Την ώρα που ένα τσουνάμι πληροφοριών κατακλύζει τα διεθνή ΜΜΕ για αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας, η είδηση ότι τέσσερις Ισραηλινοί νεοσύλλεκτοι, όλοι ηλικίας 19 ετών, σκοτώθηκαν και 61 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό στρατοπέδου από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) της Χεζμπολάχ γεννά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της αεράμυνας του Ισραήλ.
Πώς ένα σχετικά απλό πτητικό μηχάνημα πετούσε απαρατήρητο επί 77 χιλιόμετρα ώσπου έπληξε τη βάση Μπιναμίνα, στα νότια του λιμανιού της Χάιφας, και μάλιστα ένα ΚΨΜ γεμάτο φαντάρους; Δεν εντοπίστηκε από ραντάρ, δεν σήμανε συναγερμός, δεν καταρρίφθηκε. Το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) αποδείχτηκε διάτρητο.
«Πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες και να πάρουμε μαθήματα με τρόπο σωστό και επαγγελματικό. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε την απειλή από τα drones» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ επισκεπτόμενος τη βάση.
Ο «Σιδηρούς Θόλος» είναι πολυδιαφημισμένο και πανάκριβο σύστημα, η παραγωγή του οποίου συγχρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ. Πρωτολειτούργησε τον Μάρτιο του 2011. Από τον Οκτώβριο του 2023 έχει ενεργοποιηθεί χιλιάδες φορές.
«Γενικά δουλεύει καλά. Ομως τα drones ακολουθούν απρόβλεπτη πορεία κοντά στην επιφάνεια του εδάφους» γράφει ο ανταποκριτής του BBC στον Λίβανο, Τζόνα Φίσερ. «Είναι πιο αργά από τους πυραύλους, πετάνε πιο χαμηλά από τις ρουκέτες και οι διαστάσεις τους είναι μικρές. Εύλογα κάποιο drone θα διαπεράσει την αεράμυνα» εξηγεί στο BBC ο Σαρίτ Ζεχάνι, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Alma του Ισραήλ, φορέα που μελετά την ασφάλεια των βόρειων συνόρων του εβραϊκού κράτους.
Μια ρωγμή στην ψευδαίσθηση
Drone και Iron Dome δεν συναντώνται εύκολα. Ο «Θόλος» σχεδιάστηκε πρωτίστως για να εντοπίζει και να καταστρέφει στον αέρα μικρού βεληνεκούς πυραύλους ή και βολές πυροβολικού που εξαπολύονται από απόσταση τεσσάρων έως 74 χιλιομέτρων.
Για κάτι τόσο μικρό όπως τα drones ή τόσο μεγάλο όσο οι 180 βαλλιστικοί πύραυλοι που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου 2024 το συγκεκριμένο σύστημα είτε είναι ακατάλληλο, είτε χρειάζεται παράλληλη δράση άλλων συστημάτων αεράμυνας, όπως τα αεροπλάνα-ιπτάμενα ραντάρ AWACS, πύραυλοι εδάφους-αέρος και αέρος-αέρος, συστοιχίες Patriot κ.λπ.
Η αποκρουστική ικανότητα του Σιδερένιου Θόλου δεν είναι απεριόριστη. Στην πράξη πρόκειται για βαριά φορτηγά εξοπλισμένα με ειδικά ραντάρ, κέντρο ελέγχου και εκτοξευτήρες βλημάτων, ικανά να προστατεύουν το καθένα έκταση μόλις 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αν η περιοχή υποστεί μαζική επίθεση, αυξάνονται οι πιθανότητες μη απόκρουσης κάποιων εισερχομένων βολών.
«Αυτό το σύστημα δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα φράγμα. Τελικά το μόνο που μπορεί να φέρει την ειρήνη είναι η διπλωματία» είχε δηλώσει παλιότερα στη Washington Post ο Αμίρ Περέτζ, πρώην υπουργός Αμυνας του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, εκ των πρωτεργατών της ανάπτυξης του Iron Dome.
Αν κάτι υπέστη ρωγμή από την επίθεση της Χεζμπολάχ στη βάση Μπιναμίνα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα είναι η ψευδαίσθηση ότι «ο Θόλος είναι άτρωτος».
«Πολιτικά μιλώντας, προσφέρει στους Ισραηλινούς και την ψυχολογικά παρηγορητική εντύπωση ότι μπορούν να συνεχίζουν τη ζωή τους. Μακροπρόθεσμα όμως αυτό μειώνει την αίσθηση ότι είναι επείγον να βρεθεί μια πολιτική και διπλωματική λύση για την ευρύτερη περιοχή» τονίζει ο Γιοάβ Φρόμερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Πρώτο πλήγμα στον βόρειο Λίβανο
«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ χωρίς έλεος, ακόμη και μέσα στη Βηρυτό» απείλησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ομως το μακρύ χέρι του Ισραήλ έφτασε ακόμη πιο πέρα. Για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες βομβάρδισε τον βόρειο Λίβανο προκαλώντας τουλάχιστον 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Μαχητικά αεροπλάνα ανατίναξαν συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Αϊτου, η οποία κατοικείται κυρίως από χριστιανούς Μαρωνίτες. Ισως στόχος να ήταν σιίτες που μετακόμισαν εκεί από τον νότιο Λίβανο.
Στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας τα ξημερώματα της Δευτέρας οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) βομβάρδισαν τον περίβολο του νοσοκομείου των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, όπου είχαν καταφύγει Παλαιστίνιοι άστεγοι. Τέσσερις άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα σε σκηνές και 40 υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 226 συνεργάτες του έχουν σκοτωθεί στη Γάζα τους τελευταίους 12 μήνες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας