Αναμενόμενη, για να μην πούμε νομοτελειακή είναι η συνεχιζόμενη έκρηξη οργής των Παλαιστίνιων κατοίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που οδήγησε στα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων χρόνων στην ιερή για τρεις θρησκείες πόλη, με εκατοντάδες τραυματίες διαδηλωτές. Μόνο στις ταραχές που εκτυλίχτηκαν το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών τραυματίστηκαν τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και πολλοί έφηβοι.
Την Παρασκευή ο απολογισμός ξεπέρασε τους 200 τραυματίες, εκ των οποίων αρκετοί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση με τραύματα από πλαστικές σφαίρες και βομβίδες κρότου-λάμψης, αλλά και από εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση από θωρακισμένες «αύρες» της αστυνομίας – ενώ τραυματίστηκαν από πέτρες και μπουκάλια τουλάχιστον 22 αστυνομικοί.
Τι έχει συμβεί; Οι διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του Απριλίου, αλλά κορυφώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, ως απάντηση σε μια διπλή πρόκληση από το Ισραήλ: τους περιορισμούς που επέβαλε στην πρόσβαση των μουσουλμάνων προσκυνητών σε ορισμένες περιοχές της παλιάς πόλης κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και την πιθανή έξωση τεσσάρων παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στη συνοικία Σεΐχ Τζάρα, ώστε να μπουν σε αυτά Ισραηλινοί έποικοι.
Μια εμβληματική για τους Παλαιστινίους υπόθεση, που επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις επόμενες εβδομάδες με απόφαση του γενικού εισαγγελέα Αβιτσάι Μαντελμπλίτ, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια εκτόνωσης.
Σε αντίθεση βέβαια με τον εισαγγελέα, που ζήτησε από το δικαστήριο να προχωρήσει σε μια αναβολή «τουλάχιστον δύο εβδομάδων» ώστε να μπορέσει να εξετάσει την υπόθεση και να τοποθετηθεί, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πυροδοτήσει κι άλλο την κατάσταση, καθώς η αποτυχία του να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις πρόσφατες εκλογές τον οδηγεί όλο και πιο κοντά στη… φυλακή, με βάση τις γνωστές κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του ιδίου και της συζύγου του.
Δοκιμασμένη συνταγή
Ετσι, ο υπηρεσιακός Ισραηλινός πρωθυπουργός επέλεξε για μία ακόμη φορά τον δρόμο της όξυνσης, διατάζοντας την εισβολή στην Πλατεία των Τεμενών αλλά και την επιτάχυνση της διαδικασίας των παράνομων εποικισμών όχι μόνο στη ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά σε όλα τα κατεχόμενα. Η συνταγή είναι άλλωστε δοκιμασμένη: τα σημερινά επεισόδια είναι κατά κάποιο τρόπο η συνέχεια εκείνων του 2017, όταν το Ισραήλ –πάλι με τον «Μπίμπι» στο τιμόνι– αποφάσισε να τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο του ιερού χώρου του Αλ Ακσα, πριν εγκαταλείψει τα σχέδιά του.
Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι χτες, εν μέσω νέων επεισοδίων, ο Νετανιάχου ένιωσε την ανάγκη να συγκαλέσει συνάντηση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, όπου δήλωσε προκλητικά ότι «το Ισραήλ ενεργεί υπεύθυνα για τη διαφύλαξη του νόμου και της τάξης στην Ιερουσαλήμ, διασφαλίζοντας παράλληλα την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας», και ότι «απορρίπτει δυναμικά» την πίεση για τη μη οικοδόμηση της Ιερουσαλήμ από τις ξένες χώρες!
Η προκλητικότητα της ισραηλινής αστυνομίας είναι σε κάθε περίπτωση πασιφανής. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται πάνοπλοι αστυνομικοί να εισβάλλουν στην Πλατεία των Τεμενών και να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης σε κτίρια όπου προσευχόντουσαν πιστοί, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ενώ συνάδελφοί τους έκλεισαν τις πόρτες του τεμένους Αλ Ακσα, του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε πιστούς για μία ώρα.
Οι προσκυνητές αντέδρασαν πετώντας μπουκάλια και άλλα αντικείμενα προς την κατεύθυνση των αστυνομικών που φρουρούσαν τις εισόδους στην Πλατεία των Τεμενών. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι περισσότεροι τραυματισμοί σημειώθηκαν στη συνοικία Σεΐχ Τζάρα, στην Πύλη της Δαμασκού και στο Μπαμπ αλ Ζάχρα.
Οπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το λεγόμενο Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ενωση υπό την «ομπρέλα» του ΟΗΕ), αλλά και οι περισσότερες γειτονικές χώρες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και κάλεσαν «σε αυτοσυγκράτηση και τερματισμό της βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ιδιαίτερα στο Χάραμ αλ Σαρίφ/Ορος του Ναού.
Το Κουαρτέτο σημειώνει μάλιστα την «έντονη ανησυχία του για την πιθανή έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους όπου ζουν για γενιές (…) και εκφράζει την αντίθεσή του σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες απλώς κλιμακώνουν την ένταση σε ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον». Η Ε.Ε. έχει και στο παρελθόν προειδοποιήσει για τις πιθανές συνέπειες της συγκεκριμένης παράνομης ισραηλινής πολιτικής. Αλλά ποιος τους ακούει.
Ο Ερντογάν
Οσο για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε σε ομιλία του το Ισραήλ κράτος «στυγνής τρομοκρατίας», που «επιτίθεται με άγριο και ανήθικο τρόπο στους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ, που δεν έχουν άλλη ανησυχία από το να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τη χιλιετή χώρα τους όπως και τις ιερές αξίες τους».
Χαρακτήρισε μάλιστα τα βίαια επεισόδια επίθεση εναντίον «όλων των μουσουλμάνων» και τόνισε με ρητορική… τζιχάντ ότι «η προστασία της τιμής της Ιερουσαλήμ είναι καθήκον κάθε μουσουλμάνου», καλώντας «όλες τις χώρες, αλλά πρωτίστως τις μουσουλμανικές να αναλάβουν δράση κατά των επιθέσεων του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων».
