Έκθεση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) διαπιστώνει ότι η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα οδήγησε σε συρρίκνωση κατά 24% το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και κατέστησε τη Λωρίδα «μη κατοικήσιμη». Παράλληλα, η ανεργία τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 79,3%.
Η έκθεση της UNCTAD αναφέρει επίσης ότι, ακόμη και αν ο πόλεμος τελείωνε τώρα και η Γάζα επέστρεφε στις προηγούμενες τάσεις ανάπτυξης, δηλαδή κατά 0,4% κάθε χρόνο, τα προπολεμικά επίπεδα του ΑΕΠ δεν θα αποκαθίσταντο πριν το 2092, με το κόστος της αποκατάστασης τόσο των κοινωνικών όσο και των οικονομικών συνθηκών της Γάζας στα προ του Οκτωβρίου 2023 επίπεδα, να υπολογίζεται σε δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Το επίπεδο της καταστροφής από την τελευταία ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατέστησε [τη Γάζα] ακατοίκητη», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Νομίζω ότι το κύριο στοιχείο από την έκθεση είναι ότι το επίπεδο καταστροφής που παρατηρούμε στη Γάζα είναι άνευ προηγουμένου. Θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψη στη Γάζα», δήλωσε ο Rami Allazeh, ένας οικονομολόγος που εργάζεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, για λογαριασμό της UNCTAD.
Η έκθεση σημειώνει πάντως ότι η δεινή οικονομική κατάσταση της Γάζας έχει ρίζες πολύ πριν από την τρέχουσα σύγκρουση και πηγάζει από τον 17ετή αποκλεισμό του θύλακα, καθώς και από τα 56 χρόνια ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.
Ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθούν ρεαλιστικά οι οικονομικές ευκαιρίες για τον πληθυσμό της Γάζας, κατά την έκθεση της UNCTAD, είναι η αποκατάσταση του διεθνούς αεροδρομίου της και επίσης η κατασκευή ενός λιμανιού για τον θύλακα.
Κρανίου τόπος η Λωρίδα, στο χείλος
Στη Γάζα οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με τους νεκρούς κάτω των 18 ετών να είναι περισσότεροι από 11.500,όπως υπολογίζουν οι παλαιστινιακές αρχές, ενώ σύμφωνα με τη UNICEF 19.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά.
Ο πληθυσμός της Γάζας «λιμοκτονεί», κατήγγειλε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ, την ώρα που σημαντικές δωρήτριες χώρες αποφάσισαν να αναστείλουν τη βοήθειά τους προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa).
«Είναι ένας πληθυσμός που πεθαίνει από πείνα. Είναι ένας πληθυσμός που ωθείται στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης επειγουσών υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικλ Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται μαζική καταστροφή... Εάν ρωτάτε εάν η καταστροφή μπορεί να επιδεινωθεί, ναι, απολύτως», πρόσθεσε.
Η ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνει με το σταγονόμετρο στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος που τελεί υπό πλήρη ισραηλινή πολιορκία μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
«Ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Γάζας λιγόστεψε συστηματικά και η ποιότητα της διατροφής μειώθηκε. Οι άνθρωποι υποτίθεται δεν επιβιώσουν με επισιτιστική βοήθεια για μήνες και μήνες ή χρόνια», εξήγησε ο Ράιαν.
«Και αν συνδυάσετε την έλλειψη τροφής με τον υπερπληθυσμό, όπως και με το κρύο και την έλλειψη στέγης, έχετε τις τέλειες συνθήκες για να υπάρξει μαζική επιδημία στα παιδιά», πρόσθεσε.
«Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της Γάζας είναι ή νεκροί ή τραυματίες ή φέρονται ως αγνοούμενοι ή φέρονται ως νεκροί», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Ο κίνδυνος της πείνας είναι υψηλός και εντείνεται καθημερινά», δήλωσε καθώς οι επιχειρήσεις βοήθειας στους αμάχους της Unrwa απειλούνται μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ για εμπλοκή 12 εργαζομένων από τους 30.000 περιφερειακούς υπαλλήλους της υπηρεσίας στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Αρκετές δωρήτριες χώρες, εκ των οποίων οι ΗΠΑ, ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους προς την Unrwa. Σύμφωνα με τον Τέντρος, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό στη Γάζα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορήθηκε από την Ισραηλινή πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη για «συμπαιγνία» με τη Χαμάς, δηλώνοντας ότι ο ΠΟΥ είχε «επιλέξει να αγνοεί» αποδείξεις που έδειχναν, σύμφωνα με το Ισραήλ, ότι το ισλαμιστικό κίνημα είχε χρησιμοποιήσει τα νοσοκομεία για να πραγματοποιεί επιθέσεις, να κρύβει υπόγειες σήραγγες και όπλα.
Ο ΠΟΥ απέρριψε για ακόμη μία φορά τις κατηγορίες αυτές. «Η κατηγορία της συμπαιγνίας (...) είναι πραγματικά ανεύθυνη, γιατί θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους υπαλλήλους μας. Όμως θα ήθελα να διαβεβαιώσω την πρεσβευτή ότι δεν υπάρχει συμπαιγνία και ότι ο ΠΟΥ αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία. Είμαστε αμερόληπτοι και κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Στο ίδιο πνεύμα και οι διαπιστώσεις του επικεφαλής της αποστολής αρωγής του ΟΗΕ στη Γάζα, κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκάλεσε η Αλγερία.
Όπως είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι ή άρρωστοι ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία στη Γάζα και για τους οποίους θα πρέπει να διευκολυνθούν άμεσα οι ιατρικές εκκενώσεις. «Αυτές οι εκκενώσεις είναι σύμφωνες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ενθαρρύνει ρυθμίσεις για την εκκένωση τραυματιών και ασθενών, ατόμων με αναπηρία, μεγαλύτερα παιδιά και εγκύους», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θέλω επίσης να τονίσω ότι σε όποιον εκτοπιστεί από τη Γάζα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα οικειοθελούς επιστροφής, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο».
Ο Γκρίφιθς επεσήμανε ακόμη την επιμονή του Ισραήλ να μην επιτρέπει την είσοδο στη Γάζα πολύ απαραίτητων ειδών επιβίωσης «για λόγους που, τουλάχιστον για εμάς, είναι ασαφείς και ασυνεπείς».
Κατά την ίδια ενημέρωση, επιβεβαιώθηκε ότι μόλις 14 από τα 36 νοσοκομεία είναι λειτουργικά και αυτά εν μέρει, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και προμηθειών, ενώ οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην περιοχή των νοσοκομείων Nasser και al-Amal στη Χαν Γιουνίς.
Περιγράφοντας τις συνθήκες στον σχεδόν ολοσχερώς ισοπεδωμένο παλαιστινιακό θύλακα, είπε ότι «οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν τις αυτοσχέδιες σκηνές, αναγκάζοντας παιδιά, γονείς και ηλικιωμένους να κοιμούνται στη λάσπη. Το καθαρό νερό είναι σχεδόν εντελώς απρόσιτο και με την ελάχιστη πλέον υποστήριξη που μπορούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσφέρουν, οι ασθένειες πληθαίνουν επικίνδυνα «και θα γίνουν, αν δεν έχουν γίνει ήδη, ο κύριος δολοφόνος των Παλαιστινίων της Γάζας».
Οι έντονες μάχες στη Χαν Γιουνίς αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να καταφεύγουν στη Ράφα, που ήδη φιλοξενεί πάνω από το ήμισυ των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, προκαλώντας ασφυκτικές καταστάσεις.
Σε όλη τη Γάζα, περισσότερο από το 60% των κατοικιών έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, με τους υπολογισμούς να φέρουν το 75% του συνολικού πληθυσμού να έχει εκτοπιστεί και οι συνθήκες διαβίωσής τους να χειροτερεύουν κάθε μέρα. Ο επικεφαλής της αποστολής αρωγής του ΟΗΕ στην περιοχή εκτίμησε ακόμη ότι ο ισραηλινός στόχος, ο πλήρης δηλαδή εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την περιοχή θα επιτευχθεί, καθώς η περαιτέρω εξάπλωση των εχθροπραξιών προς τον νότο μαζί με την αυξανόμενη στέρηση και την απόγνωση των ανθρώπων αναμένεται να αυξήσει την πίεση για μαζική μετακίνηση σε άλλες χώρες, τη λεγόμενη διάχυση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας