Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.6° 27.4°
3 BF
31%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.1° 26.4°
4 BF
32%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
27.7° 24.9°
4 BF
56%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
41%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
4 BF
68%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.5° 26.0°
0 BF
37%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.9° 22.4°
3 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 27.4°
3 BF
32%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
28.3° 25.8°
5 BF
41%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.9° 19.0°
3 BF
72%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.4° 25.8°
3 BF
38%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.7° 24.7°
3 BF
47%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
57%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
0 BF
23%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 27.5°
3 BF
25%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.8° 24.3°
6 BF
62%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.2° 28.4°
4 BF
16%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.3° 22.1°
3 BF
74%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.2° 26.7°
3 BF
44%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
21°C
21.0° 21.0°
4 BF
45%
ΜΕΝΟΥ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Από την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες την περίοδο της πανδημίας | AP Photo/Adel Hana

Κόβουν το οξυγόνο στους Παλαιστίνιους με το «μπλόκο» στην UNRWA

Ποιο είναι το έργο της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες • Η ιστορία πίσω από τις καταγγελίες εναντίον της • Τι ζητάει το Ισραήλ και ο ρόλος των ΗΠΑ

Με όχημα τις καταγγελίες εναντίον εργαζομένων της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του στη Δύση σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό για τους λιμοκτονούντες αμάχους της Λωρίδας της Γάζας. Με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, δυτικές χώρες η μία μετά την άλλη αναστέλλουν ή διακόπτουν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία που από το 1949, τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο και την ίδρυση του ισραηλινού κράτους παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες «εν αναμονή μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την κατάστασή τους».

Από την Παρασκευή, που βγήκε η ιστορική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που ζητά από το Ισραήλ να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι εργαζόμενοι στην UNRWA μετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ιταλία, Βρετανία, Φινλανδία, αλλά και η Ολλανδία, υιοθετώντας τις καταγγελίες του Ισραήλ, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση σε μια οργάνωση, το έργο της οποίας είναι κρίσιμο για την επιβίωση, την εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Παλαιστίνιων προσφύγων για περισσότερα από 75 χρόνια.

Στον αντίποδα, η Ιρλανδία δηλώνει ότι δεν θα διακόψει τη χρηματοδότηση και ότι έχει εμπιστοσύνη στην έρευνα του ΟΗΕ για τις καταγγελίες, τονίζοντας το σημαντικό έργο της υπηρεσίας.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελίες και ότι ανέστειλε την ιδιότητα 12 εργαζομένων στην UNRWA, ωστόσο αυτό φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετό. Το Ισραήλ -στις επιχειρήσεις του οποίου εναντίον της Χαμάς έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 εργαζόμενοι της υπηρεσίας- επιμένει σε όλους τους τόνους ότι η UNRWA δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε θέση στη Λωρίδα της Γάζας, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, και μάλιστα ζήτησε να διακοπεί πλήρως η χρηματοδότηση στην υπηρεσία, από όλες τις χώρες. Οι πέντε βασικοί χορηγοί της υπηρεσίας του ΟΗΕ είναι κατά σειρά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σουηδία και η Νορβηγία, ενώ μικρότερη, αλλά όχι αμελητέα συνεισφορά έχουν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία και η Ελβετία.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Ίσραελ Κατς, δήλωσε ότι η UNRWA πρέπει «να αντικατασταθεί με υπηρεσίες αφιερωμένες στην πραγματική ειρήνη και την ανάπτυξη» και κάλεσε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτών που σταμάτησαν τη χρηματοδότησή της.

Λίγες ώρες αργότερα, η UNRWA ανακοίνωσε νέα καμπάνια, ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών όλου του κόσμου για να συγκεντρωθούν χρήματα για τους αμάχους στην Παλαιστίνη.

«Η καταστροφή στη #Γάζα είναι παντού. Πολλοί άνθρωποι επιβιώνουν στους δρόμους επειδή έχουν χάσει το σπίτι τους και δεν έχουν πού να πάνε. Δεν έχουν πόρους και χρειάζονται βοήθεια», επισημαίνει στο μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι η UNRWA

H UNRWA χρηματοδοτείται σχεδόν καθολικά από τις προσφορές των κρατών. Iδρύθηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου 1949 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο που ξέσπασε αμέσως με την ίδρυση του Ισραήλ, τον Μάιο 1948.

Αποστολή της ήταν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί στην ζώνη επιχειρήσεων της υπηρεσίας, «εν αναμονή μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την κατάστασή τους».

AP Photo/Hassan Eslaiah, File

Εξαιτίας της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή διέφυγαν από εκεί από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 1948, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Οι άνθρωποι αυτοί, και οι απόγονοί τους, έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα και η UNRWA είναι ο εγγυητής αυτού του διεθνούς καθεστώτος, εργαζόμενη στα παλαιστινιακά εδάφη, στον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία, όπου βρίσκονται Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Τα περίπου 5,9 εκατομμύρια Παλαιστινίων που είναι καταγεγραμμένοι στην UNRWA, μπορούν να επωφελούνται υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υποδομές καταυλισμών, η μικροτραπεζική και η επείγουσα βοήθεια, ακόμη και σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 540.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία της. Η υπηρεσία διαχειρίζεται περίπου 60 προσφυγικούς καταυλισμούς, εκ των οποίων οι 19 βρίσκονται στη Δυτική Όχθη. 

Το 2022, οι πόροι της που προέρχονταν από τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών και από τις συμβολές άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ ανέρχονταν σε 44,6 εκατομμύρια δολάρια.

Στη Λωρίδα της Γάζας, έναν θύλακα έκτασης όση η Άνδρος με 2,4 εκατ. κατοίκους, η ανθρωπιστική κρίση ήταν σοβαρή ακόμη και πριν από τον πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ από τον Αύγουστο, το 63% των κατοίκων υπέφερε από διατροφική ανασφάλεια και ήταν εξαρτημένο από τη διεθνή βοήθεια, ενώ περισσότερο του 80% ταυ πληθυσμού βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς που υπάρχουν στη Γάζα, ζουν 1,7 εκατ. πρόσφυγες. Από τις 30.000 εργαζόμενους της UNRWA, οι 13.000 δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου υπάρχουν 300 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ

Το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες -και ακόμη περισσότερο μετά την έναρξη του πολέμου ενάντια στη Χαμάς- ισχυρίζεται ότι η UNRWA ευθύνεται για τη διαιώνιση της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης, διότι υποστηρίζει ότι «συντηρεί την ιδέα ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στη γη τους». 

Το 2018, οι ΗΠΑ, ο βασικός χρηματοδότης της υπηρεσίας, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, διέκοψαν την ετήσια οικονομική βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς την UNRWA, γεγονός που χαιρέτισε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Τον Μάιο 2019, επίσης, ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή ζήτησε τη διάλυση της υπηρεσίας με το επιχείρημα ότι έχει αποτύχει στην αποστολή της. Η Ουάσινγκτον επανέλαβε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ το 2021 μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ χορηγούν ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ύψους άνω των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η UNRWA, απαντώντας στους ισραηλινούς ισχυρισμούς τονίζει ότι δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για το αδιέξοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κόβουν το οξυγόνο στους Παλαιστίνιους με το «μπλόκο» στην UNRWA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας