Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
30.8° 28.2°
3 BF
40%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.7° 24.8°
1 BF
63%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 28.8°
2 BF
55%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 27.1°
0 BF
48%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.5° 28.5°
4 BF
56%
Βέροια
Αίθριος καιρός
26°C
26.5° 25.7°
1 BF
66%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
64%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
31°C
31.1° 31.1°
1 BF
40%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 28.3°
2 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.5°
1 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
25.5° 25.5°
3 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.8°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
3 BF
64%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.4°
1 BF
47%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 25.1°
2 BF
41%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 25.4°
3 BF
75%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 28.4°
2 BF
25%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 27.7°
1 BF
48%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
27.2° 26.4°
2 BF
72%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
22°C
22.2° 22.2°
1 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
Γάζα, πείνα
AP Photo/Fatima Shbair

Θέμα χρόνου ο λιμός στη Γάζα - Μπορέλ: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο

«Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο λιμός έρχεται», προειδοποιεί ο FAO. Σχεδόν όλα τα νοικοκυριά παραλείπουν γεύματα καθημερινά και οι ενήλικες μειώνουν τα γεύματά τους, ώστε τα παιδιά να μπορούν να έχουν φαγητό.

Κλιμακώνονται οι εκκλήσεις διεθνών οργανισμών για την κατάσταση την οποία βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, απόρροια της πολεμικής στρατηγικής που ακολουθεί ο ισραηλινός στρατός. 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) χτύπησε σήμερα συναγερμό για την ταχεία επιδείνωση της κρίσης πείνας, όπου ο λιμός αναμένεται να σημειωθεί οποιαδήποτε στιγμή από τώρα έως τον Μάιο στις βόρειες επαρχίες, όπου βρίσκονται 300.000 άνθρωποι. Η υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο μελλοντικού λιμού στο χειρότερο σενάριο, εάν οι εχθροπραξίες δεν σταματήσουν και εάν η ανθρωπιστική βοήθεια σε κλίμακα δεν φτάσει σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ (και συγκεκριμένα, του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας, IPC), ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατάσταση «καταστροφικής πείνας» σε ολόκληρη της Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί σε 1,1 εκατομμύριο – δηλαδή στον μισό πληθυσμό του θύλακα. «Ο λιμός προβλέπεται και επίκειται στη βόρεια Γάζα και το Κυβερνείο της Γάζας και αναμένεται να εκδηλωθεί από τα μέσα Μαρτίου 2024 μέχρι τον Μάιο του 2024», αναφέρεται στην έκθεση. 

Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη ανάλυση του IPC που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί κατά 79% όσον αφορά τους ανθρώπους που διολίσθησαν σε καταστροφικά επίπεδα πείνας το τρέχον διάστημα και κατά 92% σε αυτούς που υπολογίζονται ότι θα φτάσουν σε αυτήν την κατάσταση στο προσεχές διάστημα. 

«Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο λιμός έρχεται» προειδοποίησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO Μπερθ Μπέτσντολ. «Είναι πιθανό να συμβαίνει ήδη στον βορρά, όμως δεν είμαστε σε θέση να το επαληθεύσουμε» γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές, δήλωσε επίσης. 

Η αξιωματούχος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η έκθεση «επικυρώνει αυτό που όλοι φοβόμασταν: μια βαθύτερη και ταχεία επιδείνωση της κατάστασης επισιτιστικής ασφάλειας στη Γάζα. Ο μισός πληθυσμός αντιμετωπίζει καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Αυτό φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ πριν. Τον Δεκέμβριο, η προηγούμενη έκθεση της IPC σηματοδότησε ότι ο λιμός ήταν πιθανός. Εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής πρόσβασης, ο λιμός είναι επικείμενος. Θα μπορούσε ήδη να συμβαίνει. Απαιτείται άμεση πρόσβαση για να διευκολυνθεί η παροχή επείγουσας και κρίσιμης βοήθειας σε κλίμακα».

«Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας, η κατάσταση προκαλεί ύψιστη ανησυχία», τόνισε από την πλευρά του ο Ρέιν Πόλσεν, διευθυντής έκτακτης ανάγκης και ανθεκτικότητας στον FAO, προσθέτοντας πως απαιτείται άμεση πρόσβαση για να διευκολυνθεί η παροχή επείγουσας και κρίσιμης βοήθειας, προκειμένου να αποφευχθεί μια πλήρης καταστροφή.

► Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του γραφείου αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί, είπε ότι η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας είναι «τεχνητή». Η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί και να αναστραφεί εάν υπάρξει πολιτική βούληση και η Γάζα θα μπορούσε να «πλημμυρίσει» με τρόφιμα, μέσω των μεθοριακών διαβάσεων, είπε ο Λαζαρινί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

Η δραματική κατάσταση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IPC, σχεδόν όλα τα νοικοκυριά παραλείπουν γεύματα καθημερινά και οι ενήλικες μειώνουν τα γεύματά τους ώστε τα παιδιά να μπορούν να έχουν φαγητό. Στις βόρειες επαρχίες, σχεδόν στα δύο τρίτα των νοικοκυριών, οι άνθρωποι περνούν ολόκληρες μέρες και νύχτες χωρίς φαγητό (τουλάχιστον 10 φορές μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες). Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι στις βόρειες επαρχίες υποσιτίζεται ένα στα τρία παιδιά κάτω των δύο ετών.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών έχει σταματήσει τις προμήθειες νερού, τροφίμων και καυσίμων, προκαλώντας την κατάρρευση όλων των τομέων που σχετίζονται με τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής λαχανικών, της κτηνοτροφίας και της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Περίπου το 60 -70% των ζώων που παράγουν κρέας και γαλακτοκομικά στη Γάζα είτε θανατώθηκαν είτε σφαγιάστηκαν πρόωρα για να καλύψουν τις τρομερές ανάγκες σε τρόφιμα που προκύπτουν από τη σύγκρουση.

Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται με το σταγονόμετρο στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, 2.874 φορτηγά εισήλθαν τον Φεβρουάριο στον θύλακα, δηλαδή μόνο το 20% της καθημερινής βοήθειας που λάμβανε η Λωρίδα της Γάζας πριν από τις 7 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, υπάρχει μία μικρή ευκαιρία για την αποτροπή του λιμού. Για να γίνει αυτό «χρειαζόμαστε άμεση και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στον βορρά. Αν περιμένουμε να κηρυχθεί λιμός, θα είναι πολύ αργά, χιλιάδες ακόμη άνθρωποι θα έχουν πεθάνει», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Σίντι ΜακΚέιν. «Μία άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε την είσοδο επαρκών τροφίμων, φαρμάκων και πόσιμου νερού» στις περιοχές που απειλούνται από τον λιμό, λέει η Μπερτ Μπέκντολ, αλλά η παύση των εχθροπραξιών «δεν φαίνεται πιθανή τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες διατροφής, απαιτείται η είσοδος στην Γάζα «τουλάχιστον 300 φορτηγών ημερησίως», κυρίως στον βορρά, όπου μόνο εννέα φάλαγγες έχουν εισέλθει από την αρχή του έτους. Τα τελευταία 18 φορτηγά παρέδωσαν επισιτιστική βοήθεια χθες το βράδυ στην πόλη της Γάζας.

Σε μία προσπάθεια αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν πραγματοποιηθεί ρίψεις από αέρος, ενώ η διεθνής κοινότητα καταβάλλει προσπάθεια μεταφοράς βοήθειας δια θαλάσσης. Όμως, ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο δεν αλλάζει τα δεδομένα, σύμφωνα με την Μπερτ Μπέκντολ. Τόσο οι από αέρος ρίψεις, όσο και οι δια θαλάσσης μεταφορές «έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν πανάκεια».

Ο FAO έχει επανειλημμένως ζητήσει επείγοντα μέτρα για τη διάσωση του πληθυσμού της Γάζας. Τον Νοέμβριο, ο Γενικός Διευθυντής QU Dongyu ζήτησε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να ανακουφιστεί ο πόνος των πολιτών και να διευκολυνθεί η παροχή επείγουσας βοήθειας. Τον Μάρτιο, υπήρξε εκ νέου προειδοποίηση, όπου τονίστηκε ότι η ειρήνη αποτελεί την προϋπόθεση για την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και ότι το δικαίωμα στην τροφή είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Επίσης, ο FAO ανησυχεί βαθιά για τις σημαντικές απώλειες ζώων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιβίωση των οικογενειών στη Γάζα. Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, η δυνατότητα να έχουν ζώα οι οικογένειες τους προσφέρει φαγητό, πηγές πρωτεΐνης και γάλακτος: που είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τα παιδιά.

Μπορέλ: Το Ισραήλ προκαλεί λιμό στη Γάζα

Το κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, «Στη Γάζα δεν βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα του λιμού, είμαστε σε κατάσταση λιμού, που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο Μπορέλ στην έναρξη συνόδου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Η λιμοκτονία χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο. Το Ισραήλ προκαλεί λιμό», τόνισε.

Την παραπάνω κατηγορία έσπευσε να απορρίψει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, προτρέποντας τον Μπορέλ «να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ και να αναγνωρίσει το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα απέναντι στα εγκλήματα της Χαμάς». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Κατζ ανέφερε ότι το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «από ξηράς, αέρος και θαλάσσης» αλλά η διανομή αυτής της βοήθειας «διαταράχθηκε βίαια» από τους μαχητές της Χαμάς σε «συνεργασία» με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA.

► Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησαν την κατάσταση στη Ράφα και τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Το τηλεφώνημα ήταν το πρώτο ανάμεσά στους δύο άνδρες από τις 15 Φεβρουαρίου, με τις ΗΠΑ να φέρεται πως επικρίνουν τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα από τον Νετανιάχου.

Από τις σημαντικές ειδήσεις της ημέρας: 

⇒ Ακόμα μία δολοφονική επίθεση (με νεκρούς και τραυματίες) έλαβε χώρα νωρίτερα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Γάζα, όπου έχουν παγιδευτεί περίπου 30.000 άνθρωποι: τραυματίες, εκτοπισμένοι, γιατροί και ιατρικό προσωπικό. 

Τουλάχιστον 31.726 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 73.792 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε σημερινή ανακοίνωση. Τις τελευταίες 24 ώρες, 81 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 116 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο.

⇒ Διακόσιοι πενήντα Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη, στις 27 Οκτωβρίου, της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης που πραγματοποιεί το Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

⇒ Το Ισραήλ θα αποστείλει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ για συνομιλίες μέσω μεσολαβητών με τη Χαμάς που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν μια ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα, στο πλαίσιο της οποίας οι Παλαιστίνιοι μαχητές θα απελευθερώσουν 40 ομήρους, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θέμα χρόνου ο λιμός στη Γάζα - Μπορέλ: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας