Την κατασκευή προσωρινού λιμένα στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να επιτραπεί η παράδοση μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας διά θαλάσσης στον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η δήλωση αυτή έρχεται τη στιγμή που ο άμαχος πληθυσμός των Παλαιστινίων λιμοκτονεί έπειτα από πέντε μήνες πολέμου και πολιορκίας, ενώ οι ελπίδες για άμεση συμφωνία ανακωχής ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς μοιάζουν να σβήνουν.
Ωστόσο, η είδηση κατασκευής λιμανιού δεν έγινε δεκτή με επευφημίες. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να κατασκευαστεί το προσωρινό λιμάνι που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να μεταφερθεί από εκεί ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα. Παράλληλα, επανέλαβε την έκκλησή του στο Ισραήλ να ανοίξει στο μεταξύ το λιμάνι της Ασντόντ.
«Θα χρειαστεί χρόνος για την κατασκευή του», είπε ο Κάμερον μιλώντας σε βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια για το λιμάνι αυτό. Και πρόσθεσε: «Έτσι, το σημαντικό πράγμα είναι να επιβεβαιώσουν σήμερα οι Ισραηλινοί ότι θα ανοίξουν το λιμάνι της Ασντόντ».
«Τους χρειαζόμαστε για να σταματήσουν τη δολοφονία…»
Όσο για τους ίδιους τους Παλαιστίνιους, αποδοκίμασαν την αμερικανική πρόταση, υποστηρίζοντας πως αποτελεί απλώς μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από τη συνεχή παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας: παρεμπόδιση στην οποία επιδίδεται εδώ και καιρό το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας την ως «διαπραγματευτικό χαρτί» απέναντι στη Χαμάς.
Όπως υπογραμμίζουν οι Παλαιστίνιοι, αυτό που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της Γάζας είναι να σταματήσουν οι ΗΠΑ να παρέχουν όπλα στο Ισραήλ. «Αντί να μας πείτε ότι θα φτιάξετε λιμάνι για να μας βοηθήσετε, σταματήστε να παρέχετε τα όπλα που μας πυροβολούν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Χασάν Μασλάχ, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος από το Χαν Γιουνίς που τώρα έχει βρει καταφύγιο στη Ράφα.
«Όλα αυτά τα αμερικανικά όπλα σκοτώνουν τα παιδιά μας και μας σκοτώνουν όπου κι αν πάμε. Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια από αυτούς. Τους χρειαζόμαστε για να σταματήσουν τη δολοφονία, να σταματήσουν τον θάνατο», πρόσθεσε αφοπλιστικά.
