Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται επειγόντως αύριο για να συζητήσει την κατάσταση στην Μέση Ανατολή κατόπιν αιτήματος του Ιράν, ανακοίνωσε η ελβετική προεδρία του Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Νέας Υόρκης (21:00 ώρα Ελλάδος) και διεξάγεται έπειτα από αίτημα της Τεχεράνης που υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την Κίνα και τη Ρωσία, διευκρίνισε η προεδρία.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αρακτσί κάλεσε νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως για να καταδικάσει τις ισραηλινές επιδρομές κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Σε επιστολή που έστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε «επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να λάβει αποφασιστική θέση και να καταδικάσει την επίθεση αυτή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην επιστολή του ο Αμπάς Αρακτσί δηλώνει ότι «τα περισσότερα βλήματα αναχαιτίσθηκαν από τα ιρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», αλλά σημειώνει ότι η επίθεση «προκάλεσε ζημιές στους στόχους» και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών. Η ισραηλινή επίθεση συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας» του Ιράν, το οποίο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος (…) να απαντήσει σε αυτήν την εγκληματική επίθεση», γράφει στην επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών.
Το Ιράν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απάντησης
Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της χώρας του. «Αυτά τα τέκνα του Ιράν θυσιάστηκαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενα την πατρίδα», ανέφερε και προειδοποίησε τους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας με νέες επιθέσεις.
«Οι εχθροί του Ιράν πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γενναίοι (στρατιώτες) παραμένουν ατρόμητοι φρουροί της πατρίδας τους και θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε ανοησία με διακριτικότητα και ευφυΐα», έγραψε ο Πεζεσκιάν.
Ο Χαμενεΐ σήμερα εκτίμησε ότι το Ιράν θα πρέπει να επιδείξει τη δύναμή του στο Ισραήλ, όμως πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει θα πρέπει “να καθοριστεί από τους αξιωματούχους” ώστε “να συμβεί αυτό που θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του λαού και της χώρας”.
Πανηγυρίζει ο Νετανιάχου για τα χτυπήματα στο Ιράν
«Ακριβής και ισχυρή» που «πέτυχε όλους τους στόχους», χαρακτήρισε σήμερα την επίθεση στο Ιράν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη δημόσια δήλωση μετά τις ισραηλινές επιδρομές.
«Το Ιράν επετέθη κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και εκείνη η επίθεση απέτυχε», είπε αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου κατά την οποία οι περισσότεροι ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίσθηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα.
«Τότε είχαμε υποσχεθεί ότι θα αντιδρούσαμε με σφοδρότητα και τα ξημερώματα του Σαββάτου τηρήσαμε την υπόσχεσή μας. Η αεροπορία επετέθη κατά του Ιράν και έπληξε τις ικανότητες του Ιράν στην άμυνα και στην κατασκευή πυραύλων που στρέφονται εναντίον μας».
