ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 08 Ιουλίου, 2025
Ιράν
Καπνοί υψώνονται στον ουρανό της Τεχεράνης αφού το Ισραήλ βομβάρδισε την ιρανική δημόσια ραδιοτηλεόραση, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025. | AP Photo
Ομοβροντία πυραύλων μεταξύ Ισραήλ-Ιράν

«Εκκενώστε άμεσα την Τεχεράνη»: Εσπευσμένη επιστροφή Τραμπ από τη G7

Ο «ειρηνοποιός» Τραμπ αλλάζει όψη και απευθύνει εκβιαστικά μηνύματα με αποδέκτη την Τεχεράνη • Αναμένεται έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας • Αντίποινα Ιράν μετά τον βομβαρδισμό της κρατικής ραδιοτηλεόρασης από το Ισραήλ.

UPD: Ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε νέες δηλώσεις διαψεύδοντας ότι η εσπευσμένη επιστροφή του σχετίζεται με πρόταση εκεχειρίας ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ.

__________________________________

Ανοιχτός πόλεμος εκτός ορίων που συνεχίζεται για πέμπτο συνεχόμενο βράδυ και μπαράζ αιματηρών χτυπημάτων σε Ιράν και Ισραήλ, με τη Μέση Ανατολή να γίνεται «στάχτη» με ευθύνη Νετανιάχου. Οι ομοβροντίες πυραύλων και οι απειλές συνεχίστηκαν και τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, με την Τεχεράνη να διαμηνύει πως θα έπληττε την ισραηλινή επικράτεια «χωρίς διακοπή ως τα ξημερώματα», καθώς ξεκαθαρίστηκε πλέον πως οι διάφοροι «στόχοι» δεν είναι μόνο στρατιωτικοί – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον βομβαρδισμό της ιρανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν άντεξε για πολύ τον ρόλο του «ειρηνοποιού», καθώς χθες επέλεξε να απευθύνει εκβιαστικό μήνυμα λέγοντας πως «το Ιράν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» και κάλεσε την Τεχεράνη να διαπραγματευτεί «προτού να είναι πολύ αργά».

Γι' αυτό και επιστρέφει εσπευσμένα από τη Σύνοδο της G7 στον Καναδά, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Καρολάιν Λέβιτ, η οποία ανακοίνωσε πως η κίνηση αυτή του Τραμπ συνδέεται με «αυτό που γίνεται στη Μέση Ανατολή».

«Οι πάντες πρέπει να απομακρυνθούν εσπευσμένα από την Τεχεράνη αμέσως», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social. «Το Ιράν έπρεπε να είχε υπογράψει τη ‘συμφωνία’ που τους είπα να υπογράψουν. Τι κρίμα, τι χαράμισμα ανθρωπίνων ζωών», ανέφερε ακόμα.

Επίσης, ο Τραμπ αναμένεται να προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, ενώ ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Πιτ Χέγκσεθ γνωστοποίησε παράλληλα πως διέταξε να αναπτυχθούν «επιπλέον δυνατότητες» των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς έχουν ήδη παρατηρηθεί κινήσεις αεροπλανοφόρου με την ομάδα κρούσης του και δεκάδων αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού προς την εμπόλεμη ζώνη.

«Αρχίζει η ένατη ομοβροντία», λέει η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες βράδυ πως άρχιζε η «ένατη ομοβροντία» στο πλαίσιο συνδυασμένης επίθεσης «με drones και πυραύλους» από τη 13η Ιουνίου, όταν άρχισε η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Η ιρανική επιχείρηση αντιποίνων «θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή ως τα ξημερώματα», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

«Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις μας δείχνουν στον κόσμο ότι οι εγκληματίες πολέμου που κρύβονται στα καταφύγια στο Τελ Αβίβ δεν θα μείνουν ατιμώρητοι για τα εγκλήματά τους», ανέφερε από την πλευρά του μέσω X ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.

«Θα συνεχίσουμε να σφυροκοπούμε αυτούς τους άνανδρους για όσο χρειαστεί για να σταματήσουν τα πυρά εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ο ισραηλινός κήρυξε επανειλημμένα σύντομους συναγερμούς, ιδίως στο Τελ Αβίβ και στην Μπεερσέβα, παροτρύνοντας τους πολίτες να πάνε στα καταφύγια, πάντως προχωρώντας κάθε φορά στην άρση τους λίγο αργότερα.

Από την πλευρά του, το Ιράν ενεργοποίησε «σε υψηλό επίπεδο» την αντιαεροπορική του άμυνα, σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Χθες το πρωί, ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν ισραηλινές μεγαλουπόλεις, σε αντίποινα για τη σειρά βομβαρδισμών του Ισραήλ στο Ιράν. Σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου, τα ιρανικά πλήγματα αντιποίνων στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 24 ανθρώπων από την Παρασκευή.

Στην ιρανική πλευρά, τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων και πυρηνικών μονάδων, έχον στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 224 ανθρώπων και έχουν τραυματίσει άλλους χίλιους και πλέον από την Παρασκευή, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στην Τεχεράνη, που δημοσιοποιήθηκε προχθές Κυριακή.

Η μεγαλύτερη αγορά της Τεχεράνης παρέμεινε κλειστή χθες Δευτέρα. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν οι περισσότεροι άδειοι, τα καταστήματα κλειστά με την εξαίρεση κάποιων παντοπωλείων, ενώ πολλοί αυτοκινητιστές είχαν σχηματίσει ουρές σε πρατήρια καυσίμων.

Πωλητής ανέφερε πως έχουν αυξηθεί οι ψυχαναγκαστικές αγορές από κόσμο που θέλει να φτιάξει αποθέματα για έκτακτη ανάγκη, λέγοντας πως του τέλειωσε «το εμφιαλωμένο νερό».

«Εμπρηστικές» δηλώσεις

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά χθες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του αλλάζει «την όψη της Μέσης Ανατολής».

«Εξαλείψαμε αξιωματούχους αρμόδιους για την ασφάλεια στο Ιράν, ανάμεσά τους τρεις επικεφαλής του επιτελείου, τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας και τους δυο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών. Τους εξοντώνουμε έναν προς έναν», καυχήθηκε.

Κάλεσε εξάλλου για ακόμη μια φορά τους Ιρανούς να εξεγερθούν εναντίον της «τυραννίας», κρίνοντας πως τους δίνεται η «ευκαιρία να αποκτήσουν σύντομα την ελευθερία τους», σε συνέντευξή του στο δίκτυο Iran International στο Λονδίνο.

Σε άλλη συνέντευξη, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, είπε πως η δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, θα έβαζε «τέλος στη σύρραξη».

Μέσω X, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί διερωτήθηκε κατά πόσον ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ «παίρνει στα σοβαρά τη διπλωματία κι ενδιαφέρεται να σταματήσει τον πόλεμο».

«Θα αρκούσε ένα τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον για να κλείσει το στόμα του κάποιος σαν τον Νετανιάχου», πρόσθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Εκκενώστε άμεσα την Τεχεράνη»: Εσπευσμένη επιστροφή Τραμπ από τη G7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας