Αθήνα, 10°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
10°C
11.2° 6.7°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
5°C
6.9° 2.7°
0 BF
75%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
12°C
12.1° 9.0°
4 BF
66%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
1°C
0.9° 0.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
0°C
-0.1° -0.1°
0 BF
86%
Βέροια
Αίθριος καιρός
3°C
5.5° 3.2°
0 BF
81%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
1°C
1.4° -0.5°
2 BF
69%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
6.9° 6.9°
2 BF
74%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.8° 10.5°
1 BF
93%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 5.7°
0 BF
59%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 12.2°
5 BF
71%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
8°C
7.9° 7.9°
3 BF
64%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
13°C
12.8° 12.8°
2 BF
78%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
4°C
4.0° 3.0°
0 BF
88%
Λαμία
Αίθριος καιρός
5°C
5.1° 3.5°
1 BF
96%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
14°C
13.8° 13.8°
3 BF
66%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
8°C
10.0° 7.5°
2 BF
82%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
8°C
7.7° 7.7°
2 BF
76%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
4°C
3.9° 0.7°
1 BF
80%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
1°C
1.3° 1.3°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
Σύροι αντάρτες
AP Photo/Omar Sanadiki

Ποιοι είναι οι Σύροι ένοπλοι, που κατέλαβαν την Δαμασκό UPD

Η συμμαχία, που ηγείται των ενόπλων, δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με τον Σύρο πρωθυπουργό. Άγνωστο που βρίσκεται ο πρόεδρος της χώρας, που τράπηκε σε φυγή. Επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν, εκκενώθηκε η πρεσβεία του Ιράκ. Βομβαρδισμός βάσης στη Συρία, πιθανότατα από το Ισραήλ. Στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα του Λίβανου

Ένοπλοι μαχητές κήρυξαν σήμερα την Δαμασκό «ελεύθερη» από τον Μπασάρ αλ Άσαντ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 25 χρόνια, με τις σαρωτικές εξελίξεις να σηματοδοτούν μια σοβαρή πρόοδο για τις παρατάξεις, που προσπαθούν να τον ανατρέψουν για περισσότερο από μια δεκαετία. 

Στην κεντρική πλατεία της συριακής πρωτεύουσας άνθρωποι ανέβηκαν πάνω σε τανκς πανηγυρίζοντας και αναποδογυρίζοντας ένα άγαλμα του πατέρα του Άσαντ, Χαφέζ. Σε ανακοίνωσή τους, από τη δημόσια τηλεόραση, οι ένοπλοι έκαναν λόγο για την πτώση του «τυράννου» Άσαντ και ανέφεραν ότι απελευθέρωσαν όλους τους φυλακισμένους που «κρατούνταν άδικα».

Η διοίκηση του συριακού στρατού ενημέρωσε χθες τους αξιωματικούς ότι το καθεστώς έχει λήξει, όπως μεταδίδει το Reuters. Αλλά ο στρατός υποστήριξε αργότερα ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον «τρομοκρατικών ομάδων» στις πόλεις-κλειδιά Χάμα και Χομς και στην ύπαιθρο Ντεράα, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρονται.

Στο μεταξύ άγνωστο παραμένει πού βρίσκεται ο Σύρος πρόεδρος και η οικογένειά του, αφού ο ίδιος φέρεται να επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο από το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, πριν αποσυρθούν από αυτό τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία του Άσαντ, αναφέροντας μόνο ότι είχε συνομιλίες με «διάφορα μέρη της ένοπλης σύγκρουσης».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μοχάμεντ Γκαζί Τζαλάλι, δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Άσαντ από χθες και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «απλώσει το χέρι της» στην αντιπολίτευση και να παραδώσει τα καθήκοντά της σε μια μεταβατική κυβέρνηση. «Βρίσκομαι στο σπίτι μου και δεν έχω φύγει και αυτό οφείλεται στο ότι ανήκω σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Τζαλίλι. 

Ο συνασπισμός των ανταρτών ανέφερε ότι συνεχίζει τις εργασίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της εξουσίας στη Συρία σε ένα μεταβατικό κυβερνητικό όργανο με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες. «Η μεγάλη συριακή επανάσταση πέρασε από το στάδιο του αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στον αγώνα για να οικοδομήσουμε μαζί μια Συρία που να αρμόζει στις θυσίες του λαού της», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής των ενόπλων, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, σε δήλωση που υπέγραψε με το αληθινό όνομά του, Άχμεντ αλ-Σάρα, απαγόρευσε στις δυνάμεις των ανταρτών, που βρίσκονται στη Δαμασκό, να πλησιάσουν δημόσιους θεσμούς, ενώ τους απαγόρευσε επίσης να πυροβολούν στον αέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αντάρτες ανακοίνωσαν πως άρχισαν επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στην πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Συριακής Μεταβατικής Κυβέρνησης που αναρτήθηκε στο X σήμερα, αλλά φέρει ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου.

 

Αp photo/Omar Sanaridiki

Βομβαρδισμός βάσης στη Συρία - Στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα του Λίβανου

Από την πλευρά του πηγές υπηρεσιών ασφαλείας, μία από τον Λίβανο και μία από τη Συρία, υποστήριξαν πως μαχητικά αεροσκάφη που πιστεύεται ότι ήταν ισραηλινά βομβάρδισαν την αεροπορική βάση Χαλχάλα στη νότια Συρία, η οποία είχε εκκενωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τουλάχιστον έξι πλήγματα σημειώθηκαν σε αυτή τη βάση που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης Σουέιντα. Ο τακτικός στρατός είχε αφήσει εκεί μεγάλες ποσότητες ρουκετών και πυραύλων και η επίθεση φαίνεται ότι είχε ως στόχο να μην πέσουν αυτά τα όπλα στα χέρια εξτρεμιστικών ομάδων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν και στόχους στη συνοικία Μαζέ της Δαμασκού.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ενισχυμένες μονάδες στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της χώρας.

To παρελθόν της HTS, που ηγείται των ενόπλων

Οι ένοπλοι, που προχώρησαν σε αιφνιδιαστική επίθεση μεγάλης κλίμακας στις 27 Νοεμβρίου, καθοδηγούνται από την ισλαμιστική συμμαχία Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) μαζί με μια ομάδα-ομπρέλα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία συριακών πολιτοφυλακών με την ονομασία Συριακός Εθνικός Στρατός.

Και οι δύο έχουν οχυρωθεί στα βορειοδυτικά. Κατέλαβαν πρώτα το Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, και την κεντρική πόλη Χάμα, την τέταρτη μεγαλύτερη. Ο Τζολάνι, ιδρυτής της HTS, συμμετείχε κάποτε στην ιρακινή εξέγερση κατά των ΗΠΑ ως μέλος της οργάνωσης που τελικά έγινε Ισλαμικό κράτος. Προηγουμένως η συμμαχία ήταν στο μέτωπο Al-Nusra, που ύστερα δήλωσε πίστη στην Αλ Κάιντα. Τελικά διέκοψε δημοσίως τις σχέσεις μαζί της το 2016 και μετονομάστηκε.

Πρόκειται για την πλέον ισχυρή αντάρτικη ομάδα στη Συρία. Όμως, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή που ελέγχει, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων όσων κατηγορούνται για σύνδεση με αντίπαλες ομάδες και για κατηγορίες βλασφημίας και μοιχείας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ.

Η HTS και ο Συριακός Εθνικός Στρατός υπήρξαν άλλοτε σύμμαχοι και άλλοτε αντίπαλοι και οι στόχοι τους ενδέχεται να αποκλίνουν. Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία πολιτοφυλακές έχουν επίσης συμφέρον να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη κοντά στα τουρκικά σύνορα για να κρατήσουν μακριά τους Κούρδους μαχητές που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Άγκυρα.

Η Τουρκία υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής των μαχητών που επιδιώκουν την ανατροπή του Άσαντ, αλλά πιο πρόσφατα προέτρεψε για συμφιλίωση, και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει σθεναρά τους ισχυρισμούς για οποιαδήποτε ανάμειξη στην τρέχουσα επίθεση.

AP Photo/Hussein Malla

Το Ιράν, η Τουρκία, και η Ρωσία φαίνεται να διαφωνούν για την πορεία της Συρίας. Μάλιστα, οι ξένες δυνάμεις παροτρύνουν τις ομάδες της αντιπολίτευσης να τερματίσουν τις μάχες και να διατηρήσουν μια ενιαία, ενωμένη χώρα.

Οι Ιρανοί διπλωμάτες, που βρίσκονταν στη Δαμασκό, κατάφεραν να φύγουν από την πρεσβεία τους πριν από επίθεση που δέχτηκε η διπλωματική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα Tehran Times, που επικαλείται τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Εσμαϊλ Μπαγαΐ. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η πρεσβεία λεηλατήθηκε, προβάλλοντας πλάνα του σαουδαραβικού δικτύου Al Arabiya. 

Η πρεσβεία της Ρωσίας γνωστοποίησε πως το προσωπικό της είναι καλά μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το πού βρίσκονται οι διπλωμάτες.
  
Σημειώνεται ότι το Ιράκ φέρεται να εκκένωσε την πρεσβεία του στη Συρία και να μετέφερε το προσωπικό της στο Λίβανο, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι της απόφασης.

Κατάρ: Ανοιχτός διάλογος με όλους

Από την πλευρά του το Κατάρ μέσω του υπουργείου Εξωτερικών του υπογραμμίζουν πως τα αραβικά κράτη θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την απειλή μιας αναζωπύρωσης του συριακού εμφυλίου πολέμου ξεκινώντας έναν ανοιχτό διάλογο με όλες τις δυνάμεις στη Συρία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε μετάβαση θα περιλαμβάνει όλους τους Σύρους, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ μίλησε μετά τη νέα συνάντηση των ηγετών των αραβικών κρατών στη Ντόχα για να αξιολογήσουν τις εξελίξεις σημειώνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί αυτή τη στιγμή ότι γνωρίζει ποιος έχει στρατιωτική υπεροχή. Δεν γνωρίζουμε την κατάσταση του συριακού εθνικού στρατού».

Τα κράτη είναι «ευγνώμονες για τις πολύ περιορισμένες μάχες», γιατί «αυτό διευκολύνει τους διεθνείς παράγοντες να εισέλθουν και να αρχίσουν να εμπλέκονται πριν ξεσπάσει οποιαδήποτε μάχη μεταξύ των πλευρών στο έδαφος». Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να «παραμείνουν άθικτοι οι κρατικοί θεσμοί, η αστυνόμευση, το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια» και χαιρέτησε το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί θεσμοί συνεχίζουν τις λειτουργίες τους, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αιματοχυσία. 

«Καμία ομάδα, κανένα κόμμα ή αίρεση δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής ή αποκλεισμένη από το μέλλον της Συρίας», πρόσθεσε. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για την κατάσταση επί τόπου. Όλοι ήταν ξεκάθαροι για την ανάγκη να υπάρξει ανοιχτός διάλογος και να εμπλακούν όλα τα μέρη» επανέλαβε.

Παραδέχθηκε όμως ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις ή αν το συριακό καθεστώς είχε απλώς καταρρεύσει.  

«Υπάρχει μια τάση στην περιοχή τα καλά νέα να μετατρέπονται σε κακά νέα. Θα θέλαμε να δούμε μια μετάβαση σε ένα βιώσιμο κράτος, που θα ενσωματώνει τις θυσίες του συριακού λαού. Γνωρίζουμε επίσης ρεαλιστικά ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Υπάρχουν πολλοί μαχητές στο έδαφος και υπάρχει η πιθανότητα η Συρία να γίνει ένα αποτυχημένο κράτος» είπε.

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την παρουσία τους 

Ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Ντάνιελ Σαπίρο, δήλωσε σήμερα από το Μπαχρέιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την παρουσία τους στην ανατολική Συρία και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν μια αναβίωση τοι Ισλαμικού κράτους.

Ο Σαπίρο κάλεσε όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους, ιδιαίτερα τις μειονότητες, και να σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε στενές διαβουλεύσεις με περιφερειακούς εταίρους που επηρεάζονται απ' αυτή την κρίση για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες τους για την ασφάλεια», δήλωσε ακόμα ο Σαπίρο. 

«Ο Άσαντ δεν είναι πια εδώ. Διέφυγε από τη χώρα του. Η προστάτιδά του, η Ρωσία, η Ρωσία, η Ρωσία, υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν επιθυμούσε πλέον να τον προστατεύει», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «έχασε κάθε ενδιαφέρον για τη Συρία εξαιτίας της Ουκρανίας, όπου σχεδόν 600.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματισθεί ή σκοτωθεί, σε ένα πόλεμο που δεν έπρεπε να είχε αρχίσει ποτέ και που θα μπορούσε να διαρκέσει αιωνίως». «Η Ρωσία και το Ιράν έχουν αυτή τη στιγμή αποδυναμωθεί, η μία εξαιτίας της Ουκρανίας και μιας κακής οικονομίας, το άλλο εξαιτίας του Ισραήλ και των επιτυχιών του στη μάχη», ισχυρίστηκε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ποιοι είναι οι Σύροι ένοπλοι, που κατέλαβαν την Δαμασκό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας