Στο κόκκινο η αγωνία για τη Γάζα, «στάχτη στα μάτια» η ισχνή ανθρωπιστική βοήθεια
Θέμα χρόνου η χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού. ⇒ Σφυροκόπημα από αέρος στη Γάζα (και) μετά την απελευθέρωση των δύο ομήρων. ⇒ «Θα πολεμήσουμε μέχρι τη νίκη» λέει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. ⇒ Με χαμηλές προσδοκίες η Σύνοδος για την Ειρήνη στην Αίγυπτο. ⇒ Άνοιξε για λίγες ώρες το πέρασμα της Ράφα για τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. ⇒ Συνεχής ενημέρωση.
Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι η οργάνωση σκόπευε να απελευθερώσει δύο ομήρους για «ανθρωπιστικούς λόγους», αλλά ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να τους δεχτεί.
Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζ ελ-Ντιν αλ-Κάσαμ, δήλωσε σε σύντομη ανακοίνωση ότι η οργάνωση ενημέρωσε το Κατάρ την Παρασκευή για την πρόθεση της Χαμάς να απελευθερώσει τους δύο ομήρους.
Μπάιντεν: Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες στη Γάζα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα τρόφιμα, το νερό, την ιατρική περίθαλψη και άλλες μορφές βοήθειας, χωρίς να παραβιάζεται η βοήθεια από τη Χαμάς.
Αυτό δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, σε ανακοίνωση μετά τη διέλευση της πρώτης (πενιχρής, ωστόσο) αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια από το συνοριακό πέρασμα της Ράφας.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες τις πλευρές για να διατηρήσουμε σε λειτουργία το συνοριακό πέρασμα της Ράφας ώστε να καταστεί δυνατή η συνεχής μεταφορά της βοήθειας που είναι επιβεβλημένη για την ευημερία των πολιτών της Γάζας», είπε επίσης και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να συνεχίσουν να επιτρέπουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό πολιορκία.
«Ήμουν σαφής ήδη από την αρχή της κρίσης αυτής, τόσο στις επίσημες δηλώσεις μου όσο και στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες: η ανθρωπιστική βοήθεια είναι μια καθοριστικής σημασίας και επείγουσα ανάγκη και η μεταφορά της πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Την τελευταία ώρα, εντάθηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ακόμη και στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Αυτή τη φορά, ο βομβαρδισμός έλαβε χώρα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα. Πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με χιλιάδες Παλαιστίνιους.
Μεταξύ των στόχων ήταν ένα εστιατόριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.
Η κατάσταση είναι δραματική, με βίντεο να δείχνουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που προσπαθούν να σβήσουν τις μεγάλες πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τον βομβαρδισμό.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε για τη Γάζα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον ηγέτη της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
Ο Ερντογάν είπε στον Χανίγια για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Άγκυρα για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, για να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για την πιθανή περίθαλψη των τραυματιών στην Τουρκία.
Έκκληση από ΟΗΕ για εκεχειρία και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα μετά τη μεταφορά βοήθειας με το... σταγονόμετρο από μόλις 20 φορτηγά, η οποία έφθασε στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας.
«Απευθύνουμε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία μαζί με την άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα ώστε να επιτραπεί στους φορείς της ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσουν στους πολίτες που χρήζουν ανάγκης, να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Οι ροές της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς και να επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους της Γάζας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους».
Το Ισραήλ λέει ότι ρουκέτες της Χαμάς σκότωσαν αμάχους στη Γάζα
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι η Χαμάς δρα εκτός πολυκατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας και ότι «από την έναρξη των μαχών, 550 αποτυχημένες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ έπεσαν στη Γάζα και σκότωσαν αμάχους».
«Θα αυξήσουμε τις επιθέσεις»
Επίσης ο Χαγκάρι δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός αυξάνει τα χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας ως προετοιμασία για την επόμενη φάση του πολέμου. «Θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα πιο δυναμικά στην περιοχή της πόλης της Γάζας και θα αυξήσουμε τις επιθέσεις», είπε, υποστηρίζοντας ότι «κάθε κτίριο που χτυπάμε στη Γάζα είναι κτίριο από το οποίο επιχειρεί η Χαμάς». Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς επιλέγει αυτή τη δράση «επίτηδες για να καταστρέψουμε κτίρια».
Η διεθνής σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα και τη διερεύνηση τρόπων για την κατάπαυση πυρός και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για το αποτέλεσμά της.
Άλλωστε στη σύνοδο δεν συμμετείχαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Στην ανακοίνωσή της, η αιγυπτιακή προεδρία περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Αίγυπτος ελπίζει πως η διεθνής κοινότητα θα επανεξετάσει τη στρατηγική που ακολούθησε τις τελευταίες δεκαετίες στο παλαιστινιακό ζήτημα προκειμένου να ξεμπλοκάρει μια «πραγματική και σοβαρή» ειρηνευτική διαδικασία.
Χεζμπολάχ: Βρισκόμαστε «στην καρδιά του πολέμου» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Ανώτατος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ ορκίστηκε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει ακριβά την απόφασή του να κάνει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι η οργάνωση «βρίσκεται ήδη στην καρδιά της μάχης».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σεΐχη Ναΐμ Κασέμ, οι συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ έχει έναν ξεκάθαρο σκοπό: «Να αποδυναμώσουμε τον ισραηλινό εχθρό και να τους ενημερώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι».
«Πιστεύετε ότι εάν προσπαθήσετε να συντρίψετε την παλαιστινιακή αντίσταση, άλλες δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή δεν θα δράσουν;» είπε.
Ισραηλινός στρατός: «Ο ορισμός του νόμιμου στόχου έχει αλλάξει»
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ισραηλινού στρατού, ακόμη και ιδιωτικές κατοικίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν «νόμιμος στρατιωτικός στόχος», διότι ο ορισμός του έχει πλέον αλλάξει.
Είπε ότι η πολιτική υποδομή που χρησιμοποιεί η Χαμάς «μετατρέπει μια ιδιωτική κατοικία σε νόμιμο στόχο» και παραδέχθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί σε σπίτια όπου υπάρχουν άμαχοι που ζουν ανάμεσα σε «τρομοκράτες».
Αποδοκιμασία Νετανιάχου κατά την επιθεώρηση στρατιωτικού σώματος
Αντιμέτωπος με γιουχαΐσματα βρέθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του, μαζί με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σε στρατιωτικές μονάδες, για να κάνουν επιθεώρηση εν όψει της επικείμενης χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Όταν έγινε γνωστό ότι ο Νετανιάχου έφτασε στη νότια διοίκηση του στρατού στη Μπερσεμπά, αρκετοί πολίτες εμφανίστηκαν για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του, με γιουχαΐσματα και καλώντας τον να παραιτηθεί.
«Αυτές είναι οι τελευταίες μέρες του διεφθαρμένου καθεστώτος σου», του φώναξε ένας άντρας.
Δεν επιτρέπουν σε ξένους πολίτες να φύγουν από τη Γάζα
Πολλοί ξένοι πολίτες, όπως Αμερικανο-παλαιστίνιοι και άλλοι με διπλή υπηκοότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει στο πέρασμα της Ράφα, δεν μπόρεσαν αν φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.
Αν και το πέρασμα άνοιξε για λίγο, για να περάσει η πενιχρή ανθρωπιστική βοήθεια, εμποδίστηκαν από το να φύγουν, χωρίς ωστόσο για την ώρα να γίνεται σαφές ποιοι τους το απαγόρευσαν, η Χαμάς ή οι αιγυπτιακές αρχές.
Πολλές διπλωματικές αποστολές είχαν καλέσει τους πολίτες των χωρών τους να κατευθυνθούν στη Ράφα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όταν ανοίξει το πέρασμα, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι με αμερικανικά, καναδικά, γερμανικά και βρετανικά διαβατήρια, τελικά περίμεναν μάταια για πολλές ώρες για τουλάχιστον πέμπτη φορά μέσα στην εβδομάδα.
Χαμάς: «Αν το Ισραήλ εισέλθει στη Γάζα, η 7/10 δεν θα είναι τίποτα»
Ευθεία προειδοποίηση προς το Ισραήλ από τον εκπρόσωπο της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν.
Μιλώντας στο πρακτορείο ANSA, είπε ότι «εάν το Ισραήλ εξαπολύει χερσαία επίθεση εντός της Λωρίδας της Γάζας, αυτό που υπέστη στις 7 Οκτωβρίου δεν θα είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα υποστεί. Η αντίσταση είναι έτοιμη για κάθε σενάριο».
Πολλά ερωτήματα έχει δημιουργήσει η διστακτικότητα του προέδρου της Γαλλίας να επισκεφθεί το Ισραήλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», εντύπωση κάνει ότι ενώ έχουν επισκεφθεί και δηλώσει τη στήριξή τους στον Νετανιάχου τόσο ο Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Όλαφ Σολτς, ο Εμανουέλ Μακρόν, «ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως ηγέτης της Ευρώπης» διστάζει να το κάνει.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η γαλλική προεδρία έχει λάβει την απόφαση για το ταξίδι, «που είναι επικίνδυνο, αλλά απαραίτητο», αλλά αλλάζει διαρκώς η ημερομηνία εξαιτίας της αναβλητικότητας του Γάλλου προέδρου, που όπως λέει η εφημερίδα «έχει πολλούς δισταγμούς».
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει επισκεφθεί μόνο η υπουργός Εξωτερικών και πως η Γαλλία είναι από τις χώρες που έχουν πολλούς νεκρούς μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς.
Συναντήσεις Νετανιάχου με Χριστοδουλίδη και Μελόνι
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί εντός της ημέρας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ενώ συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έχει και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου μεταξύ της Χεζμπολάχ και της οργάνωσης Σεμπάα και των ισραηλινών δυνάμεων. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε αντιαρματικούς πυραύλους προς το Ισραήλ και οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με drones που στόχευσαν θέσεις της Χαμάς.
Γάζα: 250 επιθέσεις σε ιατρικό προσωπικό και υγειονομικές εγκαταστάσεις
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 250 επιθέσεις σε ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις υγείας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.
Στη Γάζα:
Πάνω από 37 υγειονομικό προσωπικό σκοτώθηκαν σε διάφορες ισραηλινές επιθέσεις
69 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας
24 επιθέσεις σε ασθενοφόρα
7 νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας
Στη Δυτική Όχθη (και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ):
85 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας
26 επιθέσεις σε ασθενοφόρα
56 περιστατικά που εμπόδισαν τους τραυματίες να φτάσουν στα νοσοκομεία
ΟΗΕ: «Πιθανό να επιτραπεί η είσοδος κι άλλης βοήθειας από τη Ράφα»
Ο επικεφαλής Υπηρεσίας Παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (UNWRA), Μάρτιν Γκρίφιθς, είπε ότι η υπηρεσία πιέζει να επιτραπεί να περάσουν περισσότερα φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα.
Δήλωσε στο Al Jazeera ότι αυτό μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα και πως είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, επισήμανε ότι η βοήθεια που φτάνει στους αμάχους είναι πολύ λίγη σε σχέση με τις ανάγκες τους.
«Υπάρχει μια πιθανότητα αύριο (Κυριακή) να εισέλθει βοήθεια. Δεν θα είναι τίποτα όμως σε σχέση με τις ανάγκες. Ελπίζουμε ότι βοήθεια θα εισέρχεται στη Γάζα. Και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνεται με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο», είπε.
Νέο τελεσίγραφο Χαμάς για τους αιχμάλωτους ισραηλινούς στρατιώτες
Κόβει μαχαίρι τον οποιοδήποτε διάλογο για ανταλλαγή αιχμαλώτων στρατιωτών μέχρι να τελειώσει η ισραηλινή «επιθετικότητα», διαμηνύει η Χαμάς.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου από τον Λίβανο, δήλωσε ότι δε νοούνται συζητήσεις για ανταλλαγή Ισραηλινών στρατιωτών που κρατά ομήρους αυτή τη στιγμή η Χαμάς.
«Η στάση μας όσον αφορά τους αιχμαλώτους του ισραηλινού στρατού είναι σαφής: σχετίζεται με [πιθανή] ανταλλαγή αιχμαλώτων και δε θα το συζητήσουμε έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επιθετικότητά του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους», ξεκαθάρισε ο Οσάμα Χαμντάν.
Μόλις το 3% της απαιτούμενης ιατρικής βοήθειας εισήλθε σήμερα στη Γάζα
Μόνο το 3% της ιατρικής βοήθειας που απαιτείται για τη Λωρίδα της Γάζας έχει εισέλθει σήμερα στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, αναφέρει το τοπικό υπουργείο Υγείας.
Η Λιν Χέιστινγκς, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε στη DW ότι ναι μεν αυτή η βοήθεια έκανε τη διαφορά στους λίγους ανθρώπους που την έλαβαν, αλλά είναι απλά «σταγόνα στον ωκεανό».
«Όποιος δεν υπακούσει και μείνει είναι τρομοκράτης!» διαμηνύει στους κατοίκους της Γάζας το Ισραήλ
Με φυλλάδια και ηχητικά μηνύματα στα κινητά τους καλεί το Ισραήλ από το πρωί τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας. Σε αυτά, το Τελ Αβίβ προειδοποιεί ότι όποιος αρνηθεί να υπακούσει την εντολή του και δε μετακινηθεί νότια, θα θεωρείται «τρομοκράτης» και θα υποστεί τις όποιες συνέπειες.
«Επείγουσα προειδοποίηση! Στους κατοίκους της Γάζας - η παρουσία σας βόρεια του Ουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο», έγραφαν τα φυλλάδια του ισραηλινού στρατού που έπεσαν στη Γάζα το Σάββατο. «Όποιος επιλέξει να μη φύγει από τα βόρεια προς τα νότια της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να αναγνωριστεί ως εταίρος σε τρομοκρατική οργάνωση».
Οι ισραηλινές εντολές αναγκαστικού εκτοπισμού σε 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που ζουν στη βόρεια Γάζα, χωρίς καμία εγγύηση ασφάλειας ή επιστροφής, αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, σύμφωνα με ειδικό του ΟΗΕ.
Ο στρατός ωστόσο έδωσε εντολή σε νοσοκομεία, σχολεία των ΗΕ και πολίτες να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα της Γάζας. Υγειονομικό προσωπικό, ΜΚΟ και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν.
Άλλωστε, μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον 70 άτομα που επέβαιναν σε αυτοκινητοπομπή από τη βόρεια προς την νότια Γάζα, στην οποία μάλιστα δεν έχουν πάψει τα ισραηλινά πλήγματα.
Έκκληση UNICEF για διαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα
Μόλις 44.000 μπουκάλια πόσιμου νερού μπόρεσε να στείλει στη Γάζα, μέσω της διάβασης της Ράφα, η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, με τη Unicef να σημειώνει ότι αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για μόλις 22.000 άτομα και για μία ημέρα μόνο όταν ο πληθυσμός της Γάζας είναι περίπου 2,3 εκατομμύρια.
«Με ένα εκατομμύριο παιδιά στη Γάζα να αντιμετωπίζουν τώρα μια ανθρωπιστική, αλλά και κρίσης προστασία, η παροχή νερού είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Κάθε λεπτό μετράει», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ.
With 1M children in Gaza now facing a critical protection and humanitarian crisis, the delivery of water is a matter of life or death. Every minute counts.
This first, limited aid will save lives, but the needs are immediate and immense.
«Αυτό το πρώτο, περιορισμένο νερό θα σώσει ζωές, αλλά οι ανάγκες είναι άμεσες και τεράστιες – όχι μόνο για νερό, αλλά για τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και βασικά αγαθά και υπηρεσίες», πρόσθεσε η Ράσελ.
Διπλασιάστηκαν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές
«Συλλήψεις [Παλαιστινίων] πραγματοποιούνται 24 ώρες το 24ωρο», δήλωσε στο Al Jazeera o επικεφαλής της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων Addameer, που εδρεύει στη Ραμάλα, εξηγώντας τον διπλασιασμό των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με αξιωματούχους και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πριν από εκείνη τη μέρα και την αιφνίδια επίθεση της Χαμάς, οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι ήταν περίπου 5.200.
Από τότε, το Ισραήλ έχει συλλάβει περίπου 4.000 άτομα από τη Γάζα που εργάζονταν στο Ισραήλ και τους κρατά σε στρατιωτικές βάσεις. Έχει επίσης συλλάβει άλλους 1.070 Παλαιστίνιους σε ολονύχτιες επιδρομές του στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν δύο «τρομοκρατικούς πυρήνες» κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, ως απάντηση στις επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι απάντησε με «πραγματικά πυρά» σε έναν αριθμό αντιαρματικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν προς την περιοχή Κιμπούτς Χανίτα, στο βόρειο Ισραήλ.
Δύο μεγάλες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη Λωρίδα της Γάζας
Δύο μεγάλες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Το ένα έλαβε χώρα στη Ράφα, με στόχο το τμήμα πολιτικής άμυνας, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη διάσωση ανθρώπων κάτω από τα ερείπια.
Israeli warplanes attack a civil defense facility with missiles in Khirbet Al-Adas, north of Rafah city in southern Gaza.#GazaGenocidepic.twitter.com/3FmrhjVkUm
Στην πόλη της Γάζας, σε μια περιοχή γνωστή ως αλ Σαράγια, ο χώρος της ετήσιας έκθεσης βιβλίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς, αφήνοντας πολλούς τραυματίες στα γύρω σπίτια. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να τρέξει κάποιος Παλαιστίνιος αυτή τη στιγμή.
Νέα έρευνα αποδομεί τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για το νοσοκομείο Αλ Αχλί
Έρευνα του Channel 4 News πάνω σε φωτογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα από την έκρηξη στο Αραβικό Νοσοκομείο Αλ Αχλί, δημιούργησε νέες αμφιβολίες σχετικά με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς σχετικά με τον πολύνεκρο βομβαρδισμό της Τρίτης 17 Οκτωβρίου.
Ηχητική ανάλυση που πραγματοποίησε κοινοπραξία εξειδικευμένων ΜΚΟ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ήχος που ακούγεται σε ένα βίντεο ακριβώς πριν την έκρηξη ήταν ασύμβατος με την πορεία - τροχιά του υποτιθέμενου παλαιστινιακού πυραύλου που εκτοξεύτηκε από τη νοτιοδυτική Γάζα, όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός.
Preliminary analysis by FA, @alhaq_org & @earshot_ngo into the #AlAhli hospital blast in Gaza casts significant doubt on IOF claims that the source of the deadly explosion was a Palestinian-fired rocket travelling west to east. pic.twitter.com/PtYtP9l81j
Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο με ηχογράφηση μιας συνομιλίας μεταξύ φερόμενων αξιωματούχων της Χαμάς, όπου φαίνεται να μιλούν για την υποτιθέμενη αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών που προκάλεσε την έκρηξη στο νοσοκομείο.
Ωστόσο, η ομάδα ηχητικής έρευνας Earshot δήλωσε ότι εξειδικευμένη ανάλυση ήχων στο εν λόγω βίντεο αποκάλυψε ότι είχαν καταγραφεί σε δύο ξεχωριστά κανάλια και στη συνέχεια μετά από επεξεργασία, ενώθηκαν, γεγονός που καθιστά το εν λόγω ντοκουμέντο κάθε άλλο παρά αξιόπιστη πηγή αποδεικτικών στοιχείων.
Η ομάδα επαλήθευσης Sanad του Al Jazeera ερεύνησε επίσης το περιστατικό και διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές δηλώσεις φαίνεται να παρερμήνευσαν τα στοιχεία, προκειμένου να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ένα από τα φώτα που καταγράφηκαν από πολλές πηγές ήταν από μια αστοχία πυραύλου.
Χαμάς: «Το Ισραήλ αγνοεί όλες τις διεθνείς αξίες και συμβάσεις»
Με νέα δήλωση της η Χαμάς αναφέρεται στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα, καθώς παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στη γειτονική Αίγυπτο για να συζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης.
«Οι συνεχείς βομβαρδισμοί της Λωρίδας της Γάζας σε συνδυασμό με τη σύνοδο του Καΐρου είναι ένα μήνυμα ότι το Ισραήλ αγνοεί όλες τις διεθνείς αξίες και συμβάσεις και αυτό απαιτεί μια αποφασιστική διεθνή στάση», ανέφερε συγκεκριμένα η ισλαμιστική οργάνωση που διαχειρίζεται τον πολιορκημένο θύλακα.
Ισραηλινός στρατός: «Ετοιμάζεται μια νέα φάση, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας δράσης»
Συνεχίζει να «προετοιμάζεται για την επόμενη φάση του πολέμου», ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ο ισραηλινός στρατός, μια εβδομάδα αφότου είχε δηλώσει ότι τα σχέδια για την έναρξη μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες εγκρίθηκαν σχέδια για «επέκταση της μάχης».
«Τακτικές και εφεδρικές μονάδες του Ισραηλινού στρατού αναπτύσσονται στο πεδίο και πραγματοποιούν εκπαίδευση, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια», ανέφερε ακόμη ο στρατός.
Δεύτερο συνεχόμενο Σάββατο διαδηλώνουν μαζικά στο Λονδίνο για εκεχειρία
Άμεση κατάπαυση του πυρός, να δοθεί τέλος στην εξελισσόμενη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και να παραδοθεί με ασφάλεια η ανθρωπιστική βοήθεια στους βασανιζόμενους Παλαιστίνιους απαιτούν χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για δεύτερο συνεχόμενο Σάββατο.
«Το περασμένο Σάββατο είχαμε 150.000 διαδηλώσεις και περιμένουμε εκατοντάδες χιλιάδες σήμερα», δήλωσε ο Μπεν Τζαμάλ, διευθυντής της Εκστρατείας Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης, σε ανάρτησή του στο X.
«Είμαστε όλοι ενωμένοι για να δώσουμε το ίδιο μήνυμα: Θέλουμε να σταματήσει η βία, ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός και τα απαραίτητα ανθρωπιστικά εφόδια να παραδοθούν με ασφάλεια στον λαό της Γάζας».
Ο Τζαμάλ είπε ότι η βία δε θα τελειώσει «μέχρι να αντιμετωπίσετε τη βασική αιτία της βίας», την οποία προσδιόρισε ως στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ για δεκαετίες.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, λέει ότι ο στρατός έχει μέχρι στιγμής ενημερώσει τις οικογένειες των 210 ομήρων ότι οι αγαπημένοι τους κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Χαγκάρι διευκρίνισε ότι ο αριθμός δεν είναι οριστικός καθώς ο στρατός ερευνά νέες πληροφορίες για τους αγνοούμενους. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται η Τζούντιθ Ράναν και η έφηβη κόρη της Νάταλι που απελευθερώθηκαν χθες το βράδυ από τη Χαμάς.
Σύμφωνα με το Reuters, τρεις διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει κοινή δήλωση από τη σύνοδο στο Κάιρο καθώς δεν υπάρχει ομοθυμία για κατάπαυση του πυρός ενώ επίσης καταγράφονται διαφωνίες σε μια πιθανή αναφορά στην επίθεση της Χαμάς και στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί.
Θλίψη, πόνος, αποτροπιασμός. Ένα από τα φορτηγά που εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας ήταν φορτωμένο με φέρετρα: Αυτό ανέφερε δημοσιογράφος του BBC που βρισκόταν επί τόπου.
20 φορτηγά εισήλθαν στη Γάζα σήμερα το πρωί, όσα επέτρεψε το Ισραήλ- και, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπήρχαν μέσα σε αυτά φάρμακα, νερό και τρόφιμα.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, 4.137 άνθρωποι έχουν πλέον πεθάνει στη Γάζα από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες.
Οι Άραβες ηγέτες καταδίκασαν το Σάββατο τον ανελέητο (επί δύο εβδομάδες) βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ και απαίτησαν την ανανέωση των προσπαθειών για την επίτευξη ειρηνευτικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα κατήγγειλε την «παγκόσμια σιωπή» για τις επιθέσεις του Ισραήλ στον θύλακα και προέτρεψε σε μια ισότιμη προσέγγιση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη.
«Το μήνυμα που ακούει ο αραβικός κόσμος είναι ότι οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν λιγότερη σημασία από τις ισραηλινές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι εξοργισμένος και θλιμμένος από τις πράξεις βίας που ασκούνται εναντίον αθώων πολιτών στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν ούτε θα εκδιωχθούν από τη γη τους. «Δεν θα φύγουμε, δεν θα φύγουμε» δήλωσε στη σύνοδο κορυφής του Καϊρου.
Αξιωματούχος της ισραηλινής ασφάλειας αναφέρει ότι αρκετά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν έχουν ακόμη εκκενωθεί παρά τις εκκλήσεις του στρατού να μετακινηθούν προς τα νότια.
«Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας υπάρχουν 20 νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή έξι έχουν εκκενώσει, δέκα δεν το έχουν κάνει ακόμα και τέσσερα αρνούνται», ανέφερε ο αξιωματούχος σύμφωνα με τους Times of Israel .
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ και πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ με ανάρτησή του, το Σάββατο στο Χ, είπε ότι το Ισραήλ χρειάζεται μια πραγματική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.
«Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται μια πραγματική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με ένα ενιαίο περιορισμένο υπουργικό συμβούλιο που έχει σαφείς εξουσίες... Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι κάνουν σε αυτό το υπουργικό, ποιος είναι ο ρόλος τους, ποιες είναι οι εξουσίες τους. Χωρίς αυτό, η κυβέρνηση απλώς βαθαίνει το χάος», δήλωσε ο Λαπίντ που δεν μπήκε στην κυβέρνηση ενότητας που σχημάτισε ο Μπεναμίν Νετανιάχου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνει στη συνδιάσκεψη του Καΐρου για την Ειρήνη ότι έχει έρθει η ώρα για «δράση για να τερματιστεί αυτός ο εφιάλτης», ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός.
«Κάνω έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τώρα» δήλωσε.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.
Τα πτώματα τουλάχιστον 43 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο Τύπου, στη Γάζα.
«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που δεκάδες Παλαιστίνιοι αγνώστων στοιχείων θάφτηκαν με αυτόν τον τρόπο από την αρχή του πολέμου», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Salama Marouf, επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης.
«Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η «συλλογική τιμωρία» πρέπει να αποφευχθεί προσθέτει. «Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση» υποστηρίζει αλλά συμπληρώνει με νόημα πως «δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός».
Χωρίς καύσιμα η αποστολή βοήθειας στους Παλαιστινίους
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ενημέρωσαν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας θα κατευθύνεται μόνο στις νότιες περιοχές της, όπου το Ισραήλ έχει παροτρύνει τους Παλαιστίνιους αμάχους να κατευθυνθούν.
Στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε ότι στα φορτία με τη βοήθεια δεν θα συμπεριλαμβάνονται καύσιμα.
► Σύμφωνα με τον ίδιο, 210 όμηροι κρατούνται από της Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ περίπου το 1/5 των ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς από την Παρασκευή, έπεσαν εντός των εδαφών της Γάζας, εξαιτίας αστοχιών υλικού, προκαλώντας θύματα.
«Έκπληκτος» με το γεγονός ότι ο κόσμος παρακολουθεί αμέτοχος μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Ειρήνη στο Κάιρο.
Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος αντιτίθεται στη μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας στο Σινά, καθώς αυτό θα σήμαινε το τέλος του παλαιστινιακού ονείρου για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Bασιλιάς Αμπντάλα: Ο εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου
Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.
Η αναφερόμενη διάσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει μία χερσαία εισβολή στη Γάζα.
Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας άνοιξε και 20 φορτηγά με βοήθεια άρχισαν να εισέρχονται. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι αυτή η αρχική βοήθεια εξακολουθεί να μοιάζει με «σταγόνα στον ωκεανό». Η αυτοκινητοπομπή μεταφέρει φάρμακα και τρόφιμα, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δηλώνει βέβαιος ότι η παράδοση θα οδηγήσει στην είσοδο στη Γάζα βασικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.
Στην Αίγυπτο βρίσκεται σε εξέλιξη Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη και αναμένεται να συζητηθούν τρόποι «αποκλιμάκωσης» του πολέμου.
Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 4.200 με 70% των νεκρών να είναι γυναίκες και παιδιά. Περίπου 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του υπαρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι στην Αρούρα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Έγιναν επίσης αρκετές συλλήψεις.
Η UNRWA αναφέρει ότι τουλάχιστον 17 μέλη του προσωπικού της έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί.
ΟΗΕ: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει 17 μέλη του προσωπικού
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 17 μέλη του προσωπικού από τις 7 Οκτωβρίου.
Σε ανακοίνωσή της το Σάββατο, η υπηρεσία ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι παρείχε συντεταγμένες σε όλα τα αρμόδια μέρη, τουλάχιστον 35 εγκαταστάσεις του ΟΗΕ βομβαρδίστηκαν.
Ο αριθμός του προσωπικού που σκοτώθηκε είναι πιθανό να είναι υψηλότερος, σύμφωνα με τον Phillipe Lazzarini, τον γενικό επίτροπο της UNRWA.
«Κάποιοι από το προσωπικό μας σκοτώθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους ενώ κοιμόντουσαν στα κρεβάτια τους στο σπίτι τους», δήλωσε ο Lazzarini.
Στο Κάιρο της Αιγύπτου στρέφονται τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας για την έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι. Ο πόλεμος Ισράλ – Χαμάς θα βρεθεί στο επίκεντρο με τους ηγέτες που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν να αναζητούν μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Η ηχηρή απουσία των ηγετών των «μεγάλων δυνάμεων» και η συμμετοχή τους μέσω των υπουργών Εξωτερικών στην καλύτερη περίπτωση, μειώνει τις προσδοκίες για το τι μπορεί να πετύχει αυτή η Σύνοδος, ενώ το παρών δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, φτάνοντας στο πολυτελές ξενοδοχείο του Καΐρου που φιλοξενεί τη διεθνή Σύνοδο κορυφής έγινε δεκτός με χειραψία και αγκαλιά από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, με τον οποίο είχε μια σύντομη συνομιλία.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα δεχθούν να μεταφερθούν εκτός της Λωρίδας της Γάζας, παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό. «Δεν θα δεχθούμε ποτέ μετεγκατάσταση, θα παραμείνουμε στη γη μας όποιες και αν είναι οι προκλήσεις», δήλωσε πριν ζητήσει να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα. «Είμαστε αντίθετοι στην εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.
Στο Κάιρο έχει φτάσει ήδη η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.
Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί δύο συνεδρίες. Το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου. Από την Αίγυπτο ο πρωθυπουργός αναμένεται να πετάξει για το Ισραήλ το απόγευμα για μια σύντομη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.
«Σταγόνα στον ωκεανό» τα πρώτα εφόδια που φθάνουν στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους.
Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς δήλωσε ότι: «Τα 20 φορτηγά περιλαμβάνουν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και περιορισμένη ποσότητα τροφίμων».
H παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εκτίμησε ότι αυτή η βοήθεια «δεν θα αλλάξει τις καταστροφικές ιατρικές συνθήκες στη Γάζα» και η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου έδειξε εικόνες από πολλά φορτηγά να περνούν το συνοριακό πέρασμα, κατά την 15η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Είκοσι φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, που έχει αναλάβει την παράδοση της βοήθειας από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εισήλθαν στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.
Στην παλαιστινιακή πλευρά δημοσιογράφος του AFP είδε 36 άδεια ημι-ρυμουλκά να εισέρχονται στο πέρασμα με κατεύθυνση την Αίγυπτο, έτοιμα να φορτωθούν τη βοήθεια.
Τέσσερα ασθενοφόρα, δύο οχήματα του ΟΗΕ και δύο οχήματα του Ερυθρού Σταυρού ήταν ορατά στην παλαιστινιακή πλευρά.
Στο πέρασμα της Ράφα βρίσκονται επίσης Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα. Αφού έμαθαν για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Αίγυπτο, περίπου πενήντα Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα (κυρίως αιγυπτιακή) έφτασαν στο πέρασμα της Ράφα με την ελπίδα να περάσουν στο Σινά. Όμως, όπως διαπίστωσε το ANSA, τα γραφεία του επιβατικού σταθμού στο πέρασμα παραμένουν κλειστά και οι εν λόγω Παλαιστίνιοι (μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά) δεν μπορούν να βρουν διέξοδο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο επικαλείται αμερικανικές πηγές, αξιολογούν πιθανά σενάρια για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά την ήττα της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εγκαθίδρυσης μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ αλλά και αραβικών κυβερνήσεων.
Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται από την επιτυχία μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης.
Αυτό το σενάριο θα απαιτούσε τη συναίνεση των αραβικών εθνών της περιοχής, η οποία δεν είναι καθόλου δεδομένη, γράφει το Bloomberg.
Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης στα σύνορα με τον Λίβανο
Ένας έφεδρος ανθυπολοχαγός του ισραηλινού στρατού, ο Ομέρ Μπάλβα, σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο κοντά στο Margaliot, στο βόρειο Ισραήλ, κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.
NYT: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να αποφύγει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προέτρεψαν το Ισραήλ να αποφύγει τις σφοδρές επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.
Ο φόβος της Ουάσινγκτον είναι ότι ορισμένα από τα «γεράκια» στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο επιθυμούν ένα προληπτικό χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ, το οποίο θα οδηγήσει το Ισραήλ να πολεμά σε δύο μέτωπα: Τη Χαμάς στο νότο και τη Χεζμπολάχ στο βορρά, με κίνδυνο να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν στη σύγκρουση.
ΟΗΕ: Εκκενώστε αμέσως πέντε σχολεία στην πόλη της Γάζας
Η παλαιστινιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNRWA) έλαβε προειδοποίηση από το Ισραήλ να εκκενώσει «το συντομότερο δυνατό» πέντε σχολεία στην πόλη της Γάζας. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαμαρτυρηθούμε και να απορρίψουμε αυτή την απόφαση, αλλά οι εγκαταστάσεις αυτές δεν είναι πλέον ασφαλείς από εδώ και στο εξής», έγραψε η UNRWA σε ανακοίνωσή της. Τα σχολεία, που σήμερα είναι γεμάτα πρόσφυγες, βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο Al-Ahli, όπου σημειώθηκε μια τρομερή έκρηξη την Τρίτη.
Το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» λέει ο Νετανιάχου
Την απελευθέρωσή των δύο Αμερικανών ομήρων ανακοίνωσε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ και την επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι οι δύο Αμερικανίδες, που διαμένουν στο προάστιο Έβανστον του Σικάγο, βρίσκονται «καθ’ οδόν προς ένα σημείο συνάντησης σε στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας, όπου τους περιμένουν μέλη της οικογένειάς τους».
Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα.
Τουλάχιστον 16 νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας
Νυχτερινούς βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ειδικότερα στην περιοχή της Ράφα και σε έναν προσφυγικό καταυλισμό, αναφέρει ο ανταποκριτής του δικτύου Al Jazeera.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν κατά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ωρών.
Χαμάς: Εργαζόμαστε για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων
Η Χαμάς δηλώνει ότι «εργάζεται με μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και άλλες φιλικές χώρες» για να επιτύχει την απελευθέρωση και άλλων «ξένων» ομήρων μετά τις δύο Αμερικανίδες. «Επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε την απόφασή μας να απελευθερώσουμε άτομα ξένης υπηκοότητας που βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, όπως και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας».
«Πανευτυχής» για τις δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους «μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους» και οι υπόλοιποι Αμερικανοί που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.
Η μητέρα και η έφηβη κόρη της που ζουν στην περιοχή του Σικάγο επανενώθηκαν με την οικογένειά τους στο Ισραήλ χθες Παρασκευή, σχεδόν δύο εβδομάδες αφού απήχθησαν μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Η 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και η 17χρονη κόρη της Νάταλι παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά την απελευθέρωση των δύο γυναικών, η Χαμάς είπε σε επίσημη δήλωση ότι «συνεργάζονται με όλους τους μεσολαβητές για να εφαρμόσουν την απόφαση της οργάνωσης να κλείσουν όλες τις υποθέσεις πολιτών σε περίπτωση που διευθετηθούν όλες οι συνθήκες ασφαλείας».
Η επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος είχε ως απώτερο σκοπό να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, οι ΗΠΑ πίεζαν τη Σαουδική Αραβία για μια ανάλογη συμφωνία με το εβραϊκό κράτος. Ωστόσο το Ριάντ επέμενε να θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.
Την επομένη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είχε δηλώσει στο CNN ότι «δεν θα προκαλούσε έκπληξη» αν ένα από τα κίνητρα της επίθεσης ήταν να εμποδιστεί η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ.
«Κολλημένα» μέχρι νεότερη ειδοποίηση τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Πέμπτη με την Αίγυπτο για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του περάσματος της Ράφα παρέμεινε κενό γράμμα.
Περισσότερα από 300 φορτηγά με περίπου 3.000 τόνους βοήθειας βρίσκονται στο μοναδικό σημείο που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο. Οι προμήθειες θα μπουν στα παλαιστινιακά εδάφη υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να ανοίξει μέσα στην ημέρα το πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει προκειμένου να απομακρυνθούν από τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα ξένοι πολίτες.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να ανοίξει μέσα στην ημέρα το πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει προκειμένου να απομακρυνθούν από τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα ξένοι πολίτες.