Προειδοποιήσεις προς τους περιφερειακούς συμμάχους του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή να είναι έτοιμοι για πολεμική αναμέτρηση φέρεται να έχει στείλει το Ιράν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ένας από τους πιο επιφανείς στρατιωτικούς ηγέτες του Ιράν είχε συνάντηση με ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις στην Βαγδάτη πριν από μερικές εβδομάδες, εν μέσω της συνεχούς κλιμάκωσης στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.
Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της ομάδας Quds των Φρουρών της Επανάστασης, η οποία ειδικεύεται σε ανταρτοπόλεμο, υπηρεσίες πληροφοριών και επιχειρήσεις εκτός του Ιράν, έχει συχνά επαφές με τους συμμάχους της χώρας του (Χεζμπολά, Χούθι, ιρακινές πολιτοφυλακές, Χαμάς), όμως, σύμφωνα με τον Guardian, αυτή τη φορά οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε διαφορετικό τόνο.
Πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι «δεν ήταν ακριβώς κάλεσμα για να πάρουν τα όπλα, αλλά έφτασε πολύ κοντά».
Η συνάντηση αυτή έφερε χιονοστιβάδα εξελίξεων σε διπλωματικό επίπεδο με τις ΗΠΑ, Βρετανία και Ιράκ να εξετάζουν μέτρα ώστε να μην σημειωθεί νέα σύγκρουση στην πολύπαθη αυτή χώρα της Μέσης Ανατολής.
Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον ήδη αποφάσισε να αποσύρει διπλωματικό προσωπικό από τις πρεσβείες σε Βαγδάτη και Ερμπίλ και να αυξήσει το καθεστώς της απειλής στις στρατιωτικές βάσεις εντός Ιράκ.
Ως επικεφαλής της ομάδας Quds ο Σουλεϊμανί έχει ρόλο-κλειδί στις στρατηγικές οδηγίες προς τις πολιτοφυλακές αυτές, αλλά και σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις. Τα τελευταία 15 χρόνια ήταν εκείνος που κινούσε τα νήματα σε Ιράκ και Συρία με στόχο να ενισχύσει την επιρροή της Τεχεράνης σε αυτές τις δύο χώρες και να αντικρούσει την «επέλαση» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Στον αντίποδα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους αναφορικά με τις ένοπλες οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του Ιράν, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κατονομάζει παλαιστινιακές ομάδες, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ως υπεύθυνες για τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα στο Ισραήλ.
Στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης ήρθε να προστεθεί και η υπόθεση των τεσσάρων πλοίων (δύο από τα Αραβικά Εμιράτα και δύο από τη Σαουδική Αραβία), στα οποία σημειώθηκε σαμποτάζ με την Τεχεράνη, πάντως, να αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη. Την επόμενη ημέρα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Υεμένη επιτέθηκαν σε σαουδαραβικούς αγωγούς πετρελαίου. Το Ριάντ κατηγόρησε τους αντάρτες συμμάχους του Ιράν για την επίθεση και κάλεσε σε «χειρουργικά» χτυπήματα κατά ιρανικών στόχων.
Η Τεχεράνη ενισχύθηκε από την ήττα του ISIS;
Οι δυτικές δυνάμεις που μάχονται για να αποκτήσουν όσο περισσότερα προνόμια μπορούν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν εκφράσει ανησυχίες πως, με την υποχώρηση του ISIS, έχει δημιουργηθεί ένας διάδρομος, τον οποίο ελέγχει το Ιράν σε συνεργασία με τους συμμάχους του σε Ιράκ και Συρία.
Άλλωστε, σε πρόσφατες συζητήσεις του με τα «γεράκια» των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι το Ιράν θα μπορούσε να βγει ενισχυμένο γεωπολιτικά από την ήττα του ISIS.
Δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι, μετά και το φιάσκο Γουαϊδό στη Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ ανέβασαν τους τόνους της ρητορικής απέναντι στην Τεχεράνη και, κυρίως, τις κυρώσεις απέναντι στο Ιράν.
Η κυβέρνηση Τραμπ συνεργάστηκε με ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και αρκετές από αυτές τις οργανώσεις ενσωματώθηκαν στις κρατικές δομές της χώρας, όμως οι συγκρίσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης είναι αναπόφευκτες. Παρά το γεγονός ότι ανάμεσά σε αυτές υπάρχουν σουνίτες, Γιεζίντι και Χριστιανοί, οι περισσότεροι είναι Σιίτες και έχουν προνομιακές σχέσεις με την Τεχεράνη.
Από την πλευρά της η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να αμυνθεί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας