσει διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις, ανάλογες με εκείνες που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Τι εννοείς, Ντμίτρι;

Μακράν η πιο δυσοίωνη και σκοτεινή δήλωση του τελευταίου 24άωρου ήρθε από τη γραφίδα στο Χ του Ντμίτρι Μεντβέντεφ (φωτ.), του εξ απορρήτων κονσιλιέρε του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ενας αριθμός κρατών είναι έτοιμα να προμηθεύσουν απευθείας το Ιράν με δικές τους πυρηνικές κεφαλές», έγραψε.

Με μια γκαζιά οι αναλυτές μπήκαν στο κόκκινο. Ποιους εννοεί; Εννέα είναι όλα κι όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές. Τα πέντε (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία) αποκλείονται – το Νέο Δελχί μάλιστα θα προτείνει τον Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης. Η Κίνα δεν συνηθίζει τέτοιες απότομες στραβοτιμονιές στην εξωτερική της πολιτική. Το Πακιστάν, πάλι, δεν αποκλείεται εντελώς, αφού στηρίζει εδώ και λίγο καιρό το Ιράν στη διαμάχη του με το Ισραήλ. Ομως Τεχεράνη και Ισλαμαμπάντ είναι ένα αταίριαστο ζευγάρι που αντήλλαξε… πυραύλους μόλις τον φετινό Ιανουάριο με αφορμή τους αυτονομιστές αντάρτες του Βαλουχιστάν.

Ποια κράτη απομένουν; Δύο: η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα. Λέτε ο Πούτιν ή ο Κιμ να κάνουν την τεράστια, χολιγουντιανού επιπέδου, ανατροπή, δανείζοντας δυο τρεις πυρηνικές κεφαλές στους κλονιζόμενους μουλάδες της Τεχεράνης;