Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μετά από μια εβδομάδα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και καθυστερήσεων το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ένα πετσοκομμένο ψήφισμα με μηδενικές αναφορές σε κατάπαυση πυρός και προβλέψεις μόνο για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ισραηλινή απάντηση στις διπλωματικές εξελίξεις ήταν αιματηρή, καθώς το Τελ Αβίβ εντείνει τα αεροπορικά του χτυπήματα τις τελευταίες ώρες με τα νότια της Γάζας και κυρίως προσφυγικούς καταυλισμούς να μπαίνουν στο στόχαστρο.

Ακόμη περισσότερα κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν με αποτέλεσμα πολλοί Παλαιστίνιοι να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, κατευθυνόμενοι κυρίως προς το Ντιρ Αλ Μπαλέ στη κεντρική Γάζα, όμως και αυτή η περιοχή δέχθηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς και χτυπήματα από πυροβολικό.

Το ψήφισμα, ο Γκουτέρες και η κριτική

Χθες υιοθετήθηκε το περιβόητο ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη με το αίτημα για σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Νετανιάχου λέγοντας ότι η επιθετική στρατηγική του Ισραήλ δημιουργεί «τεράστια εμπόδια» στη διανομή της βοήθειας. 

Το ψήφισμα, πάντως, βρίσκεται ήδη υπό αυστηρή κριτική με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να το χαρακτηρίζουν επώδυνα αναποτελεσματικό σημειώνοντας ότι «μαζεύτηκε τόσο πολύ που η συμβολή του στις ζωές των πολιτών της Γάζας θα είναι σχεδόν χωρίς νόημα».

Η μεγάλη ΜΚΟ συμπληρώνει ότι «ο τρόπος με τον οποίο πολεμά το Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ προκαλεί μαζικούς θανάτους και βάσανα στους Παλαιστίνιους και δεν συνάδει με τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο». 

Η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αβρίλ Μπενουά, υπογραμμίζει «ο οποιοσδήποτε με συνείδηση συμφωνεί ότι μια τεράστια αύξηση στην ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση. Όλο και περισσότερα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι η εκεχειρία είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή κι όμως το Συμβούλιο απέτυχε να ανταποκριθεί»

Άμεση εκεχειρία ζήτησε μετ επιτάσεως και ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος καλωσόρισε το ψήφισμα για να προσθέσει «η άμεση κατάπαυση πυρός είναι η πιο σημαντική απαίτηση. Η απειλή πείνας, λιμού και η εξάπλωση ασθενειών είναι τεράστια».