ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
Μεγάλη διαδήλωση κατά του σχεδίου δικαστικής αναθεώρησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έξω από το κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ | AP Photo/Mahmoud Illean

Παραλύει το Ισραήλ, εν αναμονή ανακοινώσεων απ' τον Νετανιάχου

Το πάγωμα της διαδικασίας αναθεώρησης του δικαστικού σώματος αναμένεται να ανακοινώσει από στιγμή σε στιγμή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ασφυκτικές πιέσεις, μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο Νετανιάχου μεταβαίνει στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, έπειτα από μακρές συζητήσεις που είχε στο γειτονικό γραφείο του πρωθυπουργού. Οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν καθυστερήσει για περισσότερες από επτά ώρες, με ορισμένους να λένε ότι περίμενε την έναρξη μιας δεξιάς αντισυγκέντρωσης στην Ιερουσαλήμ, στην οποία έχουν καλέσει οι ακροδεξιοί της κυβέρνησης. 

Στο μεταξύ, το ακροδεξιό κόμμα Otzma Yehudit ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ συμφώνησε να δώσει στην κυβέρνηση παράταση μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Κνεσέτ, που ξεκινά στις αρχές Μαΐου, για να περάσει η δικαστική αναθεώρηση μέσω διαπραγματεύσεων, προφανώς με στελέχη της αντιπολίτευσης. Σε αντάλλαγμα, το κόμμα λέει ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε ότι ο σχηματισμός μιας πολιτικής «εθνικής φρουράς» που επεδίωξε ο Μπεν Γκβίρ για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας θα εγκριθεί στην προσεχή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η αντιδιαδήλωση που είναι σε εξέλιξη γίνεται με κάλεσμα από ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές οργανώσεις, κοντά στο Ανώτατο Δικαστήριο, ως απάντηση στη μεγαλειώδη διαμαρτυρία κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης και του κυβερνητικού συνασπισμού που διεξάγεται μπροστά από την Κνεσέτ. Είναι χαρακτηριστικό πως η αστυνομία εκτιμά ότι έχουν συγκεντρωθεί έξω απ' την Κνεσέτ τουλάχιστον 80.000 διαδηλωτές που ζητούν την απόσυρση της επίμαχης νομοθεσίας.

Μέχρι και εποίκους απ' τη Δυτική Όχθη έστειλαν στην Ιερουσαλήμ με λεωφορεία. 

Στο μεταξύ το ακροδεξιό μπλοκ προσπαθεί να κινητοποιήσει κόσμο με διαδικτυακές διαφημίσεις που αναφέρουν ότι η Δεξιά βρίσκεται σε «έκτακτη κατάσταση», προειδοποιώντας ότι «δεν θα μας κλέψουν τις εκλογές».

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ μοιράστηκε τη διαφήμιση στο Twitter γράφοντας «σήμερα σταματάμε να είμαστε σιωπηλοί. Σήμερα είναι η μέρα που ξυπνάει η Δεξιά». Προηγουμένως ο ίδιος διαμήνυσε στον Νετανιάχου ότι εάν σταματήσει τη νομοθεσία, θα παραιτηθεί από τη θέση του στην κυβέρνηση, αλλά θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον συνασπισμό.

Κάλεσμα συμμετοχής στην αντιδιαδήλωση απόψε έξω απ' την Κνεσέτ απηύθυνε και ο Μπεζαλέλ Σμόλτριτς, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει η δικαστική μεταρρύθμιση». Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter, υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση θα «διορθώσει το δικαστικό σύστημα» και «θα βελτιώσει τη δημοκρατία». «Είμαστε η πλειοψηφία, ας υψώσουμε τις φωνές μας. Δεν θα τους αφήσουμε να μας κλέψουν τη φωνή και τη χώρα», είπε.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Νετανιάχου έκανε την πρώτη του δήλωση αφότου απέλυσε τον υπουργό Άμυνας, προτρέποντας κατά της βίας πριν από την προγραμματισμένη αντιδιαδήλωση στην Ιερουσαλήμ. «Καλώ όλους τους διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ, δεξιά και αριστερά, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να μην ενεργούν βίαια», έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

Μερικά μέλη του Λικούντ δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν τον πρωθυπουργό εάν άκουγε τις εκκλήσεις να σταματήσει η αναθεώρηση, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, ανέφεραν ότι θα μπορούσε πράγματι να την σταματήσει.

Ο αρχιτέκτονας του σχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, ένα δημοφιλές μέλος του κόμματος, είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό ότι θα παραιτηθεί εάν ανασταλεί η γενική αναθεώρηση. Αλλά τη Δευτέρα, είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του πρωθυπουργού εάν σταματήσει τη νομοθεσία.

Δεκάδες χιλιάδες έξω απ' την Κνεσέτ

Μέχρι το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές συνέχιζαν να συρρέουν στην Ιερουσαλήμ με τρένα και λεωφορεία από όλα τα μέρη της χώρας για να συμμετάσχουν στη μαζική διαδήλωση που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι έξω από την Κνεσέτ. 

Ο δρόμος που οδηγεί από τον σιδηροδρομικό σταθμό προς την Κνεσέτ είναι γεμάτος από διαδηλωτές, σε ορισμένα σημεία με τόσο μεγάλη συμφόρηση που είναι δύσκολο να μετακινηθεί κανείς, μετέδιδε νωρίτερα η Haaretz.

Η αυξανόμενη αντίσταση στο σχέδιο του Νετανιάχου ήρθε λίγες ώρες αφότου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα σε μια αυθόρμητη εκδήλωση οργής για την απόφαση του πρωθυπουργού να καρατομήσει τον υπουργό Άμυνας, αφού ζήτησε να σταματήσει η αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος. Φωνάζοντας «η χώρα καίγεται», άναψαν φωτιές στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ, κλείνοντας τη λεωφόρο και πολλούς άλλους σε όλη τη χώρα για ώρες.

Εθνική απεργία

Πολλοί εργαζόμενοι προχώρησαν σε εθνική απεργία σήμερα, προσπαθώντας να εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να αποσύρει την επίμαχη νομοθεσία.

Οι πτήσεις από το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, Μπεν Γκουριόν, σταμάτησαν, μεγάλες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων και πανεπιστήμια κατέβασαν ρολά και το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ ζήτησε από τα 800.000 μέλη του - στον τομέα της υγείας, των μεταφορών, των τραπεζών και άλλων τομέων - να σταματήσουν να εργάζονται. 

Η Ιατρική Ένωση του Ισραήλ κήρυξε σε αυτό πλαίσιο γενική απεργία.

Ακόμα και διπλωμάτες εγκατέλειψαν τη δουλειά σε ξένες αποστολές, οι τοπικές κυβερνήσεις αναμενόταν να κλείσουν τα νηπιαγωγεία που διαχειρίζονται και να περικόψουν άλλες υπηρεσίες, και το κύριο σωματείο γιατρών ανακοίνωσε ότι τα μέλη του θα απεργούσαν επίσης.

Παρέμβαση Χέρτζογκ

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε επίσης, για άλλη μια φορά, την κυβέρνηση Νετανιάχου να σταματήσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. «Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου, από τις δεξιότερες στην ιστορία της χώρας, να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παραλύει το Ισραήλ, εν αναμονή ανακοινώσεων απ' τον Νετανιάχου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας