Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.7° 33.7°
4 BF
27%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
34°C
35.3° 31.3°
3 BF
38%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
34°C
39.8° 34.4°
1 BF
51%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
2 BF
21%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.6° 34.6°
3 BF
42%
Βέροια
Αίθριος καιρός
35°C
34.8° 30.7°
0 BF
36%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.2° 31.2°
1 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
36°C
35.7° 35.7°
3 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
31.6° 30.8°
4 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
33°C
33.3° 32.3°
2 BF
29%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 27.7°
3 BF
62%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.0° 30.0°
2 BF
52%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
4 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 34.0°
3 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
33.4° 28.8°
3 BF
62%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
35.0° 34.3°
3 BF
13%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
0 BF
61%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
35.5° 31.4°
3 BF
41%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.3° 31.3°
1 BF
36%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
βομβαρδισμοί στη Ράφα
βομβαρδισμοί στη Ράφα | AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Το Διεθνές Δικαστήριο διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα UPD

Το δικαστήριο της Χάγης διέταξε επίσης το Ισραήλ να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια •Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Νετανιάχου • Οι πρώτες αντιδράσεις Ισραήλ, Χαμάς και της διεθνούς κοινότητας.

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε σήμερα το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, μια πόλη στη νότια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Μια απόφαση, βέβαια, που δεν πτοεί το Ισραήλ που συνεχίζει κανονικά τα χτυπήματα στην κεντρική Ράφα, σύμφωνα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Το Διεθνές Δικαστήριο είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση ενέχει περαιτέρω κινδύνους για ανεπανόρθωτη ζημιά στα δικαιώματα του λαού στη Γάζα. Πρόσθεσε στην απόφασή του ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για νέα έκτακτα μέτρα στην υπόθεση της γενοκτονίας του Ισραήλ.

Διέταξε επίσης το Ισραήλ να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια και διέταξε το Ισραήλ να υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο εντός ενός μηνός σχετικά με την πρόοδό του στην εφαρμογή των μέτρων που διέταξε το θεσμικό όργανο.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στην επαρχία της Ράφα που μπορεί να επιφέρει στην παλαιστινιακή ομάδα στη Γάζα συνθήκες ζωής που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη φυσική της καταστροφή εν όλω ή εν μέρει», λέει ο Ναουάφ Σαλάμ, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα έχει «επιδεινωθεί περαιτέρω» από την τελευταία δικαστική απόφαση τον Μάρτιο.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα χαρακτηρίζεται πλέον ως «καταστροφική», προσθέτει.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το Ισραήλ πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας οποιασδήποτε επιτροπής έρευνας ή ερευνητικού οργάνου που έχει εξουσιοδοτηθεί από τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ να διερευνήσει καταγγελίες για γενοκτονία».

Ο Σαλάμ πρόσθεσε ότι τα προσωρινά μέτρα που έλαβε το Ισραήλ μετά την προηγούμενη ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τις συνέπειες της αλλαγής της κατάστασης.

Ο δικαστής Σαλάμ είπε ακόμα ότι το δικαστήριο δεν είναι πεπεισμένο ότι οι προσπάθειες εκκένωσης του Ισραήλ στη Γάζα είναι επαρκείς.

«Το δικαστήριο δεν είναι πεπεισμένο ότι οι προσπάθειες εκκένωσης και τα σχετικά μέτρα που το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι έχει αναλάβει για την ενίσχυση της ασφάλειας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ιδιαίτερα εκείνων που εκτοπίστηκαν πρόσφατα από την επαρχία της Ράφα επαρκούν για να μετριάσουν τον τεράστιο κίνδυνο που ο παλαιστινιακός πληθυσμός είναι εκτεθειμένο ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα», είπε.

Δεκατρείς από τους 15 δικαστές συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Ράφα είναι μια κόκκινη γραμμή. Λέξεις όπως «εξαιρετικά τρομερή» χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν την κατάσταση.

Έξω από την έδρα του δικαστηρίου, είχε συγκεντρωθεί μία μικρή ομάδα φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που κρατούσαν σημαίες και έπαιζαν μουσική ραπ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελεύθερης Παλαιστίνης.

Το Ισραήλ είναι απίθανο να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε τέτοια εντολή, όμως η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης θα αυξήσει την πίεση στο Τελ Αβίβ την ώρα μάλιστα που μια σειρά κρατών της Ε.Ε. προχωρούν στην αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, τρεις ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος και ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, μαζί με αξιωματούχους της Χαμάς.

Το Διεθνές Δικαστήριο είναι αρμόδιο να εξετάζει διαφορές μεταξύ των κρατών. Οι αποφάσεις του είναι τελεσίδικες και δεσμευτικές, όμως έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν και δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την εφαρμογή τους.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε τηλεφωνική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της κυβέρνησής του, με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του

Η σύσκεψη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ήδη όμως υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν κάνει σαφές πως πρόκειται να αγνοήσουν την δικαστική διαταγή.

Το γραφείο του Νετανιάχου απέρριψε τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία από το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς τους «ψευδείς και εξωφρενικούς» και είπε ότι η εκστρατεία του στη Ράφα δεν έχει και δεν θα «οδηγήσει στην καταστροφή του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».

Το Reuters αναφέρει ότι το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα «σύμφωνα με το νόμο» σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρώτη αντίδραση απ' το Τελ Αβίβ στην απόφαση ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς, ο οποίος είναι ένα από τα ακροδεξιά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού. Είπε ότι όσοι απαιτούν από το κράτος του Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο, απαιτούν να διατάξει το ίδιο να σταματήσει να υπάρχει. «Δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό», είπε. Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τον εαυτό μας και για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Η ιστορία θα κρίνει ποιος στάθηκε σήμερα δίπλα στους Ναζί της Χαμάς και του ISIS».

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον «δίκαιο και αναγκαίο» πόλεμο κατά της Χαμάς για να επιστρέψει (στην πατρίδα) τους ομήρους του και να εγγυηθεί την ασφάλεια του κράτους.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να πολεμά για την επιστροφή των ομήρων του και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών του - όπου και όποτε είναι απαραίτητο- συμπεριλαμβανομένης της Ράφα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ θα επιχειρεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προστατεύοντας παράλληλα στον καλύτερο δυνατό βαθμό τον άμαχο πληθυσμό.

Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα είναι η άσκηση πίεσης στη Χαμάς.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είπε στο X: «Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χάγης καλούνται να έρθουν στη Γάζα και να πείσουν τη Χαμάς να επιστρέψει τους απαχθέντες μας στα σπίτια τους». «Μέχρι να συμβεί αυτό, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να σταματήσουν οι μάχες στη Ράφα», πρόσθεσε. «Η διακοπή των εχθροπραξιών θα είναι ένα φτύσιμο στο πρόσωπο των απαχθέντων που περνούν μια κόλαση κάθε μέρα, όταν ο μόνος τρόπος για να τους σωθούν είναι μόνο η άσκηση πίεσης στη Χαμάς», συμπλήρωσε.

Ο ακροδεξιός εταίρος του Νετανιάχου, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σχολίασε στο X: «Η διαταγή του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να έχει μόνο μία απάντηση – την κατάληψη της Ράφα, την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και τη συντριβή της Χαμάς, μέχρι να επιτευχθεί πλήρης νίκη στον πόλεμο».

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ καταδίκασε την απόφαση και δήλωσε ότι η αποτυχία του Δικαστηρίου να συνδέσει την απαίτησή του για τερματισμό των συγκρούσεων με την απαίτηση να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι είναι «μια ηθική κατάρρευση και μια ηθική καταστροφή».

Πολιτικές πηγές ανέφεραν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ δεν θα απαντήσει στην απόφαση του δικαστηρίου, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά.

Ήδη διεξάγει συνομιλίες κάτω από το τραπέζι με τις ΗΠΑ για να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η Χαμάς χαιρετίζει την απόφαση αλλά σημειώνει ότι θέλει διαταγή παύσης των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη τη Γάζα, τονίζοντας ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να διαπράττει «σφαγές» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο, η Χαμάς είπε ότι αναμένει από το δικαστήριο να εκδώσει εντολή για το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις σε όλο τον πολιορκημένο θύλακα, όχι μόνο στη Ράφα.

«Αυτό που συμβαίνει στη Τζαμπάλια και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο από αυτό που συμβαίνει στη Ράφα», σημειώνει στην ανακοίνωση της η παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να πιέσουν την κατοχή να συμμορφωθεί αμέσως με αυτή την απόφαση και να προχωρήσει σοβαρά και ειλικρινά στη μετάφραση όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αναγκάζουν τον σιωνιστικό στρατό κατοχής να σταματήσει τη γενοκτονία που διαπράττει κατά του λαού μας. περισσότερο από επτά μήνες».

Νωρίτερα η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής προεδρίας Nabil Abu Rudeina στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ενδιαφέρον έχει η νέα τοποθέτηση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.  Σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης διεθνών θεσμών κράτους δικαίου ή του Ισραήλ.

«Ποια θα είναι η απάντηση στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας. Θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της υποστήριξής μας στους διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή της υποστήριξής μας στο Ισραήλ», είπε, σύμφωνα με το Reuters, σε εκδήλωση στη Φλωρεντία.

Η Νότια Αφρική καλωσόρισε επίσης την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης και προέτρεψε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να την υποστηρίξουν.

«Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ ισχυρότερο, όσον αφορά τη διατύπωση, ένα σύνολο προσωρινών μέτρων, μια πολύ σαφή έκκληση για παύση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Πάντορ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SABC.

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ κάλεσε σε άμεση εφαρμογή της απόφασης. «Η βία και ο ανθρώπινος πόνος στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν. Ζητάμε κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και διαπραγματεύσεις για δύο κράτη», δήλωσε μέσω ανάρτησης στο X.

Το Συμβούλιο Αμερικανικών Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) σε ανακοίνωσή του «επικρότησε» τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης. «Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι μόνη και συνεχίζει να προσφέρει πλήρη υποστήριξη για τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, η διεθνής κοινότητα πιέζει όλο και περισσότερο ενάντια στη σφαγή, την εξαναγκαστική πείνα και την εθνοκάθαρση που επιφέρει η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει «η διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα», όπως δήλωσε η Balkees Jarrah από την οργάνωση διεθνών δικαιωμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η αγωγή της Νότιας Αφρικής

Το δικαστήριο δεν ζήτησε πλήρη κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη Γάζα, όπως είχε ζητήσει η Νότια Αφρική σε ακροάσεις την περασμένη εβδομάδα.

Το αίτημα για κατάπαυση του πυρός είναι μέρος μιας υπόθεσης που κατατέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους από τη Νότια Αφρική και κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε γενοκτονία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Η υπόθεση θα πάρει χρόνια για να επιλυθεί, αλλά η Νότια Αφρική θέλει προσωρινές εντολές για την προστασία των Παλαιστινίων όσο συνεχίζεται η νομική διαμάχη.

Σε δημόσιες ακροάσεις την περασμένη εβδομάδα στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στην Ολλανδία, Vusimuzi Madonsela, προέτρεψε την ομάδα των 15 διεθνών δικαστών να διατάξει το Ισραήλ να «αποσυρθεί πλήρως και άνευ όρων» από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το δικαστήριο έχει ήδη διαπιστώσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ αποτελούν «πραγματικό και άμεσο κίνδυνο» για τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα.

Η επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 35.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ενώ έχει ισοπεδώσει μεγάλο τμήμα της Γάζας, ειδικά στο βόρειο αλλά και το κεντρικό κομμάτι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το Διεθνές Δικαστήριο διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας