Το βράδυ της Πέμπτης ο Βρετανός πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να ενημερώσει τους υπουργούς του για πιθανές βρετανικές και αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών Χούθι. Μάλιστα, ο Ρίσι Σούνακ ενημέρωσε μεταξύ άλλων και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ «για πιθανή στρατιωτική δράση», όπως επισημαίνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα, ο Σούνακ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ συζήτησαν για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιθέσεις αυτές στην παγκόσμια ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ. Το παγκόσμιο εμπόριο μάλιστα μειώθηκε κατά 1,3% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς οι επιθέσεις μαχητών κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε μείωση των όγκων φορτίων που μεταφέρονται σε αυτή την περιοχή, όπως ανέφερε σήμερα γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο. Ναυτιλιακοί κολοσσοί, όπως η Maersk και η Hapag-Lloyd, στέλνουν τα καράβια τους σε μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο δαπανηρά ταξίδια, περνώντας από το Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για την υπεράσπιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα».
Μια έκτακτη συνεδρίαση της Cobra λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, ακολουθούμενη από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφεραν οι Times.
Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να σταματήσουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, δηλώνοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ συγκρότησαν τον Δεκέμβριο έναν διεθνή συνασπισμό (COBRA) για την προστασία της θαλάσσιας κυκλοφορίας από τις επιθέσεις των Χούθι, σε αυτήν τη στρατηγικής σημασίας περιοχή, απ’ όπου διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Στον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας απαίτησε την Τετάρτη να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υεμενιτών ανταρτών.
Και σήμερα πάντως, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, οι Χούθι εκτόξευσαν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο στις διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες στον Κόλπο του Άντεν, αλλά η επίθεση αυτή δεν προκάλεσε τραυματισμούς ή ζημιές. Ο πύραυλος εθεάθη από εμπορικό πλοίο να πέφτει στη θάλασσα, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η 27η επίθεση κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας που πραγματοποιούν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι, από την 19η Νοεμβρίου.
