Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προς νέο lockdown το Ισραήλ, μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19

Κατά το υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, με θέμα την πανδημία

Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

Προς νέο lockdown το Ισραήλ, μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19

  • A-
  • A+

Εντός της ημέρας συνέρχεται η επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση της πανδημίας κυβερνητική επιτροπή του Ισραήλ, προκειμένου να αποφασίσουν νέα περιοριστικά μέτρα στη χώρα, μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, το τελευταίο διάστημα.

Το Ισραήλ έχει εισέλθει σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονoϊού, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής, σε συνέντευξη Τύπου, μετά από μια δίωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Γιούλι Έντελσταϊν, προτείνοντας την επαναφορά σειράς περιοριστικών μέτρων.

«Είμαστε στο ξεκίνημα ενός δεύτερου κύματος της COVID-19. Πρέπει να επιβάλουμε νέους περιορισμούς, που θα αφορούν συναθροίσεις, γαμήλιες τελετές και χώρους εβραϊκής λατρείας », δήλωσε ο Έντελσταϊν.

«Δούλεψα σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους υπουργούς για να ανοίξουν οι αίθουσες εκδηλώσεων, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι δημόσιες συγκοινωνίες και άλλα. Αλλά πάντα τόνιζα ότι αν δεν τηρήσουμε προσεκτικά όλες τις οδηγίες θα επιστρέψουμε σε lockdown», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι παρόλο που «έγιναν προσεκτικά βήματα για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας, αρκετά άτομα δεν άκουγαν» και ο ιός συνέχισε να εξαπλώνεται. 

«Όποιος δεν ακούει τις οδηγίες προκαλεί ζημιά, όχι μόνο στον εαυτό του αλλά σε όλους γύρω του, και θα μπορούσε να βλάψει ολόκληρη την οικονομία», τόνισε ο Εντελστάιν. «Τώρα», συνέχισε, «ο στόχος πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση του οφέλους και η ελαχιστοποίηση των ζημιών».

Μεταξύ των προτάσεων του Υπουργείου Υγείας είναι 

  • ο περιορισμός των κοινωνικών συγκεντρώσεων σε 20 άτομα, 
  • εκδηλώσεις μέχρι 50 άτομα,
  • πολιτιστικές εκδηλώσεις με έως 250 θεατές,
  • σε καραντίνα καλοκαιρινές κατασκηνώσεις που είναι σε εξέλιξη,
  • προσευχή μόνο σε ανοιχτούς χώρους και μέχρι 19 άτομα και 
  • ακύρωση οποιωνδήποτε συνεδρίων ή εκθέσεων.

Ωστόσο, οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας αντιμετωπίστηκαν με οργή από πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Σέζι Λεβί, που μίλησε την Κυριακή μετά τον Εντελστάιν.

Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές, ένα άτομο πέθανε τις προηγούμενες 24 ώρες και επιβεβαιώθηκαν 218 νέα κρούσματα.

Την Πέμπτη, η χώρα ανέφερε 668 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μετά τις 3 Απριλίου, όταν διαγνώστηκαν 819 μολύνσεις.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν μέχρι στιγμής καταγράψει 23.755 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων 318 θανάτων και 17.074 αναρρώσεων. Επί του παρόντος υπάρχουν 6.265 ενεργά περιστατικά, μεταξύ των οποίων 39 σε σοβαρή κατάσταση. 

«Οι υπουργοί ήταν εξοργισμένοι με το ενδεχόμενο νέας κάμψης της οικονομίας», τόνισε ο Λεβί, γεγονός που προκύπτει και από διαρροές εντός του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.
«Είμαι αντίθετος σε μέτρα που θα βλάψουν την οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ίσραελ Κατζ.

Ο υπουργός Παιδείας Γιοάβ Γκαλάντ αντέδρασε στο σενάριο να γίνουν οι κατασκηνώσεις «κλειστού τύπου», λέγοντας ότι «υπηρετώ τη χώρα επιτρέποντας σε ένα εκατομμύριο παιδιά να επιβλέπονται υπεύθυνα, ενώ οι γονείς τους πηγαίνουν στη δουλειά».

Υπάρχουν 999 μαθητές και δάσκαλοι που έχουν μολυνθεί, ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας την Κυριακή. Περίπου 260 σχολεία είναι κλειστά.

Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών Άριε Ντερί πρότεινε τη μη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», είπε, «τα αιτήματά σας είναι υπερβολικά.»
Ωστόσο, ο Εντελστάιν ζήτησε από τους συναδέλφους του υπουργούς, αντί «να λένε απλώς όχι, να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις».

Κατά τη συνέντευξη τύπου, ανέφερε ότι καλεί τους υπουργούς να καταλήξουν σε ένα άλλο σχέδιο εάν δε δέχονται το δικό του. «Όχι μόνο να ασκούν κριτική, αλλά και να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις».

«Υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορώ να δεχτώ. Ακούω αυτούς με την προσέγγιση: ‘’Γιατί δημιουργείς πανικό;’’ Έτσι, ένας αριθμός ηλικιωμένων θα πεθάνουν. Όποιος σκέφτεται έτσι, θα πρέπει να καταλάβει ότι ο παππούς και η γιαγιά του είναι μεταξύ αυτών των ηλικιωμένων», τόνισε ο Εντελστάιν. «Ονειρευτήκαμε να αγκαλιάσουμε τον παππού και τη γιαγιά μας, ονειρευτήκαμε να πάμε στο εξωτερικό. Δεν είναι αδύνατο. Αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες και είμαστε προσεκτικοί, αυτά τα πράγματα που τώρα φαίνονται σαν ένα μακρινό όνειρο μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».

Τα σχόλια του Εντελστάιν ήρθαν λίγες ώρες μετά την αποστολή σκληρής επιστολής στο Υπουργείο Υγείας από την επικεφαλής της Ισραηλινής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων, Μίρι Γουαϊνμπέργκερ, η οποία προειδοποίησε ότι η χώρα «πρόκειται να χάσει τον έλεγχο» της πανδημίας και ότι «είμαστε κοντά στο σημείο της μη επιστροφής όπου θα υπάρξει μαζική μόλυνση και αύξηση των σοβαρών περιπτώσεων ασθενών».

Πρόσθεσε ότι, «τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουμε δει μια δραματική αύξηση στον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε επίσης αύξηση των ηλικιών αυτών που διαγνώστηκαν και νοσηλεύτηκαν»

Επιπλέον, το Κέντρο Γνώσης και Πληροφοριών γύρω από τον κορονοϊό δημοσίευσε μια έκθεση την Κυριακή, σύμφωνα με την οποία, χρειάζονται περίπου οκτώ ημέρες για να διπλασιαστεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και ότι ο μέσος ημερήσιος ρυθμός αύξησης φθάνει στο 10%.
 

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χωρίς καραντίνα πλέον η επιστροφή στο Ισραήλ από Ελλάδα κι άλλα 19 κράτη
Κατάλογο 15 ευρωπαϊκών και άλλων πέντε κρατών, από όπου μπορούν να ταξιδέψουν προς το Ισραήλ, χωρίς να περάσουν από τη 14ήμερη απομόνωση, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Τελ Αβίβ.
Χωρίς καραντίνα πλέον η επιστροφή στο Ισραήλ από Ελλάδα κι άλλα 19 κράτη
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Lockdown για τρεις εβδομάδες στο Ισραήλ
Το Ισραήλ γίνεται η πρώτη αναπτυγμένη οικονομία που επιβάλλει εκ νέου την καθολική καραντίνα προκειμένου να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα του Covid-19.
Lockdown για τρεις εβδομάδες στο Ισραήλ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς κυβέρνηση συνασπισμού το Ισραήλ, έντονες αντιδράσεις
Επικαλούμενος την πανδημία, ο Μπένι Γκαντζ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και κατηγορούμενο για διαφθορά Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκαλώντας οργή στους...
Προς κυβέρνηση συνασπισμού το Ισραήλ, έντονες αντιδράσεις
ΕΥΡΩΠΗ
«Πνίγει» την Ευρώπη ο κλοιός του Covid-19
Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνουν με οδυνηρό τρόπο τις αυξητικές τάσεις σε κρούσματα και θανάτους από τον νέο κορονοϊό. Βρετανία, Τσεχία, Ολλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία καταγράφουν άκρως...
«Πνίγει» την Ευρώπη ο κλοιός του Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας