Αθήνα, 9°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
9°C
9.8° 6.3°
2 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
3°C
5.1° 1.9°
0 BF
84%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 8.7°
3 BF
60%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
-1°C
-1.1° -1.1°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
-2°C
-2.1° -2.1°
0 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
3°C
4.0° 1.2°
0 BF
84%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
0°C
0.4° -1.3°
2 BF
75%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
6°C
6.4° 6.4°
2 BF
65%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.8° 9.8°
2 BF
87%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
7°C
7.1° 7.1°
3 BF
81%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 12.7°
5 BF
67%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
7°C
7.3° 7.3°
3 BF
66%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
10°C
9.8° 9.8°
2 BF
55%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
3°C
2.9° 2.9°
0 BF
92%
Λαμία
Αίθριος καιρός
4°C
4.5° 2.5°
1 BF
95%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
13°C
14.8° 12.7°
3 BF
68%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
8°C
9.2° 7.5°
2 BF
81%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
6°C
6.0° 6.0°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
2°C
2.0° 2.0°
1 BF
83%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
-1°C
-0.9° -0.9°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
gaza-nekroi
AP Photo/Fatima Shbair

Η Νότια Αφρική προσέφυγε στη Χάγη κατά του Ισραήλ

Στην προσφυγή της κατηγορεί το ισραηλινό κράτος για γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Τη στιγμή που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, βομβαρδίζοντας και εκτοπίζοντας άμαχο πληθυσμό –που λιμοκτονεί και μαστίζεται από επιδημίες– η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι το όργανο του ΟΗΕ που επιλύει τις διαμάχες μεταξύ των κρατών. Οι αποφάσεις του δεν επιδέχονται έφεσης, όμως δεν διαθέτει και κανένα μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΔ, η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδίδεται σε «πράξεις γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα». Στην καταγγελία της η Νότια Αφρική δηλώνει ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ προσλαμβάνουν γενοκτόνο χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνοδεύονται από τη συγκεκριμένη πρόθεση (…) καταστροφής των Παλαιστίνιων της Γάζας, ως μέρους της ευρύτερης εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας των Παλαιστινίων», αναφέρει η ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Με τη συμπεριφορά του –μέσω των οργάνων και των παραγόντων του και των άλλων προσώπων και οντοτήτων που δρουν βάσει των οδηγιών του ή υπό τη διεύθυνση, τον έλεγχο ή την επιρροή του– απέναντι στους Παλαιστίνιους της Γάζας, το Ισραήλ αμελεί τις υποχρεώσεις που έχει επωμιστεί με τη Σύμβαση κατά της γενοκτονίας», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Η καταγγελία κατατέθηκε την Παρασκευή, κατά την 84η ημέρα του πολέμου που ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Τότε σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ 250 απήχθησαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας όπου κρατούνται μέχρι και σήμερα οι 129 από αυτούς.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε ότι θα καταστρέψει τη Χαμάς και σφυροκοπά τον ισραηλινό θύλακα τον οποίο ελέγχει η οργάνωση από το 2007. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 21.507 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γυναίκες και παιδιά. Από τα 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, το 85% αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του και να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο στον νότο.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε αμέσως την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο ΔΔ, χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη συκοφαντία του αίματος, χωρίς καμία νομική αξία και διαβεβαιώνοντας ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα. «Η Νότια Αφρική συνεργάζεται με μια τρομοκρατική οργάνωση που ζητά την καταστροφή του Ισραήλ. Ο λαός της Γάζας δεν είναι εχθρός του Ισραήλ, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια να περιορίσει την πρόκληση βλάβης σε αμάχους», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Καταγγέλλουν βασανιστήρια

Στο μεταξύ, τρεις Παλαιστίνιοι αδελφοί, που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι και οι συγκρατούμενοι τους ξυλοκοπήθηκαν, τους έγδυσαν αφήνοντάς τους με τα εσώρουχα, τους έκαψαν με τσιγάρα και υπέστησαν και άλλου είδους κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Ο Σόμπχι Γιασίν και οι αδελφοί του Σάντι και Ιμπραχίμ είναι μεταξύ των δεκάδων Παλαιστινίων που βρήκαν καταφύγιο σε ένα σχολείο στη Ράφα, στη νότια Γάζα. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις αφηγήσεις τους, οι οποίες όμως συνάδουν με τις περιγραφές που έχουν δώσει περισσότεροι από 20 πρώην κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν μιλήσει ανώνυμα για την κακομεταχείριση που υπέστησαν από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) στη γραπτή απάντησή του ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός ενεργεί με στόχο «να διαλύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς» και να διασώσει τους ομήρους που κρατούνται από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση. Οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο και συχνά απαιτείται να παραδώσουν τα ρούχα τους για να διασφαλιστεί ότι δεν φέρουν επάνω τους όπλα ή εκρηκτικά, πρόσθεσε.

Οι αδελφοί Γιασίν είπαν ότι τους πήραν από τα σπίτια τους, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τους χώρισαν από τις οικογένειές τους και τους κράτησαν επί δύο εβδομάδες σε άγνωστες τοποθεσίες, όπως σε ένα στρατώνα. Ο Σόμπχι είπε ότι ο ίδιος και οι αδελφοί του κρατήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε την περιοχή όπου ζούσαν και εργάζονταν ως εργάτες, στη συνοικία Ζεϊτούν, στην πόλη της Γάζας. Υποστήριξε ότι τέσσερα άτομα τον ξυλοκόπησαν επειδή δεν μπορούσε να σκαρφαλώσει σε ένα φορτηγό καθώς είχε τραυματιστεί στο πόδι, πριν από τη σύλληψή του. Τον μετέφεραν στη συνέχεια σε έναν ανοιχτό χώρο όπου οι άνθρωποι που τους είχαν συλλάβει «κάπνιζαν και έσβηναν τα τσιγάρα στην πλάτη μας, μας έριχναν άμμο και νερό, ουρούσαν επάνω μας».

Οι αδελφοί του, Σάντι και Ιμπραχίμ, ανέφεραν παρόμοια κακομεταχείριση από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Είπαν ότι ο ισραηλινός στρατός δεν τους κατηγόρησε συγκεκριμένα για κάτι. Τους συνέλαβαν όλους μαζί και μετά τους χώρισαν. Ο Σάντι είπε ότι τον έβαλαν, μαζί με άλλους κρατουμένους, σε ένα φορτηγό με σκουπίδια. «Μας χτυπούσαν, όποιον ύψωνε τη φωνή του μετά τον ξυλοδαρμό τον χτυπούσαν ξανά. Μας έψαξαν, πήραν τις ταυτότητες, τα χρήματα και τα τηλέφωνά μας», είπε, μέσα στη σκηνή όπου φιλοξενείται μαζί με άλλους 20 άνδρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων φορούσαν γκρίζες φόρμες που τους έδωσε ο ισραηλινός στρατός. Κάποιοι έδειχναν πληγές στους καρπούς τους, στα σημεία όπου τους είχαν δέσει τα χέρια. Ένας έδειξε μώλωπες και μια κατακόκκινη πληγή στην πλάτη του.

Ο τρίτος αδελφός, ο Γιασίν, περιέγραψε πώς του έδεσαν τα χέρια και τα μάτια και τον οδήγησαν στην ανάκριση. «Δεν μας άφηναν να κοιμηθούμε. Στεκόμαστε όρθιοι επί ώρες, σαν τιμωρία», είπε. Υποστήριξε επίσης ότι τους προσέβαλαν και δεν τους επέτρεπαν να μιλούν μεταξύ τους ή να προσεύχονται. «Τότε έρχονταν πέντε στρατιώτες και σε χτυπούσαν εναλλάξ στο κεφάλι και το σώμα», είπε, σηκώνοντας τα μανίκια του για να δείξει στα σημάδια από το δέσιμο στους καρπούς του.

Ο ισραηλινός στρατός τους άφησε ξεχωριστά στη μεθοριακή διάβαση Κερέμ Σαλόμ. Από εκεί περπάτησαν αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουν στη Ράφα, όπου ξαναβρήκαν ο ένας τον άλλον, ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί και σήμερα ζουν σε υπερπλήρη κτίρια ή σε σκηνές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Νότια Αφρική προσέφυγε στη Χάγη κατά του Ισραήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας