«Εμφύλιος πόλεμος! Νομίζω ότι προς τα εκεί κατευθυνόμαστε, εάν δεν σταματήσουν», δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ο Αντι Σόμεχ, ένας από τους χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν χθες τους δρόμους στο Ισραήλ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αυταρχική διακυβέρνηση και επιχειρούμενη κατάλυση της Δημοκρατίας.
Είχε προηγηθεί η αρχική έγκριση από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού -του πιο ακροδεξιού στα χρονικά της χώρας- του επίμαχου νομοσχεδίου για τη δικαστική μεταρρύθμιση. Πρακτικά αφορά απροκάλυπτη επιβολή πλήρους πολιτικού ελέγχου στο δικαστικό σώμα και ανατροπή του ήδη εύθραυστου συστήματος ελέγχου της εξουσίας. Αυτό, δε, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για διαφθορά του πρώην και νυν πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η δικαστική μεταρρύθμιση -που επίσης σηματοδοτεί ένα καταστροφικό ενδοκυβερνητικό «δούναι και λαβείν», προς εξυπηρέτηση της ατζέντας των υπερεθνιστικών εταίρων του Νετανιάχου για επέκταση των παράνομων εβραϊκών οικισμών και προσαρτήσεις εδαφών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη- έχει διχάσει το Ισραήλ.
Ενδεικτικό ωστόσο του κλίματος στην εν βρασμώ ισραηλινή κοινωνία είναι το γεγονός ότι το παλαιστινιακό ζήτημα -και το ορατό πλέον ενδεχόμενο μιας τρίτης Ιντιφάντα- έχει παραβλεφθεί εκκωφαντικά από το κίνημα υπέρ της Δημοκρατίας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο περιορισμός των εποπτικών εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου, που λόγω των έντονων αντιδράσεων και των απεργιών είχε «παγώσει» από την άνοιξη.
Συνοδεύτηκε από επικίνδυνη περιφερειακή εξαγωγή της κρίσης στα σύνορα του Ισραήλ. Εδώ και ένα μήνα, μετά τον «τορπιλισμό» των διαβουλεύσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στα επίμαχα σχέδιά της.
Το αντικυβερνητικό κύμα -που συνεχίστηκε ακόμη και την περίοδο του «παγώματος» του νομοσχεδίου- διευρύνεται εκ νέου.
Χθες διαδηλωτές απέκλεισαν μεγάλους αυτοκινητόδρομους σε πολλές πόλεις, πολιόρκησαν το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, με πάνω από 70 συλλήψεις.
Το βράδυ αναμενόταν συνέχεια της αναταραχής, με συγκέντρωση έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ.
Ομως τα πιο ανησυχητικά μηνύματα για την κυβέρνηση Νετανιάχου έρχονται και σε αυτή τη φάση από το στράτευμα, τις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Χθες, 300 έφεδροι από την ελίτ μονάδα κυβερνο-ασφάλειας δημοσιοποίησαν επιστολή διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι δεν θα προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσία «σε μια εγκληματική κυβέρνηση, που υπονομεύει τα θεμέλια της δημοκρατίας». Πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και μέλη άλλων επίλεκτων μονάδων έχουν επίσης απειλήσει ότι θα σταματήσουν την υπηρεσία τους.
Η συνεχιζόμενη αναταραχή έχει παράλληλα εκνευρίσει τους ξένους επενδυτές. Το ισραηλινό νόμισμα, το σέκελ, κατρακυλά σε αξία, με την Bank of America να χαρακτηρίζει την αποδυνάμωσή του τη μεγαλύτερη πληθωριστική απειλή.
Το δε Histadrut, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ, προειδοποιεί με νέα γενική απεργία. «Εάν η κατάσταση φτάσει στα άκρα, θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας», προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής του, Αρνόν Μπαρ-Νταβίντ, καλώντας τον Νετανιάχου «να σταματήσει το χάος».
