Αθήνα, 9°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
9°C
10.4° 6.7°
2 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
5°C
6.3° 3.1°
2 BF
73%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
12°C
12.1° 9.8°
4 BF
58%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
1°C
0.9° 0.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
-1°C
-1.1° -1.1°
0 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
3°C
5.0° 2.6°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
1°C
1.4° -1.0°
2 BF
69%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
6.7° 6.7°
2 BF
70%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.8° 10.5°
1 BF
87%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
10°C
10.4° 5.1°
0 BF
62%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 12.2°
5 BF
71%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
7°C
7.3° 7.3°
4 BF
65%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
10°C
10.3° 10.3°
2 BF
56%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
1°C
4.0° 0.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
5°C
5.1° 4.5°
1 BF
96%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
13°C
13.8° 13.2°
3 BF
66%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
6°C
10.0° 5.0°
2 BF
87%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
8°C
7.7° 7.7°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
3°C
3.3° -0.3°
1 BF
80%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
1°C
0.7° 0.7°
1 BF
87%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
Ισραηλινά τανκς, Συρία
Ισραηλινά τανκς κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης που χωρίζει τα προσαρτημένα στο Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία, Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024. | AP Photo/Matias Delacroix

Η επόμενη μέρα στη Συρία ξεκινά με βομβαρδισμούς δίχως τέλος από το Ισραήλ UPD

Φόβοι για αναζωπύρωση του μετώπου στη Μέση Ανατολή μετά το πράσινο φως της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στους συμμάχους της να κάνουν κουμάντο στη Συρία • Καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις η Ρωσία και διαμηνύει ότι «είναι σε επαφή με αυτούς που ελέγχουν τη Συρία» • Πρώτες δηλώσεις Χαμενεΐ μετά την πτώση Άσαντ: Το Ιράν δεν πρόκειται να αποδυναμωθεί.

Καθόλου αναίμακτα δεν κυλούν οι επόμενες μέρες στη Συρία, με τους φόβους για αναζωπύρωση του μετώπου στη Μέση Ανατολή να παραμένουν. Η νέα μεταβατική κυβέρνηση μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, φαίνεται να έχει ανοίξει το δρόμο στα μεγάλα μέσα να «κουμαντάρουν» την πολύπαθη Συρία, με το Ισραήλ να δρα ανενόχλητο στην περιοχή.

Μέσα σε μόλις δύο ημέρες ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σχεδόν 500 βομβαρδισμούς και μόλις χτες ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν και επιχειρούσαν στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, στα υψίπεδα του Γκολάν.

Σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως 480 αεροπορικά πλήγματα έπληξαν, στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οπλικά συστήματα στη Συρία μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Τις τελευταίες 48 ώρες, ο στρατός έπληξε την πλειονότητα των αποθεμάτων στρατηγικών όπλων στη Συρία, αποτρέποντας το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών στοιχείων», ανέφεραν.

Στους στόχους συγκαταλέγονταν 15 πολεμικά πλοία, συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων, αεροδρόμια και δεκάδες εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων στη Δαμασκό, στη Χομς, στην Ταρτούς, στη Λαττάκεια και στην Παλμύρα.

Η Ρωσία «είναι σε επαφή» με τη Συρία

Η Ρωσία, ο πιο στενός σύμμαχος του έκπτωτου προέδρου Άσαντ, ανακοίνωσε σήμερα πως επιθυμεί η κατάσταση στη Συρία «να σταθεροποιηθεί το συντομότερο δυνατό», ενώ καταδίκασε τα ισραηλινά πλήγματα και την ανάπτυξη του ισραηλινού στρατού κοντά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Θα θέλαμε η κατάσταση στη χώρα να σταθεροποιηθεί το συντομότερο δυνατό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ εκτίμησε ότι τα εκατοντάδες πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον στρατηγικών θέσεων στη Συρία και η ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των υψιπέδων του Γκολάν και της Συρίας «δεν συμβάλλουν καθόλου στη σταθεροποίηση της κατάστασης σε μια ήδη αποσταθεροποιημένη Συρία».

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης επεσήμανε επίσης ότι η Μόσχα «βρίσκεται σε επαφή» με τις νέες αρχές στη Συρία αναφορικά με την τύχη των δύο ρωσικών στρατιωτικών βάσεων που υπάρχουν στη χώρα: τη ναυτική βάση στην Ταρτούς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χμέιμιμ.

«Διατηρούμε επαφή με αυτούς που ελέγχουν την κατάσταση στη Συρία, είναι απαραίτητο, διότι έχουμε μία βάση εκεί και μια διπλωματική αντιπροσωπεία. Και τα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας των εγκαταστάσεων αυτών είναι εξαιρετικά σημαντικά», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι πλέον η Ρωσία θα πρέπει «να βασιστεί στην πραγματικότητα επί του πεδίου» στη Συρία.

Όταν ρωτήθηκε πόσο αποδυνάμωσε την επιρροή της Μόσχας στην περιοχή η πτώση του Άσαντ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε ότι η Ρωσία διατηρεί επαφές με όλες τις χώρες στην περιοχή και θα συνεχίσει να το πράττει.

Ωστόσο ο Πεσκόφ τόνισε ότι προτεραιότητα της Μόσχας παραμένει «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για τη χώρα μας: πρέπει να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, τα συμφέροντα του ρωσικού λαού μας και θα το κάνουμε», δήλωσε. «Θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την επίθεση κατά του συριακού ναυτικού στόλου

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε επιθέσεις κατά του ναυτικού στόλου της Συρίας, με εικόνες από εκτεταμένες ζημιές σε πλοία και τμήματα του λιμανιού της Λατάκιας - εκεί όπου βρίσκεται η μία από τις σημαντικότερες ρωσικές βάσεις - να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το BBC επιβεβαίωσε την εγκυρότητα των βίντεο ενώ σε δήλωση του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι οι δυνάμεις του IDF στοχεύουν στη «καταστροφή στρατηγικών δυνατοτήτων που απειλούν το κράτος του Ισραήλ».

Αφότου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ χτυπά στόχους στη Συρία, ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κάτζ χαρακτήρισε την επιχείρηση για την καταστροφή του συριακού στόλου μια «μεγάλη επιτυχία».

Στον πλήρη έλεγχο των τζιχαντιστών η πόλη Ντέιρ Εζόρ

Οι αντικαθεστωτικοί, που πλέον έχουν καταλάβει την εξουσία στη Συρία, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης πως έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Ντέιρ Εζόρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως ενημέρωσε ο διοικητής Χασάν Αμπντούλ Γάνι.

Χαμενεΐ: Η πτώση του Άσαντ δεν θα αποδυνάμωσει το Ιράν

«Η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα αποδυναμώσει το Ιράν», εκτίμησε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας πρώτη φορά μετά τις εξελίξεις στη Συρία και την πτώση του Άσαντ.

Εκτός από στενός σύμμαχος του Ιράν, η Συρία είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος στη χερσαία γέφυρα μεταξύ Ιράν και Χεζμπολάχ, και ανήκει στον αντιϊσραηλινό «άξονα αντίστασης», μέσω του οποίου μπορούσαν να μετακινηθούν όπλα και μαχητές.

Η πτώση της οικογένειας Άσαντ, με τον πατέρα Χαφέζ και στη συνέχεια τον γιο Μπασάρ να κυβερνούν με σιδερένια πυγμή τη Συρία για μισό αιώνα, είναι σκληρό πλήγμα για το Ιράν που έχει επενδύσει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά στη χώρα, αλλά βλέπει πλέον τα συμφέροντά του να απειλούνται.

«Το να φαντάζεται κανείς ότι όταν η αντίσταση αποδυναμώνεται, το ισλαμικό Ιράν επίσης αποδυναμώνεται, σημαίνει ότι δεν γνωρίζει την έννοια της αντίστασης», δήλωσε ο Χαμενεΐ που είναι στην εξουσία από το 1989.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ό,τι συνέβη στη Συρία είναι το αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας των ΗΠΑ και (του Ισραήλ)», δήλωσε ο Χαμενεΐ που έχει τον τελευταίο λόγο σε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις του Ιράν.

«Μια γειτονική κυβέρνηση της Συρίας διαδραμάτισε προφανή ρόλο σε αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος, σε μια δήλωση που φάνηκε να απευθύνεται στην Τουρκία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η επόμενη μέρα στη Συρία ξεκινά με βομβαρδισμούς δίχως τέλος από το Ισραήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας