Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με αφορμή τον έναν χρόνο από την έναρξη του πολέμου στη μαρτυρική Γάζα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και ο διάσημος μουσικός παραγωγός και εφευρέτης της ambient μουσικής Μπράιαν Ίνο, γνωστός και για την κινηματική του δράση στο πλευρό των αδύναμων, απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καλώντας το να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της διερεύνησης των καταγγελιών «για όσα συμβαίνουν στην περιοχή Ισραήλ – Παλαιστίνης» και να ασκήσει διώξεις για την «καλά σχεδιασμένη» από το Ισραήλ «εκούσια γενοκτονία».

Όπως εξηγεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, χωρίς να αποφεύγει την απόδοση ευθυνών στην παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, «μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς έπληξαν και διαπέρασαν τον φράχτη που φυλάκιζε 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους (κυρίως πρόσφυγες από την πρώτη εθνοκάθαρση της Νάκμπα του 1948) στη Γάζα, τη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο. Σε απάντηση στη δολοφονία εκείνη την ημέρα πάνω από 1.000 ισραηλινών πολιτών και την απαγωγή εκατοντάδων άλλων, πράξεις που συνιστούν εγκλήματα πολέμου, το Ισραήλ ανταπέδωσε με μια στρατιωτική εκστρατεία που διαρκεί έναν χρόνο και ισοδυναμεί με καλά σχεδιασμένη, εκούσια γενοκτονία.

Έναν χρόνο μετά, τουλάχιστον 50 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί επί τόπου, ενώ περισσότεροι από 200 εκατοντάδες χιλιάδες έχουν υποκύψει σε τραύματα και ασθένειες στη συνέχεια – για να μην αναφερθώ στα δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριασμένα παιδιά χωρίς επιζώντες γονείς.

Σήμερα, στην επέτειο της 7ης Οκτωβρίου, δε διαφαίνεται κανένα τέλος στη γενοκτονία. Το Ισραήλ τελεί υπό την εξουσία μιας γενοκτονικής ακροδεξιάς κυβέρνησης, η οποία δε χάνει ευκαιρία να κλιμακώσει τη δολοφονική εκστρατεία της στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον Νότιο Λίβανο και ευρύτερα. Και μάλιστα, το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης υποστηρίζει τη γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης, που οδηγεί στην καταστροφή, όχι μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά και την ίδια την ισραηλινή κοινωνία.

Ο Μπράιαν Ίνο και εγώ εκτιμούμε ότι η χιονοστιβάδα των εγκλημάτων πολέμου που συσσωρεύονται καθημερινά δεν είναι μόνο μια καταστροφική πορεία για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, αλλά και μια καταστροφική εξέλιξη για τη διεθνή Ειρήνη, ακόμα και για την αυτοεκτίμηση της ανθρωπότητας. Μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο και τις θηριωδίες του, τα κράτη μας συγκεντρώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να συμφωνήσουν σε κρίσιμες αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των Παγκόσμιων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αποδεκτής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια πολέμων.

Για αυτό, σήμερα, με αφορμή τη ζοφερή επέτειο, ο Μπράιαν κι εγώ κάνουμε έκκληση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να κάνει το καθήκον του: Να στηρίξει το Διεθνές Δίκαιο, διώκοντας αυταπόδεικτα εγκλήματα πολέμου, που γίνονται μπροστά στα μάτια μας στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Διαφορετικά, θα έχουν συνεισφέρει στην νομιμοποίηση της γενοκτονίας, διεθνώς».