Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα μεταβεί την Πέμπτη στην Ουγγαρία, για επίσημη τετραήμερη επίσκεψη.
Με το ταξίδι αυτό, ο Νετανιάχου αψηφά, με προκλητικό τρόπο, το ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ, σε μια χρονική περίοδο, μάλιστα, που το Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, αφού πρώτα έσπασε μονομερώς τη συμφωνία εκεχειρίας.
Υπενθυμίζεται ότι με τον Νετανιάχου συναντήθηκε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023.
Η επικείμενη επίσκεψη Νετανιάχου στη Βουδαπέστη έχει προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις, καθώς ως ιδρυτικό μέλος του ΔΠΔ, η Ουγγαρία είναι υποχρεωμένη να συλλάβει κάθε πρόσωπο σε βάρος του οποίου υπάρχει ένταλμα από το δικαστήριο.
Το ΔΠΔ ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη έχουν τη νομική υποχρέωση να εκτελούν τις αποφάσεις του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι δεν εναπόκειται στα μέλη να αποφασίζουν για την ορθότητα των νομικών του αποφάσεων.
Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ξεκαθάρισε, όταν απηύθυνε την πρόσκληση, ότι η Ουγγαρία δεν θα σεβαστεί την απόφαση. Ο Όρμπαν έχει χαρακτηρίσει την απόφαση του δικαστηρίου να εκδώσει τα εντάλματα «αισχρή, κυνική και απαράδεκτη».
«Κυνική προσπάθεια υπονόμευσης του ΔΠΔ»
Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την Ουγγαρία επειδή κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα.
«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι ένας φερόμενος εγκληματίας πολέμου, ο οποίος κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως μέθοδο πολέμου, επιτίθεται σκόπιμα σε αμάχους και για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνο, διώξεις και άλλες απάνθρωπες πράξεις», δήλωσε η Erika Guevara Rosas, αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Ως κράτος μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Ουγγαρία πρέπει να τον συλλάβει εάν ταξιδέψει στη χώρα και να τον παραδώσει στο Δικαστήριο», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι η αποτυχία σύλληψης του Νετανιάχου θα ενθάρρυνε το Ισραήλ να «διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων», χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ως «κυνική προσπάθεια υπονόμευσης του ΔΠΔ».
→ Η επίσκεψη θα είναι μόλις η δεύτερη για τον Νετανιάχου στο εξωτερικό από τότε που το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα για τη σύλληψη του ιδίου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τον περασμένο Νοέμβριο. Επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο για να συναντήσει τον στενό του σύμμαχο, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ είναι μέλη του ΔΠΔ, με την Ουάσινγκτον να υποστηρίζει ότι το ΔΠΔ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικά υποκινούμενες διώξεις.
→ Η ισραηλινή επιχείρηση έχει σκοτώσει πάνω από 50.000 Παλαιστινίους και έχει καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας, πυροδοτώντας διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και οδηγώντας τη Νότια Αφρική να προχωρήσει σε ξεχωριστή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, που είναι διαφορετικό σώμα από το ΔΠΔ, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.
«Να συλληφθεί εάν εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο»
Από την πλευρά τους, Έλληνες δικηγόροι (από τα Δ.Σ. των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης) κατέθεσαν αναφορά για να ενεργοποιηθεί το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου σε περίπτωση που εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο, πηγαίνοντας προς την Ουγγαρία.
