Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στις ΗΠΑ, στις 24 Ιουλίου θα βρεθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου θα απευθυνθεί στο Αμερικανικό Κογκρέσο, απόφαση που έχει προκαλέσεις σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ μελών του Δημοκρατικού Κόμματος, λόγω της δράσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ο Νετανιάχου ενώ σκόπευε να κάνει μια στάση στην Ευρώπη, καθ’ οδόν για τις ΗΠΑ, τελικά άλλαξε τα σχέδιά του, εν μέσω φόβου ότι στο μεταξύ θα εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ζήτησε τον Μάιο να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το αίτημα αυτό εξετάζεται από ομάδα δικαστών του ΔΠΔ, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να εκδοθούν αυτά τα εντάλματα.

Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, οι 124 χώρες-μέλη του ΔΠΔ θα είναι υποχρεωμένες να συλλάβουν τον Νετανιάχου σε περίπτωση που πατήσει στο έδαφός τους.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή Ραδιοφωνική Αρχή, υπήρχε η ιδέα μιας στάσης σε ευρωπαϊκή χώρα φιλική προς το Ισραήλ, όπως η Ουγγαρία ή η Τσεχία, καθώς το πρωθυπουργικό αεροπλάνο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει υπερατλαντική πτήση με πάρα πολλούς επιβάτες από το Τελ Αβίβ προς στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, πλέον, αντί να πραγματοποιηθεί αυτή η ενδιάμεση στάση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ με περιορισμένο αριθμό συνοδών αξιωματούχων.

Το πρόγραμμα στις ΗΠΑ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνο Μάικ Τζόνσον, για να πραγματοποιήσει ομιλία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου. Η ομιλία έχει οριστεί να γίνει στις 24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ, που επικαλούνται πηγές στον Λευκό Οίκο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, την εβδομάδα που θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Μπάιντεν όταν ο πρόεδρος ταξίδεψε στο Ισραήλ λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Συναντήθηκαν επίσης δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και όχι στον Λευκό Οίκο.